W sieci nie widac drukarki sieciowej
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
W sieci nie widac drukarki sieciowej
Witam.
Czy moglby ktos to lopatologicznie wytlumaczyc jak zainstalowac drukarke sieciowa?
Mam router do niego podlaczony komputer do komputera podlaczona drukarka.
Mam tez laptopa ktory laczy sie przez wifi z routerem.
Chcialbym drukowac z laptopa przez wifi ale za nic nie moge wykryc drukarki...
Na obu komputerach zainstalowane ubuntu 9.10 Dodane pakiety samby. Nie wiem co jeszcze zrobic bo laptop drukarki nie wykrywa. Malo tego. Nie widac nawet zasobow sieciowych. Komputery "widza sie" dopiero jak zapodam im IP komputera w sieci...
Czy moglby ktos to lopatologicznie wytlumaczyc jak zainstalowac drukarke sieciowa?
Mam router do niego podlaczony komputer do komputera podlaczona drukarka.
Mam tez laptopa ktory laczy sie przez wifi z routerem.
Chcialbym drukowac z laptopa przez wifi ale za nic nie moge wykryc drukarki...
Na obu komputerach zainstalowane ubuntu 9.10 Dodane pakiety samby. Nie wiem co jeszcze zrobic bo laptop drukarki nie wykrywa. Malo tego. Nie widac nawet zasobow sieciowych. Komputery "widza sie" dopiero jak zapodam im IP komputera w sieci...
-
- Piegowaty Guziec
Odp: W sieci nie widac drukarki sieciowej
Mam identyczny układ połączeń i też nie umiałem zamontować drukarki - wogóle nie było opcji " Windows printer via SAMBA ". Wpis ten pokazał sie po zainstalowaniu xmsbrowser. Jeśli nie masz go zaintalowanego to spróbuj, może pomoże.
-
- Piegowaty Guziec
krzyszst dziekuje za porade. Zainstalowalem ten pakiet xsmbrowser i opcja windows printer via samba jest... Tyle ze jak wyszukuje to w ogole sieci nie widac... Ale wiem juz w ktorym kierunku isc teraz. Po prostu tmusze jeszcze jakos siec usprawnic.
Ta samba to jedno wielkie badziewie. Ciagle komunikat "zamontowanie polozenia nie jest mozliwe" Ale wiem ze to inny watek juz.
Ta samba to jedno wielkie badziewie. Ciagle komunikat "zamontowanie polozenia nie jest mozliwe" Ale wiem ze to inny watek juz.
-
- Piegowaty Guziec
Pogrzeb trochę w ustawieniach Samby. Jest taki programik Gadmin-Samba, w nim w ostatniej zakładce (configuration)można sprawdzić config Samby. Sprawdź czy nazwa grupy roboczej(workgroup) jest zgodna z Twoją nazwą grupy. A tak poza tym Samba jest trochę "magiczna", ale po dobrej konfiguracji chodzi jak burza.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Hej,
Miałem podobny problem, Ubuntu Karmic Koala nie widział drukarki podpiętej do kompa z Vistą. Widział grupę roboczą i komputer do którego podpięta jest drukarka, ale drukarki nie. Pomogło ręczne wpisanie grupy_roboczej/komputera/portu/nazwy_drukarki.
Daj znać czy pomogło
Miałem podobny problem, Ubuntu Karmic Koala nie widział drukarki podpiętej do kompa z Vistą. Widział grupę roboczą i komputer do którego podpięta jest drukarka, ale drukarki nie. Pomogło ręczne wpisanie grupy_roboczej/komputera/portu/nazwy_drukarki.
Daj znać czy pomogło
-
- Piegowaty Guziec
Też mam problem z drukarką sieciową... Mam router do którego jest podpięty pc z Xubuntu 9.10, oraz laptop z Vistą i drukarką usb. Udostępniłem na Viscie drukarkę, ale komputery nie widzą się w sieci. Wszystko podpięte jest LANem.
-
- Piegowaty Guziec
System - Administracja - Drukowanie - Serwer - Ustawieniaquayal pisze:Hej,
Daj znać czy pomogło
trzeba zaptaszkowac 3 pierwsze opcje.
W ustawieniach drukarki zaptaszkowac pole "Wspoldzielona"
Firewall wylaczony bo tez blokuje sambe.
Po tej operacji (o ile samba dziala prawidlowo) drukarki instaluja sie same na pozostalych ubunciakach w sieci!
Problem rozwiazany. Jednak musze przyznac ze nie moge sobie jeszcze poradzic z samba na lapku. Na desktopie smiga az milo patrzec. Na laptopie te same ustawienia a nie chce ruszyc...
-
- Piegowaty Guziec
Mam w domu sieć: 2 kompy podpięte do routera, jeden z Vistą i drukarką, drugi z Linuxem. Próbuję udostępnić drukarkę dla Linuxa ale komputery nie widzą się. Sprawdzałem pingi: ping z Visty do Linuxa wraca, lecz z Linuxa do Visty - nie. Sprawdzałem też ping na routerze: ping z routera do Linuxa wraca, z routera do Visty nie chce wrócić...
-
- Piegowaty Guziec
Ja na załączonym configu samby mam zainstalowane na Karmic`u na laptopie dwie drukarki w pracy i w domu w dwóch różnych sieciach. Wykrywa je bez problemu.Ważne! W configu należy wpisać nazwę swojej sieci.
- Załączniki
-
config samby.txt
- (1.19 KiB) Pobrany 166 razy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: Inna
- Kontakt:
Odp: W sieci widac drukarke, ale nie wszystko drukuje
Mam podobnie ustawione z tym, że all przez wifi (zamiast xubuntu mam eeebuntu na eeepc). EeePc widzi udostepnione foldery na Viście, widzi drukarkę (HP LaserJet 1018 ). Za pomocą cupsa (administracja przez www) drukuje strony testowe bez problemu. Nie drukuje zaś nic więcej. Chodzi mi głównie o Open Office (3.0), który widzi drukarkę, ale podaje, że: "Błąd podczas drukowania". I koniec. Miałem przerwę (z trzyletnią) od Linuksa. No i zonk. Sporo się zmieniło, a ja głupi pozostałemwlochaty pisze:Też mam problem z drukarką sieciową... Mam router do którego jest podpięty pc z Xubuntu 9.10, oraz laptop z Vistą i drukarką usb. Udostępniłem na Viscie drukarkę, ale komputery nie widzą się w sieci. Wszystko podpięte jest LANem.

Może ktoś ma jakiś pomysł? Łopatologicznie?
-
- Piegowaty Guziec
U mnie juz wszystko smiga piekniekrzyszst pisze:Ja na załączonym configu samby mam zainstalowane na Karmic`u na laptopie dwie drukarki w pracy i w domu w dwóch różnych sieciach. Wykrywa je bez problemu.Ważne! W configu należy wpisać nazwę swojej sieci.
Problemem byl wpis w configu samby
po zmianie na laptopie nainterfaces eth0
samba pieknie zaskoczylainterfaces wlan0