Ustawianie dźwięku w ubuntu 9.10
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Ustawianie dźwięku w ubuntu 9.10
Witam mam następujący problem posiadam kartę dźwiękową hda intel nvidia mcp78 hdmi, na moim drugim systemie windows vista działa poprawnie i korzysta z glośników wbudowanych w laptop hp dv7 1140 ew od spodu jest mały subwoofer co daje całkiem fajny dźwięk jak na laptop. Niestety na ubuntu 9.10 nie działa ten subwoofer mały i nie mam pojęcia jak to ustawić w ogóle nie mogę znaleźć tutaj żadnego equalizera, podłączając laptop pod zewnętrzne głośniki też słychać dużo gorszą jakość w stosunku do visty jeśli możecie pomóc to byłbym bardzo wdzięczny.
- m@i
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Ustawianie dźwięku w ubuntu 9.10
Witam,
Mam podobny problem. Po przesiadce z 8.10 na 9.10 nie mogę znaleźć większości ustawień dźwięku, w szczególności PCM, wybór wejść i tak dalej. Teraz subwooferek w dnie mojego benq r56 też ciągle milczy. Karta 82801H (ICH8 Family) Conexant HD Audio Controller
Mam podobny problem. Po przesiadce z 8.10 na 9.10 nie mogę znaleźć większości ustawień dźwięku, w szczególności PCM, wybór wejść i tak dalej. Teraz subwooferek w dnie mojego benq r56 też ciągle milczy. Karta 82801H (ICH8 Family) Conexant HD Audio Controller
Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchett
www.zanim-napiszesz.prv.pl
-
- Piegowaty Guziec
Spróbujcie zainstalować linux-backports-modules-alsa-2.6.31-15-generic. Napiszcie czy po ponownym uruchomieniu dźwięk powrócił.
-
- Piegowaty Guziec
niestety nic to nie dało, ja mam dźwięk ale bardzo słabej jakości tak jak przedtem nie działa mi subwooferek
EDIT:
próbowałem zmieniać na dźwięk 2.1 albo 5.1 ale wtedy głośniki nie grają w stanie takim jak teraz po zainstalowaniu ubuntu 9.1 w stosunku do visty wydaje się jakby na ubuntu działał tylko jakiś malutki głośniczek jak podłącze pod głośniki z wzmacniaczem to tak jak mono chodzi tylko ze na dwóch głośnikach
EDIT:
próbowałem zmieniać na dźwięk 2.1 albo 5.1 ale wtedy głośniki nie grają w stanie takim jak teraz po zainstalowaniu ubuntu 9.1 w stosunku do visty wydaje się jakby na ubuntu działał tylko jakiś malutki głośniczek jak podłącze pod głośniki z wzmacniaczem to tak jak mono chodzi tylko ze na dwóch głośnikach
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Wejdź w 'Preferencje dźwięku' do zakładki Sprzęt i spróbuj zmienić ustawienia urządzenia, możesz także pokombinować w zakładce Wyjście. Jeśli to nie pomoże, to możesz spróbować z alsamixerem. W tym celu uruchom terminal i wpisz
To uruchomi domyślną regulację głośności (ze wszystkimi suwakami). Powinieneś być w stanie zmienić ustawienia swoich głośników w tym miejscu.
Pozdrawiam i powodzenia życzę
Kod: Zaznacz cały
alsamixer -c 0
Pozdrawiam i powodzenia życzę

- m@i
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Mi ta poprzednia paczka również nic nie dała. Subwoofer dalej jest cicho.
Jeżeli chodzi o alsamixer w terminalu, to widzę te suwaki, dzięki. [s]ZNALAZŁEM ODPOWIEDŹ, NIEAKTUALNE. W 8.10 zmieniał mi Master a PCM nie ruszał, poszperałem w ustawianiach dźwięku i udało mi się ustawić, żeby zmieniał tylko PCM, a ten standardowy w 9.10 zmienia i PCM i Master. Czy wiesz może gdzie można ustawić to, że suwak zmiany głośności w panelu będzie zmieniał tylko PCM a nie master? Najlepiej poprzez przyciski zmiany głośności, które mam na klawiaturze.[/s]
I pojawił mi się jeszcze jeden problem: głośniki co ~2 minuty (nieregularnie) wydają 'stuknięcie' tak, jakby były podłączane do gniazda (głośniki z laptopa, więc nie można ich odłączyć), na innych OS-ach nie mam tego problemu (8.10 i XP)
Jeżeli chodzi o alsamixer w terminalu, to widzę te suwaki, dzięki. [s]ZNALAZŁEM ODPOWIEDŹ, NIEAKTUALNE. W 8.10 zmieniał mi Master a PCM nie ruszał, poszperałem w ustawianiach dźwięku i udało mi się ustawić, żeby zmieniał tylko PCM, a ten standardowy w 9.10 zmienia i PCM i Master. Czy wiesz może gdzie można ustawić to, że suwak zmiany głośności w panelu będzie zmieniał tylko PCM a nie master? Najlepiej poprzez przyciski zmiany głośności, które mam na klawiaturze.[/s]
I pojawił mi się jeszcze jeden problem: głośniki co ~2 minuty (nieregularnie) wydają 'stuknięcie' tak, jakby były podłączane do gniazda (głośniki z laptopa, więc nie można ich odłączyć), na innych OS-ach nie mam tego problemu (8.10 i XP)
Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchett
-
- Piegowaty Guziec
Ja już próbowałem alsamixer i ustawienia dźwięku w preferencjach i nic to nie dało, a kiedyś instalowałem sabayona 5.0 i wtedy w ogóle dźwięk nie działał potem znalazłem odpowiedź na jakiejś stronce ustawiłem i zaczeło działać i też były takie stuknięcia co jakiś czas nieregularnie
EDIT:
Mam pytanie bo cały czas próbuje zrobić z tym dźwiękiem i konsekwencją tego jest brak dźwięku próbowałem zainstalować oss udało mi się lecz niestety dźwięk wogóle nie działa w preferencjach jest brak urządzeń wejścia wyjścia i jak przełącze na alse jest to samo więc wogóle już nie mam dźwięku instalowałem oss na podstawie jednego z wątków na forum na temat dźwięku 5.1 nie wiem co teraz zrobić a jestem troche zielony w linuxie potrzebuję krok po kroku instrukcji wolałbym żeby był to oss bo słyszałem że on obsłuży mi lepiej dźwięk i powinien być lepszej jakości jednak jak na razie w ogóle nie mam dźwięku proszę o szybką pomoc
EDIT:
Mam pytanie bo cały czas próbuje zrobić z tym dźwiękiem i konsekwencją tego jest brak dźwięku próbowałem zainstalować oss udało mi się lecz niestety dźwięk wogóle nie działa w preferencjach jest brak urządzeń wejścia wyjścia i jak przełącze na alse jest to samo więc wogóle już nie mam dźwięku instalowałem oss na podstawie jednego z wątków na forum na temat dźwięku 5.1 nie wiem co teraz zrobić a jestem troche zielony w linuxie potrzebuję krok po kroku instrukcji wolałbym żeby był to oss bo słyszałem że on obsłuży mi lepiej dźwięk i powinien być lepszej jakości jednak jak na razie w ogóle nie mam dźwięku proszę o szybką pomoc
-
- Piegowaty Guziec
Ubuntu aby zmniejszyć pobór prądu wyłącza kartę dźwiękową. Otwórz /etc/modprobe.d/alsa-base.conf i zahaszuj linijkę:m@i pisze: I pojawił mi się jeszcze jeden problem: głośniki co ~2 minuty (nieregularnie) wydają 'stuknięcie' tak, jakby były podłączane do gniazda (głośniki z laptopa, więc nie można ich odłączyć), na innych OS-ach nie mam tego problemu (8.10 i XP)
# options snd-hda-intel power_save=10 power_save_controller=N
Restart, i powinno być już OK.
EDIT:
methodman: pisałem przecież do m@i nie Ciebie.
-
- Piegowaty Guziec
nic to nie dalo dalej nie mam zainstalowanej karty dzwiekowej i w preferencjach dzwieku nie ma urzadzen wejscia wyjscia wogole