Od instalacji bety 9.10 mam problem z napędem CD. Jakoś udało mi się zmusić go do automatycznego montowania, gdy wsadzę płytę, ale mam problem z odmontowywaniem. Przed wysunięciem płyty muszę to zrobić ręcznie, aby następna włożona płyta została zamontowana właściwie.
Co trzeba ustawić, żeby Ubuntu automatycznie odmontowywał napęd po naciśnięciu przycisku wysuwania na przednim panelu CD-roma?
Automatyczne odmontowywanie
- bastek
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Automatyczne odmontowywanie
Nie wiem czy ten dział jest odpowiedni ale... U mnie występuje podobna sytuacja po aktualizacji do 9.10 płyty DVD i CD normalnie się montują ale gdy wyjmę płytę z napędu na pulpicie nadal pozostaje ikona. Dopiero po ponownym uruchomieniu kompa lub kliknięciu prawym i odmontuj znika. Dodam że pod 9.04 wszystko działało normalnie czyli ikona napędu znikała po wyjęciu płyty.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
nie wiem czemu ale u mnie po wyciągnięciu płytki ikona znika beż żadnego problemu może problem leży przy aktualizacji do 9.10 hmm...
- dulek
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86_64
U mnie pomogło wywalenie wpisu napędu CD/DVD z fstab.
- bastek
- Piegowaty Guziec
Ehhhhh od jakiegoś czasu nie zaglądałem do tego wątku tracąc nadzieje, że ktoś to rozwiąże, a dziś patrzę ktoś się zlitował i coś napisał - bo odpowiedzi szukałem wszędzie i nic. Tyle z tytułu offtopu. A co do twojej sugestii dulek to wielkie dzięki rzeczywiście to działa. Dodam tylko, że jak nie usuwałem tego wpisu dotyczącego cd/dvd a po prostu go zahaszowałem i zapisałem zmiany w fstab.