wine - profesor henry angielski

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
jufus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

wine - profesor henry angielski

Post autor: jufus »

Witam - zainstalowałem przez wine program do nauki angielskiego - korzystam z niego od dawna i bardzo zależy mi na jego poprawnym funkcjonowaniu. Wcześniej używałem go na windowsie. Instalacja programu profesor henry przebiega bez problemu pod ubuntu 7.10. Problem zaczyna się dopiero przy próbie uruchomienia - pokazuje się albo komunikat, że trzeba włożyć płytę numer 2, która jest oczywiście w napędzie, albo komputer pracuje chwilę i nic się nie uruchamia. Czy jest jakiś sposób na uruchomienie tego programu, czy muszę się z jego powodu znów przenieść na windowsa? A co dziwne bez problemu mogę uruchomić małą wersję demonstracyjną która jest też na płycie do innego programu z tej firmy, który działa bardzo dobrze. Będę niezmiernie wdzięczny, jeśli ktoś zechce mi pomóc.

POZDRAWIAM

EDIT:
Rozumiem, że nic nie da się zrobić, skoro nikt nie odpowiedział na moje pytanie. Obawiam się więc, że jedynym rozwiązaniem pozostaje mi migracja na znienawidzonego windowsa... :(
Awatar użytkownika
fnord
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: wine - profesor henry angielski

Post autor: fnord »

Witam, ja używam Profesor Henry Słownictwo 3&4, a rozwiązanie znalazłem tu:
http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... n&iId=6932

wprowadziłem niewielkie modyfikacje bo nie chciałem kopiować zawartości 2 płyty na dysk
1. w katalogu /home/_twoja_nazwa_użytkownika_/.wine/drive_c/Program Files/Edgard Multimedia/Profesor Henry 5.0 zmieniłem w pliku ps50.ini ścieżkę na CD=D:\
2. w katalogu /home/_twoja_nazwa_użytkownika_/.wine/drive_c/Program Files/Edgard Multimedia/Profesor Henry 5.0/db/eng_34 zmieniłem w pliku prof_s.txt bsslow3 na D:\bsslow3 oraz zgodnie z sugestią z powyższego linku 1 na 0 w ostatnim wierszu
3. w konfiguracji wine mam w zakładce Dyski dodany dysk d: ze ścieżką /media/cdrom0

póki co działa bez zarzutu ;)

mam nadzieję, że pomogłem ;)
jufus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: jufus »

Dzięki wielkie za pomoc :) Niestety nie sprawdzę, ponieważ przeżuciłem się na windowsa - jak teraz widzę zbyt pospiesznie. Niedługo kupuję drugi komputer, więc tam zainstaluję ubuntu i wypróbuję podanej przez Ciebie metody. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję.

POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: figa »

fnord
a masz w jakiś sposób zainstalowana gramatyke 5
bo tam nie ma takich plików o jakich piszesz - nie wszystkie są
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
Awatar użytkownika
fnord
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

W przypadku Gramatyki problem tkwił (?) w pliku pg50.ini z katalogu
/home/_twoja_nazwa_użytkownika_/.wine/drive_c/Program Files/Edgard Multimedia/Profesor Henry 5.0

okazało się, że istotne jest aby zawartość, czyli (w moim przypadku):

[Path]
CD=D:\

zaczynało się od pierwszego wiersza. Świeżo po instalacji [Path] było w wierszu drugim. Podobnie było bodajże z plikiem p2001.ini.
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: figa »

niestety ale nie działa to u mnie a zależy mi na uruchomieniu tego profesora Henrego
Może ktoś jeszcze dał sobie z tym radę ?? :(
zmieniłam te pliki wg. tego co napisał fnordi nadal nic. Cały czas woła o płytę 2
Proszę włożyć płyte CD2"Profesor Gramatyka" do napedu CD-ROM i uruchomić program ponownie
Ma jakieś znaczenie że ja mam DVD a nie CD. Jak patrze w Ustawieniach wine to pod D mam /media/cdrom0/ .
Próbowałam do tych plików co napisał fnord włożyć też powyższą ścieżkę ale cały czas nic , to samo w kółko - nie widzi płyty.

Myslę że to jest jakoś do przejścia ale jak ??

EDIT:
udało mi sie to zrobić
trzeba było całą zawartość płyty nr 2 przekopiować do katalogu Profesor Henry 5.0 który powstał po zainstalowaniu programu z 1 płyty //home/_twoja_nazwa_użytkownika_/.wine/drive_c/Program Files/Edgard Multimedia/Profesor Henry 5.0 /
tam powtarza się nazwa katalogu cw_tla_g i pyta czy nadpisać - kazałam nadpisać bo ten na 2 płycie jest większy. Tam jest tylko grafika - obrazki tła.
Poza tym stwierdzam że nie trzeba zmieniać nic w plikach innych które powstały po zainstalowaniu programu.

Myślę że przyda się ta informacja tym co używają Prof.Henrego do nauki języków. :-))
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
RRH
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: RRH »

Wasze wskazówki pomogły mi. :D
Połączyłem bazy 1&2 i 3&4 i jak na razie wszystko działa.
Mam nadzieję, że już nie będę potrzebował uruchomić Visty. ;)

Będę testował, a jak coś będzie nie tak, dam znać.

pozdrawiam!
DonKuki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: DonKuki »

a ja mam takie pytanie, mam windows XP i przy włączeniu Pr.Henrego - gramatyka wyskakuje mi okienko "Proszę włożyć płyte CD2"Profesor Gramatyka" do napedu CD-ROM i uruchomić program ponownie". :wall: nie mam programu na płytach tylko na dysku i mam na nim 2 pliki które są zapisane w formacie iso i sa zapakowane. nie wiem co mam robic bo słownik oraz testy działają, instalka też bez problemu... ktoś chętny pomóc ?
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: mucha090 »

Mam pomysł.
Weź spróbuj zainstalować przez wine DEAMON Tools i zamontuj ten obraz iso.
Wiem że DEAMON działa jedynie na windowsa ale spróbować zawsze warto:razz:
DonKuki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: DonKuki »

dzięki tak tez zrobiłem i działa na razie elegancko:) choć przyznam szczerze sam wpadłem na ten pomysł również przed przeczytaniem posta:P
RRH
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: RRH »

A wiecie możesz jeszcze, które zmienne są odpowiedzialne, by uruchomił się słownik?
wilga
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: wilga »

Mnie pod wine raczej rzadko kiedy coś działa i z reguły nie zależy mi na tyle, żeby w tym dłubać. Dlatego mam pytanie z innej beczki, znacie jakieś programy do przyswajania języków obcych pod linuxa? Była (gdzieś, coś) jakaś linuxowa odmiana supermemo, ale nie wiem czy nie trzeba przerabiać/stworzyć nowych baz do niego, a tego mi się robić nie chce.
I proszę nie odsyłajcie mnie do gugli, bo wiem że tam znajdę odpowiedź, ale dlatego pytam osób obeznanych z tematem, żeby nie szukać po googlach :-)
mssad
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: mssad »

Do tej pory często udawało mi się często uruchomiać programy z Windowsa zainstalowane na Windowsie. Robiłem to za pomocą Wine. Tym razem próbuje uruchomić słownik Wielki Słownik angielsko polski PWN Oxford

Niestety na komputerze pracują też rodzice i jest to program który jest konieczny do przekonania ich aby przesiedli się na Ubuntu (mama ttłumaczy i potrzebuje tego słownika do pracy) i przy próbie uruchomieniu przez terminal wyskakują takie wynik

Kod: Zaznacz cały

gb1215@gb1215-desktop:~/.wine/drive_c/Program Files/PWN/WSPWNOUP2004$ wine ./SPWNOUPA.exe
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\VhtmlP.dll") not found
err:module:import_dll Library VhtmlP.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\SPWNOUPA.exe") not found
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\VhtmlP.dll") not found
err:module:import_dll Library VhtmlP.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\VHTMLAdd.dll") not found
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\VHTMLAdd.dll") not found
err:module:import_dll Library VHTMLAdd.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\SPWNOUPA.exe") not found
err:module:import_dll Library DECO_32.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\DibTools.dll") not found
err:module:import_dll Library DibTools.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\WinTools.dll") not found
err:module:import_dll Library DECO_32.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\DibTools.dll") not found
err:module:import_dll Library DibTools.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\DibVFile.dll") not found
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\vol.dll") not found
err:module:import_dll Library vol.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\DibVFile.dll") not found
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\DibVFile.dll") not found
err:module:import_dll Library DibVFile.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\WinTools.dll") not found
err:module:import_dll Library VhtmlP.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\WinTools.dll") not found
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\vol.dll") not found
err:module:import_dll Library vol.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\DataBase.dll") not found
err:module:import_dll Library VhtmlP.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\vplsort.dll") not found
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\vplsort.dll") not found
err:module:import_dll Library vplsort.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\DataBase.dll") not found
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\DataBase.dll") not found
err:module:import_dll Library DataBase.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\WinTools.dll") not found
err:module:import_dll Library VhtmlP.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\vplsort.dll") not found
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\vplsort.dll") not found
err:module:import_dll Library vplsort.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\WinTools.dll") not found
err:module:import_dll Library vol.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\WinTools.dll") not found
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\WinTools.dll") not found
err:module:import_dll Library WinTools.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\SPWNOUPA.exe") not found
err:module:import_dll Library vol.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\SPWNOUPA.exe") not found
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\SPWNOUPA.exe") not found
err:module:LdrInitializeThunk Main exe initialization for L"C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\SPWNOUPA.exe" failed, status c0000135
Zwracaja uwagę tu uwage taki fragment

C:\\Program Files\\PWN\\WSPWNOUP2004\\SPWNOUPA.exe
Dlaczego pomiędzy nazwani kolejnych folderów jest podwójny ukośnik a nie pojedynczy i czy jest możliwość naprawy tego?

Mssad
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: ka_o_3991 »

A ja zwracam uwagę na ogromną ilość błędów, a nie na ścieżkę do pliku :P
Brakuje Ci masę DLLek - nie masz za pusto w ~/.wine/drive_c/ ?
Awatar użytkownika
fnord
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Do słownika PWN spróbuj użyć kydpdict
http://members.elysium.pl/ytm/html/kydpdict.html

Do zainstalowania słownika potrzebujesz plików 'angpol.win' oraz 'polang.win' z już zainstalowanej aplikacji pod Windows. Szczegóły znajdziesz w README kydpdict.
tusek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: tusek »

Witam,

czy komuś działa za pomocą wine
Profesor Henry 6.0 Słownictwo poziom 1 i 2 ( http://www.jezykiobce.pl/ph6_slownictwo.php )
są jakieś problemy?

Z góry dziękuję za odpowiedź!
przemk
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Post autor: przemk »

tusek pisze:czy komuś działa za pomocą wine
Profesor Henry 6.0 Słownictwo poziom 1 i 2 ( http://www.jezykiobce.pl/ph6_slownictwo.php )
są jakieś problemy?
Instaluje się i uruchamia bezproblemowo. Przy domyślnych ustawieniach na Ubuntu 9.10 nie słychać żadnych dźwięków, a w konsoli sypie błędami:

mmap() failed: Cannot allocate memory
err:wave:wodOpen Error open: Input/output error
Po przestawieniu za pomocą winecfg systemu dźwięku WINE na eSound śmiga i niczym nie sypie. Nagrywania nie testowałem.
EDIT:
dokładny opis w moich zapiskach
[url=http://kalicki.it]http://kalicki.it[/url]
krzemyk1981
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: krzemyk1981 »

No to teraz jeszcze ja się podepnę. U mnie wine wywala błąd
http://lh4.ggpht.com/_E0PFEyJvMVU/SxqPD ... matyka.jpg
//ka_o_3991: zobacz w regulaminie jakie obrazki wolno wstawiać
przemk
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Post autor: przemk »

krzemyk1981 pisze:U mnie wine wywala błąd
Nie napisałeś żadnych szczegółów na temat tego co i w jaki sposób uruchamiasz. Nie korzystam ze szklanej kuli ;-)
[url=http://kalicki.it]http://kalicki.it[/url]
krzemyk1981
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: krzemyk1981 »

przemk pisze:Nie napisałeś żadnych szczegółów na temat tego co i w jaki sposób uruchamiasz.
Moja wina.
Program to PH 6.0 Gramatyka pod Wine 1.35. Problemem jest okienko wyskakujące z komunikatem "Sorry, this application cannot run under a Virtual Machine" tak jak na załączonym obrazku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”