reinstalacja LAMP

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
Arcy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

reinstalacja LAMP

Post autor: Arcy »

Witam, mam problem z reinstalacją serwera LAMP, otóż pewnego pięknego dnia odinstalowałem wszystko co się dało łącznie z plikami konfiguracyjnymi oraz tym które znajdują się w etc/init.d. Następnie chciałem znów go zainstalować i tu pojawił się problem gdy chcę przeładować serwer apache wyskakuje mi komunikat

Kod: Zaznacz cały

sudo: /etc/init.d/apache2: command not found
otóż instalator nie zainstalował pliku apache2 w init.d taka sama sytuacja dotyczy mysql

po wpisaniu mysql -u root -p i podaniu hasła otrzymuję

ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)
Próbowałem usuwać cały serwer po parę razy używając w tym opcji -purge. Bawiłem się również w poszukiwanie komendą whereis wszystkich pliczków i usuwanie, efekt żaden dalej te same komunikaty się pojawiają, próbowałem również pliczek mysql skopiować do init.d z paczek instalacyjnych, odpowiedniego pliczku dla apache nie znalazłem.

Zaznaczę że pierwszy raz jak instalowałem posługując się tym tutorialem

http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?t=92255
działało bezbłędnie. I teraz następuje moje pytanie, jak mogę to naprawić ewentualnie przeinstalować tak że wszystko będzie działać?
Lilak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: reinstalacja LAMP

Post autor: Lilak »

Może rozważ instalację Zend Server Community Edition, do tego z ich strony Eclipse PDT.

http://www.zend.com/en/community/pdt

Masz wtedy dobrze rozwiązanie debugowanie, praca krokowa i inne udogodnienia.

W sumie i tak zaczynasz od zera, a to ci znacznie ułatwi pisanie kodu w PHP
Awatar użytkownika
Arcy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Lilak widzisz to jest taki półśrodek bo chodziło o reinstalacje LAMP'u a nie zastąpienie go czymś innym, niestety nie będę zmieniać serwera i bazy gdy w kilka osób się pracuje nad jednym projektem i wszyscy mają u siebie WAMP'y :) (tylko ja na linuxie jadę i taki problem miałem). Przeszukałem sporo stron gdzie ludziom wywalało takie błędy i nikt raczej nie znalazł odpowiedzi więc po prostu przeinstalowałem partycję "/" i gra muzyka już wszystko działa, a co do ZEND to napewno spróbuję choćby z ciekawości :-) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Widocznie masz coś zwalone albo w repozytoriach - albo w konfiguracji.

Ja zainstalowałem Apacha, Mysql, php5 - i wszystko chodzi - w ogóle nie miałem żadnych kłopotów.
:~$ apache2 -v
Server version: Apache/2.2.12 (Ubuntu)
Server built: Nov 12 2009 22:49:46
:~$ mysql -V
mysql Ver 14.14 Distrib 5.1.37, for debian-linux-gnu (i486) using EditLine wrapper
:~$ php --version
PHP 5.2.10-2ubuntu6.1 with Suhosin-Patch 0.9.7 (cli) (built: Oct 29 2009 19:28:39)
Copyright (c) 1997-2009 The PHP Group
Zend Engine v2.2.0, Copyright (c) 1998-2009 Zend Technologies
with XCache v1.2.2, Copyright (c) 2005-2007, by mOo
with Suhosin v0.9.28, Copyright (c) 2007, by SektionEins GmbH
:~$ cat /etc/issue
Ubuntu 9.10 \n \l
:~$ uname -a
Linux localhost 2.6.31-15-generic-pae #50-Ubuntu SMP Tue Nov 10 16:12:10 UTC 2009 i686 GNU/Linux
Jeśli aktualizowałeś system z 9.04 - to mogly zostać jakieś stare konfigi i zależności - ale z tego - co napisałeś - widać niewiele.

To by było na tyle.
;)
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Arcy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Pierwszy raz instalując też nie miałem żadnych problemów co zresztą napisałem, gdy raz bawiłem się bazą i usunąłem tabele mysql'a stwierdziłem że go przeinstaluje i tu zaczęły się schody w postaci problemów wyżej wymienionych. System stawiałem na czysto, repozytoria są dobre bo konfigurowane skryptem forum, zresztą temat i tak nie jest aktualny już, bo po formacie wszystko elegancko działa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”