Pidgin podkreśla wszyskie wyrazy

Jak się dogadać?
tatar111
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Pidgin podkreśla wszyskie wyrazy

Post autor: tatar111 »

Jak w temacie. Sprawdzanie pisowni podkreśla mi wszystkie wyrazy w okienku rozmowy. W 'preferencje->rozmowy' mam zaznaczoną opcję "Podkreślanie błędnie napisanych wyrazów". System był świeżo instalowany, żadnych udziwnień czy edycji, język domyślny systemu to oczywiście polski. Ktoś też ma taki problem? I przy okazji jak by ktoś mógł rzucić okiem na ten problem z trackerem ;)
Podpisz petycję by "położyć kres erze min". http://www.stop-minom.pck.org.pl/petycja,podpisz.php
Awatar użytkownika
frklin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Pidgin podkreśla wszyskie wyrazy

Post autor: frklin »

systemu polski, a czy masz ustawiony polski język słownika?
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
tatar111
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: tatar111 »

Problem leżał w braku zainstalowanego pakietu aspell-pl. Już działa ;) (chociaż fakt faktem dziwne, bo odkąd sięgam pamięcią nigdy nie miałem z tym problemu i ten pakiet chyba zawsze się jakoś sam instalował przy zależnościach).
Podpisz petycję by "położyć kres erze min". http://www.stop-minom.pck.org.pl/petycja,podpisz.php
last_mann
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: last_mann »

Czasem tak bywa.
U mnie odinstalowało aspell-pl przy wyrzuceniu OO 2.4 i zastąpieniu go OO 3.1

Doinstalowanie aspell-pl w większości przypadków załatwia problem pisowni w Pidginie. Dobrze jest jeszcze wyczyścić wszystkie angielskie słowa we wtyczce autokorekty i wrzucić swoje, polskie słowa według częstości pomyłek (n.p. "nei" zamieniające na "nie" "ael" na "ale" itp.)
Wtyczka nazywa się Zastępowanie tekstu i jak się jej nie przerobi na "nasze" potrafi nieźle mieszać w tekście wychodzącym (mnie najbardziej wkurzało podmienianie w wypowiedziach każdego "u" na "you" - to było wręcz żenujące) :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”