Myślę, że dobrze byłoby napisać, jeżeli sprzęt nie został rozpoznany przez ubuntu, co to za sprzęt i ewentualnie, czy i jak udało się go wam doprowadzić do współpracy.
To tyle zapraszam - udzielajcie się, może wymiodzimy coś dla potomnych

Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get -i sane sane-utils libsane-extras
sudo gedit /etc/sane.d/dll.conf
scanimage -L
desktop:~$ scanimage -L
device `epkowa:libusb:002:004' is a Epson Stylus Photo RX640/RX650 flatbed scanner
saned restart
Myślę, że według Twojego how-to, które zaznaczasz, że nie jest typowe (nie wiem czemu, dla mnie jak najbardziej jest to typowe how-to) z powodzeniem można byłoby zautomatyzować te operacje, czyli:matth pisze:U mnie problemem było zmuszenie drukarki do pracy.
Model to Canon PiXMA iP2500. Na stronie Canona nie ma oficjalnych sterownikow do tego modelu na linuxa. Z resztą wiele urzadzen canona odmawia wspolpracy z ubuntu.
W moim przypadku poradzilem sobie tak: viewtopic.php?t=111009
lsusb
Jak widac w moim podpisie jestem jeszcze nowy 'w ubuntu', a z drukarką walczylem ze dwa dni, korzystalem z roznych stron i nie wiem czy opisalem to dosyc dokladnie. Dlatego zaznaczylem, ze nietypowecommand_dos pisze:Myślę, że według Twojego how-to, które zaznaczasz, że nie jest typowe (nie wiem czemu, dla mnie jak najbardziej jest to typowe how-to)
Widzisz, chciałbym się dowiedzieć, czy warto zrobić coś w stylu b4linux, ale ze "sterownikami"/automatami, które pomogłyby w używaniu tych sprzętów, które już mamy, a nie które zamierzamy kupić...el.pescado pisze:http://best4linux.net/
?
może się skusisz na wypisanie nam wyniku poleceniasimonnam pisze:command_dos to nic nie daje. Skaner nie jest odnajdywany. Próbowałem różnymi sposobami (m.in tym, do którego podałeś link) i nic z tego. Widocznie mam jakiegoś pecha. Ale już sie z tym pogodziłem i postawiłem po prostu Windowsa XP na maszynie wirtualnej
lsusb
ok, that's true - ale udało mi się wyłuskać potrzebne informacje, za co dziękuję - na przełomie przyszłego tygodnia będę ostro pracował - i nie wiem jak to wszystko czasowo wyjdzie, tyle spraw i następne sobie biorę na głowęmario_7 pisze:Jeśli chcesz przeprowadzić sondę - ok, ale nie rób z tego wątku poradnika, ani nie rozwiązuj w nim każdego napotkanego problemu, bo zrobi się śmietnik.
Jeśli chcesz pomóc, to w jakimś osobnym temacie.
Najlepiej będzie, jak założysz osobny temat, w którym to oprócz opisania problemu, dorzucisz także wyniki poleceń:DarkSerfer pisze:Cześć.
Mam problem z HP compaq mini.
Ubuntu 9.1 nie widzi mi żadnej karty sieciowej.
Czy wiecie skąd mogę pobrać sterowniki i jak je wgrać bym mógł się połączyć z netem ??
lspci -k | egrep -A2 -i 'ethernet|network|wireles'
ifconfig
iwlist scan
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości