acer aspire one
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
acer aspire one
.... zainstalowalam ubuntu na w/w jednak nie moge poradzic sobie z grafika wszystko jest rozmyte a dluzsze korzystanie przestaje byc komfortowe dla oczu podczas przewijania stron klatkuje typowo dla braku sterownikow do karty graficznej ..... wydaje mi sie ze poprostu nie wykrywa jej jednak to moje pierwsze dni z tym systemem wiec moge sie mylic ... model karty Intel Graphics Media Accelerator 950 128 MB.
EDIT:
... ma moze ktos jakis pomysla na rozwiazanie bo praca z takim kompem do przyjemnych nie nalezy
EDIT:
... ma moze ktos jakis pomysla na rozwiazanie bo praca z takim kompem do przyjemnych nie nalezy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Odp: acer aspire one
Hej donka, jesteś nowa
Spróbuj w System --> Administracja --> Menedżer aktualizacji uaktualnić wszystkie pliki bo pewno tego nie robiłaś. Możliwe, że będą dostępne stery od karty graficznej może także pogrzebać właśnie w "System" ... ale ostrożnie
żeby niczego nie popsuć. Tam było coś o kontraście i takich innych ustawieniach grafiki.

Masz kartę Intela, więc sterowniki do niej są wbudowane w kernel i akceleracja 3D powinna być.
Może się upewnić wydając polecenie:
Jeżeli zębatki obracają się płynnie, oznacza to, że masz akcelerację 3D.
Odnośnie "niekomfortownego obrazu". Może to wina częstotliwości odświeżania.
Wejdź w: System -> Preferencje -> Ekran w celu dokonania zmian.
Może się upewnić wydając polecenie:
Kod: Zaznacz cały
glxgears
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
uaktualnienia zrobilem i nadal lipa a zebatki sie obracajaadrikux pisze:Masz kartę Intela, więc sterowniki do niej są wbudowane w kernel i akceleracja 3D powinna być.
Może się upewnić wydając polecenie:Jeżeli zębatki obracają się płynnie, oznacza to, że masz akcelerację 3D.Kod: Zaznacz cały
glxgears
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
Work less, climb more 

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Po pierwsze zmodyfikuj temat ... jak zapewne zauważyłaś Kolega k2cl, już czyhadonka pisze:.... zainstalowalam ubuntu na w/w jednak nie moge poradzic sobie z grafika wszystko jest rozmyte a dluzsze korzystanie przestaje byc komfortowe dla oczu podczas przewijania stron klatkuje typowo dla braku sterownikow do karty graficznej ..... wydaje mi sie ze poprostu nie wykrywa jej jednak to moje pierwsze dni z tym systemem wiec moge sie mylic ... model karty Intel Graphics Media Accelerator 950 128 MB.
EDIT:

Po drugie ... jaka wersja Dystrybucji 9.04, czy 9.10 ?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
Heh, mam podobny problem
po zainstalowaniu nei mialem sterow do grafiki, uaktualnilem ubu, moge ustawic wieksze rozdzielczosci, ale wszystko mam na nick rozmyte
poki co udalo mi sie poprawic wyswietlanie czcionek - bylo jakies ustawienei dla lcd, ale nadal wszystko jest jakies "tluste" i niewyrazne
PS: w sumie to nie pasuje do dzialu... ale problem ten sam
po zainstalowaniu nei mialem sterow do grafiki, uaktualnilem ubu, moge ustawic wieksze rozdzielczosci, ale wszystko mam na nick rozmyte
poki co udalo mi sie poprawic wyswietlanie czcionek - bylo jakies ustawienei dla lcd, ale nadal wszystko jest jakies "tluste" i niewyrazne
PS: w sumie to nie pasuje do dzialu... ale problem ten sam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Dziwne ja pracuje na Acer aspire one i wszystko hula od samego początku.Ale ja mam model z 8,9"lcd
- FadeMind
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
W terminalu wpisz:donka pisze:.... zainstalowalam ubuntu na w/w jednak nie moge poradzic sobie z grafika wszystko jest rozmyte a dluzsze korzystanie przestaje byc komfortowe dla oczu podczas przewijania stron klatkuje typowo dla braku sterownikow do karty graficznej ..... wydaje mi sie ze poprostu nie wykrywa jej jednak to moje pierwsze dni z tym systemem wiec moge sie mylic ... model karty Intel Graphics Media Accelerator 950 128 MB.
EDIT:
Kod: Zaznacz cały
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
WIKI
gravatar.com/fademind