VirtualBox pomoc w konfiguracji sieci
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
VirtualBox pomoc w konfiguracji sieci
Witam.
Potrzebuję pomocy w konfiguracji sieci na Virtual Boxie. Dokłanie mówiąć:
na komputerze gospodarza (Ubuntu 9.10) mam VB w wersji 3.0.12. Na VB zainstalowalem Ubuntu 8.10. Komputer gospodarza otrzymuje IP z dhcp. Chciałbym, aby wirtualna maszyna miała połączenie sieciowe tylko i wyłącznie z komputerem gospodarza, mieć statyczny adres IP (inny niż z puli dhcp komputera gospodarza) oraz chciałbym, żeby była nie widoczna z sieci gospodarza. Mam nadzieje, że za bardzo nie namieszałem. pozdrawiam i z góry dzięki
Potrzebuję pomocy w konfiguracji sieci na Virtual Boxie. Dokłanie mówiąć:
na komputerze gospodarza (Ubuntu 9.10) mam VB w wersji 3.0.12. Na VB zainstalowalem Ubuntu 8.10. Komputer gospodarza otrzymuje IP z dhcp. Chciałbym, aby wirtualna maszyna miała połączenie sieciowe tylko i wyłącznie z komputerem gospodarza, mieć statyczny adres IP (inny niż z puli dhcp komputera gospodarza) oraz chciałbym, żeby była nie widoczna z sieci gospodarza. Mam nadzieje, że za bardzo nie namieszałem. pozdrawiam i z góry dzięki
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Odp: VirtualBox pomoc w konfiguracji sieci
Ustaw NAT w ustawieniach sieci w VirtualBox.
-
- Piegowaty Guziec
W wątku viewtopic.php?t=49725 wyczytałem ze:
NAT:
... wady: żaden komputer z sieci - łącznie z komputerem systemowym (Ubuntu) nie będzie widział maszyny (nie będzie pingowal itp)
NAT automatycznie blokuje caly ruch wchodzący do wirtualnych maszyn.
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
http://www.virtualbox.org/manual/UserMa ... rkingmodes
EDIT - poprawka;)
Zależy czy chcesz, by maszyna wirtualna była osiągalna z gospodarza. Tak - host-only networking, nie - NAT
NAT działa jak "rzeczywisty" NAT, Host-only networking tworzy wirtualny interfejs sieciowy, do którego jest podłączony gość, przez co gospodarz przez ten interfejs może nawiązać połączenie z gościem.
EDIT - poprawka;)
Zależy czy chcesz, by maszyna wirtualna była osiągalna z gospodarza. Tak - host-only networking, nie - NAT
NAT działa jak "rzeczywisty" NAT, Host-only networking tworzy wirtualny interfejs sieciowy, do którego jest podłączony gość, przez co gospodarz przez ten interfejs może nawiązać połączenie z gościem.
-
- Piegowaty Guziec
Dziękuję za pomoc. Zaraz popróbuję z NAT'em bo chcę, żeby host gospodarza mógł łączyć się z wirtualnym hostem. Poczytam tę dokumentację. Mam nadzieję, że uda mi się osiągnąć mój cel. pozdrawiam
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Wybacz, pokręciło mi się, miało być na odwrót - poprawiłem w poście wyżej.
-
- Piegowaty Guziec
Tak właśnie coś mi się nie zgadzało. Z NAT'em miałem tylko dostęp do neta z maszyny wirtualnej, lecz nie mogłem się do niej dostać z komputera gospodarza. Zostałem przy opcji Bridged Adapter, czyli gospodarz oraz maszyna wirtualna dostają różne adresy IP z dhcp i widzą się wzajemnie. Jest to dla mnie półśrodek. Bo chciałem tak to skonfigurować, żeby do maszyny wirtualnej był dostęp tylko z gospodarza, a w tym przypadku maszayna virt. jest widoczna w całej sieci (wiadomo).