GF 7600GT 256MB i HD 720p - da się?

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
NeoX
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

GF 7600GT 256MB i HD 720p - da się?

Post autor: NeoX »

Witajcie!
Mam pytanie czy da się na sprzęcie:
GeForce 7600GT 256MB
1,5GB RAM i AthlonXP 3200+ (właściwie trochę powyżej 3200, bo to 2800+ z FSB na 196 i jest powyżej 3200 ale BIOS nie wyświetla nic wiecej poza modelem który jest podobny)
odpalić jakoś filmy w HD? jeżeli nie 1080p to może chociaż 720p?

Próbowałem użyć mplayera z VDPAU, zainstalowane stery to 185 z VDPAU. Wyłączone composite, ale i tak coś nie trybi:
[mkv] Track ID 1: video (V_MPEG4/ISO/AVC), -vid 0
[mkv] Track ID 2: audio (A_AC3), -aid 0, -alang eng
[mkv] Will play video track 1.
Matroska file format detected.
VIDEO: [avc1] 1280x528 24bpp 23.976 fps 0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s)
[vdpau] Error when calling vdp_device_create_x11: 1
Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: GF 7600GT 256MB i HD 720p - da się?

Post autor: DadaD »

Witaj!
na podobnej konfiguracji sprzętowej odtwarzam bez problemów wszystkie formaty klipów w 720, natomiast przy odtwarzaniu 1080p klatkuje i oglądanie nie jest możliwe. Udało mi się odtworzyć niektóre formaty (mam tylko dema) klipów w 1080i.

Najczęściej używam Mplayer i nakładki na niego SMplayer lub Gnomeplayer, czasem vlc oraz Totem z xine.

Testowałem odtwarzanie tych formatów na dystrybucjach i różnych wersjach Debian, Mepis, Mint i Ubuntu.

Odtwarzanie uzależnione jest od posiadania odpowiednich kodeków, często trzeba je dodatkowo i eksperymentalnie dociągnąć.

Na dziś przy takiej jak Twoja konfiguracja sprzętowa - dystrybucja Linux Mint Gloria odtwarza bez kłopotu formaty 720i oraz 720p i niektóre 1080i.

pozdrowienia

EDYTKA:
cytat ze strony http://www.nvidia.pl/page/geforce_7600.html
Procesory graficzne z NVIDIA? GeForce? 7600 z obsługą technologii NVIDIA? SLI? pozwalają na rozgrywkę i wyświetlanie wideo w ekstremalnym HD. Oparte na doskonałej architekturze procesorów graficznych z serii GeForce 7, układy GeForce 7600 oferują płynną, realistyczną rozgrywkę w najwyższych rozdzielczościach. Procesory graficzne GeForce 7600 zapewniają także płynne odtwarzanie na komputerze wideo high?definition o jakości kina domowego dzięki doskonałej technologii NVIDIA? PureVideo?.

Dostępne modele: GeForce 7600 GT i GeForce 7600 GS

zaraz poszukam pewnych klipów w 1080p
Inny OS - Linux Mint - GNOME
"Rzeczą ludzką jest błądzić, rzeczą głupców jest trwać w błędzie"
Seneka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”