Nie działa mikrofon w 9.10

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
luklew
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Nie działa mikrofon w 9.10

Post autor: luklew »

Witam.

Zainstalowałem Ubuntu 9.10 (od nowa, czysta instalacja) i mam problem z mikrofonem. Moim komputerem jest laptop. I mikrofon wewnętrzny działa, wszystko świetnie. Ale jak podłącze pod gniazdo "Microphone" swój własny, dobry mikrofon, to kompletnie 0 sygnału. Znaczy w opcjach mam do wyboru:
- Line-in
- Microphone 2
- Microphone 1

Microphone 2 to jest wewnętrzny jak wywnioskowałem. On ciągle działa. Jak podłączę zewnętrzny mikrofon, to "Microphone 2" nadal zbiera sygnał z wbudowanych mikrofonów. Ok, ale jak zrobić by zbierał mi dźwięk z mikrofonu zewnętrznego? :/

Tu własnie mój problem. W ubuntu 9.04 nie pamiętam czy był ten problem czy nie (ale chyba nie), wiem natomiast że w Kubuntu 9.10 tego problemu nie ma. Mogę swobodnie przełączyć sobie na wbudowany i zewnętrzny :)

Jednak interfejs KDE mi nie odpowiada ;-) Trzymam się GNOME i chcę by tutaj działało ok.
Wie ktoś jak to zrobić? Może jeszcze podać jakieś informacje?

Proszę pilnie o pomoc, bo mikrofon to akurat rzecz, której bardzo często używam.
clf
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Nie działa mikrofon w 9.10

Post autor: clf »

Po moich walkach na froncie Ubuntu-mikrofon-lapek, stwierdzam że Ubuntu po prostu nie obsługuje mikrofonu w większości lapków. Szkoda bo system jest bardzo dobry, a takie bzdety doprowadzją do szału. Kolejna wrsja i ten sam problem...:wall:
luklew
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86

Post autor: luklew »

Udało się! Radość, wielka radość! :)

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1304657

Zanim jeszcze ten sposób wypróbujecie, to w "alsamixer" rozgłośnijcie line in i microphone na full. I wyłączcie im "mute".

U mnie działa perfect!

Pozdrawiam :)
adasiu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: adasiu »

Mi nie działa w ogóle dźwięk po zmianach :( a najgorsze że pod 9.04 działało wszystko ok
przodek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86_64

Post autor: przodek »

Witajcie, mam ten sam problem. Pamiętam, że kiedyś jak jeszcze siedziałem na ubuntu 8.04 to mikrofon działał ale po męczarniach ale za to kamera nie. Teraz jest na odwrót - kamera działa a mikrofon nie.

Skompilowałem i zainstalowałem najnowszą alsa-driver:
cat /proc/asound/version
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.21.
Compiled on Jan 28 2010 for kernel 2.6.31-19-generic (SMP).
Upewniłem się, że moje urządzenie wogóle jest wykryte w systemie:

Obrazek

Dodatkowo zainstalowałem:
gnome-alsamixer
alsamixergui
no i oczywiście:
alsamixer
PIC:

Obrazek
{tutaj apropo input source
** (gnome-alsamixer:18090): WARNING **: gam_toggle_get_state (). No idea what to do for mixer element "Input Source"!
}

Obrazek

Nie mam zielonego pojęcia co trzeba zrobić a nie jestem też pro-userem jak inni. Pomoże ktoś?:) Stawiam piwo - dobre :D

EDIT:
mój laptop to SONY VAIO VGN-FW11m

---------------------------------------

Problem rozwiązany dzięki użytkownikowi Nid3 - dzięki wielkie :)

o to przepis:

1. update alsa-driver

2. I?ve put in /etc/modprobe.d/alsa-base.conf at the end, the line:
options snd-hda-intel model=toshiba-s06

3. I?ve rebooted then alsamixer -Dhw then F4 then right arrow to go on inputso then select int DMic then go left and ajust the gain. and ESC.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”