ATI Catalyst 9.3 pod Ubuntu 9.04

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
wierzejewski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: ATI Catalyst 9.3 pod Ubuntu 9.04

Post autor: wierzejewski »

Dzięki. Postawię ubota na innej maszynie z ATI i potestuję ustawienia. Zobaczymy czy nexuiz pójdzie :)

Pomęczyłem sprzęt. Nie wyszło. Dałem sobie odpust. Może kiedy indziej.
Bartosz Wierzejewski
Razi
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Razi »

Trochę odświeżam, ale...
Na otwartych sterownikach OpenGL śmiga aż miło, dopóki gierka nie zażyczy sobie shaderów. Czyli Enemy Teritory działa idealnie, Nexuiz - chyba wersja DSL zadziała, albo jak się całkowicie OGL2 wyłączy (1 FPS to trochę mało na celowanie myszką). Testowałem na 9.10.
Spróbuję zainstalować 9.3 instalując najpierw starszego x-server (kompilując któryś z tych: ftp://ftp.x.org/pub/individual/xserver/). Testy będą na czystym 9.10.
Wkurza mnie już 8.04, bo całego GNOME'a wymieniłem ręcznie na nowego i działa tragicznie, nie montuje mi nic automatycznie, ogólnie tragedia.
Życzcie powodzenia
maksiomark
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: maksiomark »

witam dostaję taki komunikat przy instalacji 9.04
Aktualizacja może ograniczyć wydajność systemu dla efektów pulpitu, gier oraz innych programów obciążających zasoby graficzne.

Ten komputer korzysta z sterownika grafiki AMD "fglrx". Brak wersji sterownika obsługującego ten sprzęt dostępnego dla Ubuntu 9.04.

czy przy instalacji 9.10 problem zniknie i czy po takim komunikacie mogę z aktualizować system do 9.04 i potem do 9.10 czy system wstanie
przepraszam ale założyłem taki wątek tylko wywalili mnie do kosza i nie wiedziałem gdzie to wkleić chyba tym razem to odpowiedni dział ..
przepraszam że się podpiąłem pod temat ale jednak chodzi o stery do ATI więc pomyslałem że mogę 8-)
Razi
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: Razi »

Z moich planów na razie nici, bo net mi nie działa na 9.10.
@maksiomark: problem nie zniknie, bo używają coraz to nowszych x-serverów, a do starych kart nie wydają już sterowników obsługujących nowsze x-servery.
maksiomark
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

czy to oznacza że nie mogę już mieć najnowszego sytemu
Awatar użytkownika
Kaj0_0
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Kaj0_0 »

Małe pytanko , czy lepiej na tym wyjde jak se wrzuce do kompa GF FX 5200 (128mb) niż miec tego Radeona X1050 (256mb) bez Catalysta 9.3 ;> ?

EDIT:
maksiomark pisze:czy to oznacza że nie mogę już mieć najnowszego sytemu
Albo downgrade albo nowa karta graficzna.
emucap
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: emucap »

U mnie, x1050 256mb na agp smiga az milo na otwartych z 9.10
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Cóż...RadeonHd (sterownik) działa bardzo dobrze. Radzi sobie z wszystkim, dobre wyświetlanie gier 2D. Kłopot mają tylko Ci, co masowo grają w gry. OpenGL w 3D raczej kiepsko jeszcze jest ogarniany przez te sterowniki (mówię po testach z moją X1250). Do używania systemu nadają się jednak znakomicie.

EDIT:
Mam jednak nadzieję, iż szybko doczekamy się jakości, jaką oferują Catalysty 9.3. Biorąc jednak pod uwagę rozwój sterowników otwartych, może to "trochę" potrwać (czasem mam wrażenie, że LTS 8.04 zdąży się skończyć, a to ciągle będzie nie to...). Ostatecznie rozwój sterowników otwartych to jedyne wyjście dla posiadaczy ATi na Linuksie. Dlaczego? Obecne najnowsze modele HD też pójdą w odstawkę w pewnym momencie, Xorg pójdzie do przodu, i będzie identyczna sytuacja jak z naszymi obecnymi Legacy. Co wtedy? Ciągłość niezależnie od od wersji komponentów zapewniają wtedy otwarte sterowniki. Mam jednak nadzieję, iż dobry duszek czuwa nad nimi i nie pozwoli na zaprzestanie rozwoju kiedyś tam, bo jakoś już tam działają i wyświetlają grafikę.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
emucap
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: emucap »

Dla scislosci dodam ze te otwarte sterowniki na mojej karcie (x1050) obsluguja openGL conajmniej tak dbrze jak sterownik fglrx ktory juz w 9.04 za cholere nie chcial wspolpracowac...
Gram w urban terror na rozdzialce 1600x1200 (mam duzy monitor) na pelnych detalach prz 60 fps wiec mozliwie.. W XP na tych samych ustawieniach mialem 45-50... Zastanawiajace, ale naprawde tak jest!
maksiomark
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

sory ale co oznacza downgrade nowa karta grafiki nie wchodzii w grę bo to laptop a mam w tej chwili radeona x2300 mobillity
Awatar użytkownika
Kaj0_0
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Kaj0_0 »

Downgrade - jest to jakby przerzucenie się na niższą wersję systemu np. z Visty na xp , z Ubuntu 9.10 na 8.10
maksiomark
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

aha dzieki powiedzcie mi może jeszcze czy system ruszy na własnych sterownikach czy w ogóle x -y nie odpalą:wall:dodam ze nie gram w gry używam komputera do przeglądania internetu i oglądania filmów np z you tube czy też słuchanie radia itp.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Cóż...prawdę mówiąc tu jest loteria, czy wstaną Ci X-y na sterownikach własnościowych - jednym się udaje, inni zobaczą tyko białe pasy... Musisz sam spróbować.

Za to powinny wstać na RadeonHd (sterowniki się tak nazywają). Powinno tutaj hulać.

maksiomark
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

to są sterowniki własnosciowe radeon hd i one są już w systemie 9.10 czy tak ??
mam karte ati radeon x2300 mobillity
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

RadeonHd nie są własnościowe - są to słynne sterowniki otwarte. Własnościowe sterowniki to oficjalne ze strony ATi. Nad otwartymi RadeonHd pracuje społeczność OpenSource oraz paru specjalistów z ATi i Novell. Są zamiennikiem własnościowych driverów.

Zapewne RadeonHd masz w systemie już i właśnie ich defaultowo używasz. Wklep w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l | grep radeonhd
Jeśli wyświetli Ci coś o nich, to znaczy, że ten pakiet jest w systemie zainstalowany, a jeśli tak, to pewnie używasz go. Defaultowo jest w Ubuntu 9.04 już zainstalowany. Jeśli jednak chodzi o nie, to karty HD są troszkę mniej jeszcze w RHd rozwijane, ponieważ są do nich jeszcze sterowniki własnościowe. Karty z serii X1xxx mają tu raczej pierwszeństwo, gdyż ich własnościówek nie można już zainstalować.

EDIT:
Widzę jednak, że masz 8.10, więc kombinowałbym z własnościówkami. RadeonHd w repo 8.10 ma wersję 1.2.1-2build2, a wersja ta jest już troszkę przedawniona, i nie do końca może zadowalać. Najnowsza to 1.3.0.

Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Admc »

Ja nie rozumiem was mam Radeona Xpress 200M w laptopie. W glxgears mam 800 fps. 9.04 to moje pierwsze i jedne z dwóch Ubuntu, których używałem (9.10 przez chwilę). Nie wiem jak karta współpracuje z własnościowymi sterownikami, bo nigdy ich nie używałem. Pierwsze co zrobiłem po kupieniu laptopa to usunięcie Windows XP (poprzez format) i zainstalowanie Ubuntu.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Admc pisze:Ja nie rozumiem was mam Radeona Xpress 200M w laptopie. W glxgears mam 800 fps. 9.04 to moje pierwsze i jedne z dwóch Ubuntu, których używałem (9.10 przez chwilę). Nie wiem jak karta współpracuje z własnościowymi sterownikami, bo nigdy ich nie używałem. Pierwsze co zrobiłem po kupieniu laptopa to usunięcie Windows XP (poprzez format) i zainstalowanie Ubuntu.
Nie zainstalujesz już sterowników własnościowych do 200M na Ubuntu 9.04, więc nie masz większego wyboru już tutaj:-) Następnie zaś, nie wszystkie modele są jeszcze dobrze przez otwarte driverki obsługiwane. Ja przykładowo na mojej X1250 mam w TuxRacer max. 12FPS. Idąc dalej - glxgears nie można traktować jako pełnoprawnego benchmarka - często te FPS nie mają przełożenia na gry, jeśli o to chodzi.

maksiomark
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

nic mi nie wyświetliło a chciałbym mieć 9.10 na mojej karcie co mam robić po kolei i wielkie dzieki za pomoc
w tej chwili mam 8.10 i używam flgrx jakich sterowników mam uzyć w 9.10
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Nic - zainstaluj 9.10. System powinien wystartować na sterownikach otwartych wtedy. A jeśli jakimś cudem ich zabraknie, doinstaluj po prostu RadeonHd z repo. I tyle jeśli chodzi o otwarte.

maksiomark
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

piszesz mi że na radeon hd na mojej karcie która nie jest hd przypominam x2300 ati radeon system wstanie
właśnie patrzyłem w synapicu mam takie sterowniki ale pisze X.Org X server -- AMD/ATI r5xx, r6xx display driver czyli to nie są stery do mojej karty ???
mam jeszcze takie w synapicu X.Org X server -- ATI Radeon display driver (debugging symbols)
i jeszcze jesdno jak uaktywnić te sterowniki które zainstaluje w synapicu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”