Możecie mi pomóc w rozszyfrowaniu co właściwie pokazują czujniki w sensors-applet?
Mój sprzęt to notebook HP 6730s.
Czujniki, które pokazuje aplikacja dzielą się na dwie grupy:
1) libsensors - czujniki to: temp1 do temp5. Ich nazwy nic nie mówią, i o te nie pytam, bo pewnie i tak ich się nie rozszyfruje, prócz oczywistych: Core 0 i Core 1.
2) acpi - czujniki to: fdtz, batz, sknz, cpuz, dtsz i o te chciałem zapytać. Wszystkie są w stopniach Celcjusza.
W google trochę znalazłem ,ale nie wiele:
-fdtz - wentylator i to by się zgadzało, bo zmienia się: 20°C, 50°C z hałasem z wentylatora (razem wzrastają), tylko dlaczego ma wartości w °C a nie np w obrotach lub procentach?
- batz - bateria. U mnie ma wartość 20°C, gdy mam wyjętą baterię. Kiedy jest włożona wzrasta do 25, 26.
- sknz ? kompletnie nic nie mogłem znaleźć.
- cpuz ? tu nie mam wątpliwości ? to temperatura procesora
- dtsz ? digital thermal sensor ? czyli cyfrowy czujnik temperatury, tylko gdzie jest i co mierzy?
Podsumowując co mierzą te czujniki, w jakich jednostkach? Jeśli to nie są stopnie Celcjusza ? jak dla fdtz to jak i gdzie je zmienić, by wyświetlały się poprawnie.
sensors-applet - co pokazują czujniki?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Odp: sensors-applet - co pokazują czujniki?
Przepraszam, ale czy naprawdę nikt mi nie odpowie? Nikt nie interesował się tym co pokazuje sensors-applet?