Wupra - pierwszy w Polsce sklep z grami na Linuksa

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Wupra - pierwszy w Polsce sklep z grami na Linuksa

Post autor: wupra »

makson pisze:Jak to się nie pojawiają? O Shadowground Survivor pisaliśmy w dniu premiery. Od tamtej pory na żadnym większym portalu z grami na Linuksa nie uświadczyłem żadnej nowej poważnej premiery.
Może trochę za mocno się wypowiedziałem.
makson pisze: Zainteresuję się jednak tym Quantz i można liczyć, że w WikiGames pojawi się odpowiedni wpis.
P.S. Jak masz jakieś dodatkowe źródła wiedzy o premierach gier na pingwinka, to dawaj mi znać, a odpowiedni news na gry.ubuntu.pl na pewno się pojawi.
Nie posiadam dodatkowej wiedzy odnośnie premier.
Polecam http://www.jeuxlinux.fr, http://www.phoronix.com/forums/forumdisplay.php?f=22 oraz przyjaciela google. Gry które mają się pojawić na Linuksa http://www.holarse-linuxgaming.de/tags/200%2C206.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

salvadhor pisze:Ja nie narzekam w swoim imieniu, tylko tych, którzy grają więcej, a powyżej pewnej granicy cenowej gry nie kupią. Ale rozumiem co kształtuje te ceny no i trudno z nimi walczyć.
Dla osób grających więcej jest możliwość wypożyczenia gier na tydzień lub miesiąc.
Ta usługa ma zostać wprowadzona dla wszystkich gier LGP. Mam nadzieję , że kiedyś pojawi się ta usługa w sklepie wupra i zdobędzie dużą popularność wśród polskich uzytkowników.

EDIT:
pendejo pisze:wupra Jako rzekłem tako też zrobiłem ;]
Super. Miejmy nadzieję że więcej osób kupi Shadowgrounds oraz Shadowgrounds Survivor dla Linuksa. Od wyników sprzedaży tych gier jest uzeleznione wydanie gry Trine:

http://www.youtube.com/watch?v=TXILzS03HCo

EDIT:
wupra pisze:P. S. Grał ktoś w QuantZ http://www.reddit.com/r/linux_gaming/co ... _test_the/. Informację o tej grze znalazłem na http://www.holarse-linuxgaming.de/. Szkoda, że na gry.ubuntu.pl nie pojawiają się informacje o nowych grach na pingwina.
Czytałem na temat tej gry. Spróbuję wersji demo i zobaczę na czym to polega.
W chwili obecnej z niecierpliwością oczekuję na wydanie Dark Salvation

http://www.youtube.com/watch?v=pcblq3iFTu0

Przypomina mi to trochę Painkiller i wygląda całkiem nieźle mimo że bazuje na enigme Quake 3.
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: salvadhor »

A co z polską dystrybucją takich gierek jak World Of Goo, Machinarium (za złotówki), itp?
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

makson pisze:P.S. Jak masz jakieś dodatkowe źródła wiedzy o premierach gier na pingwinka, to dawaj mi znać, a odpowiedni news na gry.ubuntu.pl na pewno się pojawi.
Polecam skorzystać z tego:

http://lgn.linux-hardcore.com/list-of-u ... nux-games/

Moja lista gier jest trochę nieaktualna:

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=7991

Jednak znajdziesz na niej niektóre gry wydane w tym roku dla Linuksa.
BUY LINUX GAMES
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

salvadhor pisze:A co z polską dystrybucją takich gierek jak World Of Goo, Machinarium (za złotówki), itp?
World of Goo ma dystrybutora wersji na windows. (część osób wyznaje wine więc nie ma problemu)
Obecnie mam bardzo ograniczone możliwości sami wiecie dlaczego.

Wspomniane gry maiły by cenę na poziomie 50-70 zł czyli tyle co w USD, EUR lub GBP.

Miałem optymistyczne nastawienie dlatego otworzyłem sklep. Jednak obecnie jestem bardzo sceptyczny. Nie dodam nowych gier dopóki obecne gry nie zaczną się sprzedawać.

Pokładałem duże nadzieje w grze Shadowgrounds Survivor, zaoferowałem nawet cenę promocyjną przed premierą. Zakładałem, że uda się sprzedać 100 sztuk. Jednak rzeczywistość okazała się bardzo brutalna, udało się sprzedać tylko jedną sztukę, choć kilka osób przyznaje się do jej kupna.
Można kupić tą grę na windows taniej w polskiej wersji która dla mnie nie posiada klimatu oryginalnej wersji językowej. Beznadziejny dubbling i tyle. Czarno-biała instrukcja, nieładne pomarańczowe pudełko na dwie płyty choć gra jest na jednej oraz zbędny plakat.

Ostatnio hurtownia w której kupiłem kilka gier podniosła ceny, więc muszę się zaopatrywać u dystrybutora jednak przy małym zamówieniu nie ma sensu tego robić.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

wupra pisze:Pokładałem duże nadzieje w grze Shadowgrounds Survivor, zaoferowałem nawet cenę promocyjną przed premierą. Zakładałem, że uda się sprzedać 100 sztuk. Jednak rzeczywistość okazała się bardzo brutalna, udało się sprzedać tylko jedną sztukę, choć kilka osób przyznaje się do jej kupna.
To bardzo dziwne. Ponieważ oznacza to, że jako jedyny w Polsce kupiłem Shadowgrounds Survivor dla Linuksa:(. Na linuksowo.pl mam inny nick i może stąd całe zamieszanie.
wupra pisze:Można kupić tą grę na windows taniej w polskiej wersji która dla mnie nie posiada klimatu oryginalnej wersji językowej. Beznadziejny dubbling i tyle. Czarno-biała instrukcja, nieładne pomarańczowe pudełko na dwie płyty choć gra jest na jednej oraz zbędny plakat.
Nigdy nie widziałem wersji dla Windows tej gry. W pudełku z wersją dla Linuksa była tylko plyta i instrukcja.
wupra pisze:Ostatnio hurtownia w której kupiłem kilka gier podniosła ceny, więc muszę się zaopatrywać u dystrybutora jednak przy małym zamówieniu nie ma sensu tego robić.
Czyli na dostawę NingPo MahJong muszę cierpliwie poczekać
BUY LINUX GAMES
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

mat pisze:To bardzo dziwne. Ponieważ oznacza to, że jako jedyny w Polsce kupiłem Shadowgrounds Survivor dla Linuksa:(. Na linuksowo.pl mam inny nick i może stąd całe zamieszanie.
Fajne uczucie bycia pionierem? Tam przyznaje się nie jaki Tomahawk, koleś z Katowic, więc to chyba nie ty.

mat pisze: Nigdy nie widziałem wersji dla Windows tej gry. W pudełku z wersją dla Linuksa była tylko plyta i instrukcja.
Kupiłem aby podstawić polską wersję pod betę surviror i powiem tylko tyle, że nie było warto.
mat pisze: Czyli na dostawę NingPo MahJong muszę cierpliwie poczekać
Nie koniecznie, zawsze mogę skorzystać z DropShip, jednak jest to droższe rozwiązanie oraz przesyłka może zginąć i wtedy LGP nie wysyła przesyłki zastępczej. Nie mam najlepszej opinii o działaniu poczty brytyjskiej (kilka przesyłek nie zostało wysyłanych od razu tylko przeleżały kilka miesięcy na poczcie w UK). Wszystkie zamówienia zostaną zrealizowane.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

wupra pisze:Fajne uczucie bycia pionierem? Tam przyznaje się nie jaki Tomahawk, koleś z Katowic, więc to chyba nie ty.
Heh. W tym przypadku nie - wszystko zależy od wyników sprzedaży obecnych gier. Mindware studios wycofało się z tworzenia gier dla Linuksa. Jeśli Frozenbyte przestanie wpółpracować z IGIOS będziemy mieli poważny kłopot. Na forum Linuksowo.pl mój nick to gbudny.
Tomahawk jest raczej posiadaczem wersji dla Windows.
wupra pisze:Kupiłem aby podstawić polską wersję pod betę surviror i powiem tylko tyle, że nie było warto.
Na szczeście nigdy nie przywiązywałem więszkej uwagi do polskiej wersji jezykowej
wupra pisze:Nie koniecznie, zawsze mogę skorzystać z DropShip, jednak jest to droższe rozwiązanie oraz przesyłka może zginąć i wtedy LGP nie wysyła przesyłki zastępczej. Nie mam najlepszej opinii o działaniu poczty brytyjskiej (kilka przesyłek nie zostało wysyłanych od razu tylko przeleżały kilka miesięcy na poczcie w UK). Wszystkie zamówienia zostaną zrealizowane.
Nigdy nie miałem takiej sytuacji. W chwili obecnje gram w Candy Cruncher i H-Craft Championship.
Więc ceirpliwie poczekam na dostawę NingPo MahJong.
BUY LINUX GAMES
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

A co z dystrybucją gier w formie pliku do ściągnięcia? Powinny być tańsze, niż wydanie pudełkowe - tak kupiłem World of Goo i plik na dysku zajmuje zdecydowanie mniej miejsca, niż pudełko na półce. Rzucam takie luźne hasła, bo nie obserwuję specyfiki i rozmiaru sprzedaży gier na Linuksa - bo do tej pory odbywało się to tylko na zachodzie.

Co do ilości sprzedaży, to może jeszcze jakieś rozreklamowanie sklepu wśród środowiska graczy? Tu na forum siedzą sami dłubacze, jak zauważyłeś :)
Root walks behind you.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

salvadhor pisze:A co z dystrybucją gier w formie pliku do ściągnięcia? Powinny być tańsze, niż wydanie pudełkowe - tak kupiłem World of Goo i plik na dysku zajmuje zdecydowanie mniej miejsca, niż pudełko na półce. Rzucam takie luźne hasła, bo nie obserwuję specyfiki i rozmiaru sprzedaży gier na Linuksa - bo do tej pory odbywało się to tylko na zachodzie.

Co do ilości sprzedaży, to może jeszcze jakieś rozreklamowanie sklepu wśród środowiska graczy? Tu na forum siedzą sami dłubacze, jak zauważyłeś :)
Kiedy wzrośnie sprzedaż wprowadzone zostanie wypożyczanie, jeśli się przyjmie pojawią się również inne gry do ściągnięcia. Obecnie jest to nie opłacalne. Poza tym jestem zwolennikiem wydań pudełkowych.

Gracze mają swojego windowsa i konsole oraz łatwy dostęp do piratów więc będzie bardzo ciężko się przebić.
Moją grupą docelową są użytkownicy Linuksa którzy mogą kupić 1-3 gry w ciągu roku, teoretycznie każdy.

Swoją drogą bardzo jestem ciekawy jak się sprzedają gry na MacOS w Polsce.
sebal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: sebal »

Witam .
Troche dziwne podejście , tak uważam , nie będzie nowych gier bo trzeba najpierw opchnąć to co jest ...rozumiem jednak rozgoryczenie . Chciałem kiedyś kupić World of Goo i trafiłem na twój sklep , niestety tego tytułu nie było , jak się pojawi to zapewne zakupie . Jak by można jeszcze wprowadzić formę sprzedaży "płacę , pobieram , gram " to było by super wyjście .
Swoja drogą nie ma zbyt wielkiego rozgłosu o sklepie , może by warto zainwestować w jakiś banner np : tu na forum , duży ruch tu panuje to i za pewne w sklepie by się podniósł ?
Wiem że łatwiej puszczać luźne myśli niż coś zrobić , tak czy inaczej kibicuje.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomahawk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Tomahawk »

wupra pisze:Fajne uczucie bycia pionierem? Tam przyznaje się nie jaki Tomahawk, koleś z Katowic, więc to chyba nie ty.
Ja zakupiłem zwykłego Shadowgrounds. Ot pomyłka z mojej strony.

PS. Imielin i wszystko jasne ;)

Pozdrawiam
i5 2500k@4.4GHz|Ninja 2|AsRock Z68 Pro3-M|8GB Ram|R5850|Dell E228WFP|Arc Mini|M8000X|160GB SATA2
A300-14T|Ubuntu 11.04
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

sebal pisze:Witam .
Troche dziwne podejście , tak uważam , nie będzie nowych gier bo trzeba najpierw opchnąć to co jest ...rozumiem jednak rozgoryczenie .
Ze względów finansowych to jest jedyne sensowne rozwiązanie.
sebal pisze: Chciałem kiedyś kupić World of Goo i trafiłem na twój sklep , niestety tego tytułu nie było , jak się pojawi to zapewne zakupie . Jak by można jeszcze wprowadzić formę sprzedaży "płacę , pobieram , gram " to było by super wyjście.
Wiele razy było już wyjaśniane w tym temacie dlaczego tego jeszcze nie ma.
sebal pisze: Swoja drogą nie ma zbyt wielkiego rozgłosu o sklepie , może by warto zainwestować w jakiś banner np : tu na forum , duży ruch tu panuje to i za pewne w sklepie by się podniósł ?
Wiem że łatwiej puszczać luźne myśli niż coś zrobić

Na tym forum jest już banner, nawet wcześniej promowałem tutaj grę Shadowgrounds Survivor jednak rezultat był taki jakby tego banneru nie było.
Na linux.pl jest banner. Na OSnews.pl jest informacja o sklepie przy konkursie http://blog.jakilinux.org/osnewspl/nowy ... j-nagrody/ niestety na banner mnie obecnie nie stać. Na innych forach też pojawiła się informacja o sklepie itp.

Niestety obecnie potrzebna jest praca u podstaw skoro niektórzy opisują jak uruchamiać pod wine gry natywne http://wikigames.ubuntu.pl/wiki/index.p ... olfenstein.
sebal pisze: tak czy inaczej kibicuje.
Kibicować zawsze można, najlepiej portfelem :)

EDIT:
Tomahawk pisze:Ja zakupiłem zwykłego Shadowgrounds. Ot pomyłka z mojej strony.

PS. Imielin i wszystko jasne ;)

Pozdrawiam
Też tak myślałem, swoją drogą bez PhysX nie da się odkryć wszystkich sekretnych miejsc w Survivor.
Awatar użytkownika
tazdzioch
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: tazdzioch »

Ja i tak Wupra dziękuję Ci za odwagę.

Boję się, że rynek linuksowców może być wciąż za mały w Polsce do utrzymania sklepu z grami pod niego.

Mnóstwo ludzi stawia linuksa w firmie jako tego komputer od "czegoś", zdania "x" a nie komputera do grania. Prawdziwy desktopowy linuks to kwestia przyszłości.

Narazie masz tutaj grupę ideowych marzycieli użytkowników i inwestorów walczących o te parę procent "wolnych komputerów".

I tak Ci życzę powodzenia, żeby coś się ruszyło w naszym kraju z graniem pod linuksem. Początki na pewno będą cieżkie, ale jak się przebijesz to będzie dobrze. W dodatku myślę, że linuks powinien być zdecydowanie rynkiem wzrastającym w przyszłości.
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: command_dos »

Powracając do promowania sklepu, to tak jak mówiłem - w ciągu miesiąca z mojego skromnego bloga, trafiono do sklepu 11 razy...

October 19, 2009 October 19, 2011
[Active]
[Manual] wupra Wupra - sklep z grami na Linuksa
Shown - 361
Clicks - 11
CTR - 3.05 %
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

tazdzioch pisze:Ja i tak Wupra dziękuję Ci za odwagę.

Boję się, że rynek linuksowców może być wciąż za mały w Polsce do utrzymania sklepu z grami pod niego.
Wielkość rynku nie musi być problemem, są inne czynniki negatywne. Głównie jest to wine oraz nie chęć do płacenia za dobre oprogramowanie. Problematyczne jest też dotarcie z informacją o sklepie do potencjalnych klientów. Nie jest to wyłącznie specyfika polskiego rynku ale tendencja występująca na całym świecie.
tazdzioch pisze: Mnóstwo ludzi stawia linuksa w firmie jako tego komputer od "czegoś", zdania "x" a nie komputera do grania. Prawdziwy desktopowy linuks to kwestia przyszłości.

Narazie masz tutaj grupę ideowych marzycieli użytkowników i inwestorów walczących o te parę procent "wolnych komputerów".
Ogólnie komputery mają służyć do pracy, choć czasem można dla rozrywki pograć sobie w jakąś grę.

tazdzioch pisze: I tak Ci życzę powodzenia, żeby coś się ruszyło w naszym kraju z graniem pod linuksem. Początki na pewno będą cieżkie, ale jak się przebijesz to będzie dobrze. W dodatku myślę, że linuks powinien być zdecydowanie rynkiem wzrastającym w przyszłości.
Dzięki za miłe słowa.

EDIT:
command_dos pisze:Powracając do promowania sklepu, to tak jak mówiłem - w ciągu miesiąca z mojego skromnego bloga, trafiono do sklepu 11 razy...

October 19, 2009 October 19, 2011
[Active]
[Manual] wupra Wupra - sklep z grami na Linuksa
Shown - 361
Clicks - 11
CTR - 3.05 %
Z czego jedna osoba zakupiła grę, jeszcze kilka gierek i przygotuje bon rabatowy.
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: command_dos »

Z czego jedna osoba zakupiła grę, jeszcze kilka gierek i przygotuje bon rabatowy
Dziękuję - bon nie jest mi tak potrzebny, jak satysfakcja choćby z tak małego, ale jak bardzo znaczącego dla mnie (i pewnie nie tylko dla mnie) sukcesu. Życzę powodzenia, a jak będę na kupnie, to się wspomnę ;) Pozdrawiam.
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Dodałem kolejne gry tj. Doom 3 oraz Enemy Territory Quake Wars.
Kiedy będą one dostępne zależy tylko i wyłącznie od was.

EDIT:
Wiele osób narzeka na wysoką cenę gry Postal 2, od teraz nie ma już tego problemu.
Uzyskałem potrzebne pozwolenia i dodałem do oferty grę Postal X PL.
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Niniejszym chciałem przekazać na ręce obywatela Wupra podziękowania za wkład i zaangażowanie w realizowaniu zamówień. Szybkie odnotowanie wpłaty, jeszcze szybsza wysyłka, mało tego - fajnie wydana gra (Shadowgrounds). Choć nie jestem graczem, to na tej pozycji nie poprzestanę.

:)
Root walks behind you.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Staram się jak mogę, jednak nie zawsze mogę szybko dostarczyć grę (gry dostępne na zamówienie). Dodałem tańsze warianty wysyłki.
Gdyby tylko ludzie kupowali gry byłoby fajnie, a tak się zastanawia czy .........
Może warto dodać do nazwy tematu "i ostatni?"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”