Rally Trophy - instrukcja instalacji

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
Awatar użytkownika
lodovee
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Rally Trophy - instrukcja instalacji

Post autor: lodovee »

Witam, zainstalowałem sobie grę Rally Trophy przez wine. Działa wszystko oprócz klawiatury (i to tylko w czasie wyścigu - w menu jest normalnie). Problem ten jest znany, a rozwiązanie proponowane przez WineHQ to:
Native overrides dinput8.dll and dinput.dll are needed to get the keyboard controls working.
I jeszcze raz to samo z forum na WineHQ:
Try using native dinput8.dll. Find it on http://www.dll-files.com or Google, then use winecfg to add the override.
Ok, może mi ktoś tylko powiedzieć, w jaki sposób mam te pliki nadpisać?? Szukałem o tym i znalazłem tyle, że mam użyć zakładki 'biblioteki' w wine-conf. Ok, ale próbowałem jej "używać" na wszelkie znane mi sposoby i dalej nie wiem jak to zrobić.. Mogę tam dodać nową regułę biblioteki (np dinput) i edytować ją, żeby korzystała z "zewnętrznej reguły". Ale ja coś miałem nadpisać! (a w katalogu ~/.wine nie ma takiego dll'a).
" Bo wypadek to dziwna rzecz.. nigdy go nie ma dopóki się nie zjawi.. "

!! Jeśli problem jest rozwiązany, to do tematu dodaj [SOLVED]" !!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”