Skype 2.1.0.47, Dell GX620, Microsoft Lifecam VX-3000
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Skype 2.1.0.47, Dell GX620, Microsoft Lifecam VX-3000
Witam wszystkich serdecznie
zainstalowałem na czysto 9.10 i dodałem między innymi repozytoria z medibuntu. Zainstalowałem Skype z wymienionego repozytorium i.... porażka. Brak dźwięku i prawidłowego obrazu ( zielony ekran). Próbowałem różnych sposobów ale nie mogę sobie z tym poradzić. po uruchomieniu skypa w terminalu , przy testowaniu kamerki pojawi się komunikat błędu : libv4lconvert: error decopressing JPG ...". System niby prawidłowo wykrywa kamerkę.... Poprzednio miałem zainstalowany 9.4 z kernelem 2.6.30.9 i obraz był rewelacyjny, nic nie musiałem ustawiać, a z dźwiękiem miałem problem. W 9.10 z głosem i obrazem się meczę . Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, bo tylko skype jest przyczyną ,że nie mogę zrezygnować całkowicie z Windy.
Obecne moje ustawienia:
1. w programie "wybór systemów multimediów"
audio: Output : serwer dźwięku Pulseaudio
Input : ALSA device: USB Audio
Video :Output : XWindow System(X11,XShm,Xv), device : domyślne
Input: Video for linux 2 , device :USB camera
Dzięki
zainstalowałem na czysto 9.10 i dodałem między innymi repozytoria z medibuntu. Zainstalowałem Skype z wymienionego repozytorium i.... porażka. Brak dźwięku i prawidłowego obrazu ( zielony ekran). Próbowałem różnych sposobów ale nie mogę sobie z tym poradzić. po uruchomieniu skypa w terminalu , przy testowaniu kamerki pojawi się komunikat błędu : libv4lconvert: error decopressing JPG ...". System niby prawidłowo wykrywa kamerkę.... Poprzednio miałem zainstalowany 9.4 z kernelem 2.6.30.9 i obraz był rewelacyjny, nic nie musiałem ustawiać, a z dźwiękiem miałem problem. W 9.10 z głosem i obrazem się meczę . Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, bo tylko skype jest przyczyną ,że nie mogę zrezygnować całkowicie z Windy.
Obecne moje ustawienia:
1. w programie "wybór systemów multimediów"
audio: Output : serwer dźwięku Pulseaudio
Input : ALSA device: USB Audio
Video :Output : XWindow System(X11,XShm,Xv), device : domyślne
Input: Video for linux 2 , device :USB camera
Dzięki
eq
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: Skype 2.1.0.47, Dell GX620, Microsoft Lifecam VX-3000
.... z obrazem z kamerki jakoś sobie poradziłem. Zainstalowałem najnowszy kernel 2.6.32-7 RC i bez żadnych dodatkowych kombinacji obraz w skypie jest nawet niezły. Pliki kernela ściągnąłem z http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/. Jak na razie nie stwierdziłem problemów z działaniem systemu. Pozostał mi zatem jeszcze problem z dźwiękiem z wbudowanego w kamerkę mikrofonu. Może komuś się udało? Proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam
(skype z repo medibuntu, static)
(skype z repo medibuntu, static)
eq
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
Też mam taką kamerkę ale u mnie obraz jak narazie jest zielony
Czy muszę kompilować nowy kernel żeby ta kamerka mi działała ? Nie mam pojęcia jak to zrobić więc proszę o jakiś link do łopatologicznego opisu lub jakiś prostszy sposób na uruchomienie tej kamerki.
edit:
zainstalowałem ten pakiet .deb z linku wyżej ale nadal nie mam nowego kernela co jeszcze musze zrobić ?

edit:
zainstalowałem ten pakiet .deb z linku wyżej ale nadal nie mam nowego kernela co jeszcze musze zrobić ?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Obecnie po aktualizacji kernela do wersji 2.6.31-18 w Cheese kamerka działa normalnie. Jedynie ,aby mieć obraz w Skypie utworzyłem na pulpicie aktywator Skypa i w pole "polecenie" wpisałem ( wersja 64 bit):
Kod html:
env LD_PRELOAD=/usr/lib32/libv4l/v4l2convert.so skype
dla wersji sytemu 32 bit polecenie wyglada tak:
Kod html:
env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype
Teraz mogę się cieszyć obrazem z kamerki w Skypie. Niestety delej nie moge sobie poradzić z uruchomieniem wbudowanego w kamerkę mikrofonu. Nie działa mi ani w Skypie ani w Rejestratorze Dźwięku. Może komuś udało sie ten problem rozwiązać?
pozdrawiam
Kod html:
env LD_PRELOAD=/usr/lib32/libv4l/v4l2convert.so skype
dla wersji sytemu 32 bit polecenie wyglada tak:
Kod html:
env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype
Teraz mogę się cieszyć obrazem z kamerki w Skypie. Niestety delej nie moge sobie poradzić z uruchomieniem wbudowanego w kamerkę mikrofonu. Nie działa mi ani w Skypie ani w Rejestratorze Dźwięku. Może komuś udało sie ten problem rozwiązać?
pozdrawiam
eq
-
- Piegowaty Guziec
W wersji 32 bitowej to nie działa na dodatek nawet w cheese też mam zielony obraz 
Ściągam ubuntu 9.04 może na tej wersji odpalę tam jest inne jądro więc jest nadzieja że na nim pójdzie

Ściągam ubuntu 9.04 może na tej wersji odpalę tam jest inne jądro więc jest nadzieja że na nim pójdzie
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
... Jak juz wcześniej wspomniałem mam tez problemy z aktywowaniem mikrofonu w kamerce, kombinując z nowymi wersjami oprogramowania, tak namieszałem ,że postanowiłem na nowo wgrać Karmic-a. I tu dopiero po aktualizacji automatycznej ( z repo) do wersji kernela 2.6.31-18 okazało się ,ze kamerka działa ( ale tylko obraz) w Cheese, a w Skypie po małej modyfikacji... na marginesie dodam ,że w 9.04 nie udało mi się urochomić kamerki na przypisanym do wydania jądrze... daj znać o poczynaniach.. pozdrawiam...
eq
-
- Piegowaty Guziec
Ano fakt w 9.04 nie działa kamerka ale wreszcie zaktualizowałem kernel do wersi 2.6.32.7 i obraz mam ale dzwięku nie mam nadal sprawdzałem w rejestratorze dzwięku i też nie nagrywa mimo że w ustawieniach dzwięku przestawiłem na kamerke. Najgorsze jest to że w skype nie ma wogóle opcji żeby zmienić na mikrofon w kamerce
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
ja jak odpale kamerke mam cos takiego
X Error, request 133, minor 18, error code 8 BadMatch (invalid parameter attributes)
X Error, request 133, minor 18, error code 8 BadMatch (invalid parameter attributes)
- Krisof
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
A teraz Wam coś powiem (offtop lecz prawda życiowa):
Microsoft robi tylko DWIE rzeczy dobrze:
-> myszki
-> klawiatura
^^
Microsoft robi tylko DWIE rzeczy dobrze:
-> myszki
-> klawiatura
^^
Dell Vostro 1710, GF 8600M, Ubuntu 10.04, 3G RAM, | Urt, TC:E,TC:CQB | player
True Combat: Close Quarters Battle <------ POTRZEBA GRACZY MOD DO Wolfenstein: ET
(troszkę patchy wychodzi)
True Combat: Close Quarters Battle <------ POTRZEBA GRACZY MOD DO Wolfenstein: ET
(troszkę patchy wychodzi)
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Re: Skype 2.1.0.47, Dell GX620, Microsoft Lifecam VX-3000
witam.. wreszcie lifecam vx-3000 działa out of box i to całkiem nieźle, przynajmniej u mnie. Na moim lapku Dell Latitude D620, Ubuntu 10.10 i kernelu 2.6.38-2 ( lubię sobie trochę potestować). Wygląda na to ,że podarek od Tepsy wreszcie zadziałał prawidłowo.