SOLVED gadmin-proftpd (przydzielenie userowi roznych folderow z dyskow ntfs)

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
dag
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

SOLVED gadmin-proftpd (przydzielenie userowi roznych folderow z dyskow ntfs)

Post autor: dag »

Witam,
od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem ubuntu.
Na komputerze mam zainstalowane 2 systemy, windows i ubuntu.
Dzieki poradnikom na forum zainstalowalem i skonfigurowalem server ftp proftpd +GUI gadmin
Wszystkie testy przebiegly pomyslnie, mozliwe jest logowanie sie z klijenta ftp lub przegladarki. Do testow uzylem tylko jeden folder ktory byl udostepniony do przegladania.
Teraz gdy juz myslalem ze wszystko dziala poprawnie chcialem stworzyc konto usera ktore bedzie mialo mozliwosc przegladania wielu katalogow rozmieszczonych na roznych dyskach. Jak wspomnialem wczesniej moim drugim systemem jest windows, a te foldery znajduja sie na dyskach ntfs, zamontowanych w /mnt/250gb oraz /mnt/p2p.
Jesli dodam kilka folderow, po zalogowaniu sie na ftp user moze przegladac tylko ten pierwszy (home directory).
Nie moge sobie poradzic z ustawieniem uprawnien tych folderow, tak zeby po zalogowaniu sie na ftp user widzial wszystkie przydzielone mu foldery np
/mnt/250gb/udostepnione (tutaj mozliwosc uploadu)
/mnt/250gb/dokumenty/zdjecia/impreza
/mnt/p2p/filmy
/mnt/p2p/seriale/stargate

na koniec dam screeny z GUI gadmin, moze wystarczy dac odpowiednie uprawnienia dla folderow czy cos....
Z gory dziekuje za pomoc, i prosze o wyrozumialosc gdyz jestem bardzo poczatkujacy :)

Obrazek

Obrazek

edit:
juz sobie poradzilem, wg tej instrukcji http://www.proftpd.org/localsite/Usergu ... links.html
sq5haw
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: SOLVED gadmin-proftpd (przydzielenie userowi roznych folderow z dyskow ntfs)

Post autor: sq5haw »

Witam Serdecznie
Ja mam następujący problem.
Tworze 1 użytkownika oraz 1 katalog obojętnie gdzie łącze się FTP i działa super.
Dodaje do tego 1 użytkownika 2 katalog łącze się i wodze tylko ten pierwszy.
Odznaczam z listy ten pierwszy katalog "list" łącze się i nie wodze już zadanego :(

Tworze 2 użytkownika i odrazu ukazuje mi sie automatycznie ten 1 katolog ktoru tworzylem przy 1 uztkowniku.

Tak naprawde tylko jeden działa katalog, a ja potrzebuje aby nap. 1 uzytkownik mial dostep np. do 3 katalogow a inny np. do 6 .

Proszę o poradę

EDIT:
Teraz po odpaleniu programu w wersji graficznej gdzieś znika i nie wodze na ekranie ?
Awatar użytkownika
Acase
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Odp: SOLVED gadmin-proftpd (przydzielenie userowi roznych folderow z dyskow ntfs)

Post autor: Acase »

Witam,

Znaleźliście rozwiązanie powyższych problemów może?
Sam właśnie się z tym bawię i próbuję zrobić, żeby user miał dostęp do katalogu głównego i miał download ze wszystkich podkatalogów, a tylko do niektórych mógł wrzucać

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”