Witam,
Maja karta MicroSD jest chyba uszkodzona, na Windowsie nie da się otworzyć urządzenia ani sformatować, na Ubuntu czasem działa ale nie widać jej jako dysk sdb nawet jak jest zamontowana, telefon się wiesza. Moje pytanie jest następujące: czy jak Ubuntu zamontue tę kartę (moge na nią kopiować, itp.), ale nie ma jej jako dysk sdb, to czy można ją jakoś sformatować? Mam nadzieję, że format ją zregeneruje.
Karta MicroSD, uszkodzenie, regeneracja.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Karta MicroSD, uszkodzenie, regeneracja.
Skoro Ubuntu czasem "widzi" kartę i ją montuje to musi być jakimś urządzeniem /dev/sdx (gdzie x to jakaś literka)
"klikalnie" masz wszystko w narzędziu GParted, jeśli go nie masz to zainstaluj np. przez Synaptic.
Kiedyś tym programem "odratowałem" częściowo padniętą starą kartę SD 32MB, wprawdzie padła połowa i zostało 16MB ale to zawsze coś. Były kiedyś takie maleńkie karty
"klikalnie" masz wszystko w narzędziu GParted, jeśli go nie masz to zainstaluj np. przez Synaptic.
Kiedyś tym programem "odratowałem" częściowo padniętą starą kartę SD 32MB, wprawdzie padła połowa i zostało 16MB ale to zawsze coś. Były kiedyś takie maleńkie karty

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Karta MicroSD, uszkodzenie, regeneracja.
Kolego, może popatrz na ilość postów zanim zapytasz się czy ktoś ma gparted
Karta była zamontowana, ale nie było żadnego innego urządzenia widocznego w gparted oprócz dysku. Ale już po problemie, włożyłem do telefonu i sformatowałem w telefonie i działa.