od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem ubuntu.
Na komputerze mam zainstalowane 2 systemy, windows i ubuntu.
Dzieki poradnikom na forum zainstalowalem i skonfigurowalem server ftp proftpd +GUI gadmin
Wszystkie testy przebiegly pomyslnie, mozliwe jest logowanie sie z klijenta ftp lub przegladarki. Do testow uzylem tylko jeden folder ktory byl udostepniony do przegladania.
Teraz gdy juz myslalem ze wszystko dziala poprawnie chcialem stworzyc konto usera ktore bedzie mialo mozliwosc przegladania wielu katalogow rozmieszczonych na roznych dyskach. Jak wspomnialem wczesniej moim drugim systemem jest windows, a te foldery znajduja sie na dyskach ntfs, zamontowanych w /mnt/250gb oraz /mnt/p2p.
Jesli dodam kilka folderow, po zalogowaniu sie na ftp user moze przegladac tylko ten pierwszy (home directory).
Nie moge sobie poradzic z ustawieniem uprawnien tych folderow, tak zeby po zalogowaniu sie na ftp user widzial wszystkie przydzielone mu foldery np
/mnt/250gb/udostepnione (tutaj mozliwosc uploadu)
/mnt/250gb/dokumenty/zdjecia/impreza
/mnt/p2p/filmy
/mnt/p2p/seriale/stargate
na koniec dam screeny z GUI gadmin, moze wystarczy dac odpowiednie uprawnienia dla folderow czy cos....
Z gory dziekuje za pomoc, i prosze o wyrozumialosc gdyz jestem bardzo poczatkujacy

edit:
juz sobie poradzilem, wg tej instrukcji http://www.proftpd.org/localsite/Usergu ... links.html