Mikrofon czasem działa czasem nie

Grafika, film, dźwięk.
ja_zak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Mikrofon czasem działa czasem nie

Post autor: ja_zak »

Mam dość specyficzny problem. Otóż mój mikrofon działa przeważnie kilka minut po stracie systemu. Gdy wchodzimy w System/Preferencje/Dźwięk na zakładce Wejścia "pasek postępu" porusza się gdy coś mówię. Przeważnie gdy odpalam aplikację nagrywającą dźwięk typu Rejestrator dźwięku czy Skype mikrofon milknie. Na zakładce jest brak jakiejkolwiek reakcji.
Czasami jednak się zdarzy, że aplikacja nagrywa elegancko dźwięk przez jakiś czas, ale później mikrofon również milknie.
Posiadam Alse w wersji 1.0.20, i Pulse 0.9.19. Moja karta dźwiękowa to Via Vt1708.

Jest jakiś sposób na zrestartowanie samego mikrofonu albo całej karty dźwiękowej? Nadmienię, że restart alsy+pulse nic nie daje (albo może źle go robię;) ). To znaczy przy restarcie alsy mam coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

jarosaw@ka51ac:~$ sudo alsa force-reload
[sudo] password for jarosaw: 
lsof: WARNING: can't stat() fuse.gvfs-fuse-daemon file system /home/jarosaw/.gvfs
      Output information may be incomplete.
Terminating processes: 4581lsof: WARNING: can't stat() fuse.gvfs-fuse-daemon file system /home/jarosaw/.gvfs
 4654lsof: WARNING: can't stat() fuse.gvfs-fuse-daemon file system /home/jarosaw/.gvfs
 4654lsof: WARNING: can't stat() fuse.gvfs-fuse-daemon file system /home/jarosaw/.gvfs
 (with SIGKILL:) 4654lsof: WARNING: can't stat() fuse.gvfs-fuse-daemon file system /home/jarosaw/.gvfs
 (failed: processes still using sound devices: 4702(pulseaudio)).
lsof: WARNING: can't stat() fuse.gvfs-fuse-daemon file system /home/jarosaw/.gvfs
/sbin/alsa: Warning: Processes using sound devices: 4702(pulseaudio). 
Unloading ALSA sound driver modules: snd-hda-codec-atihdmi snd-hda-codec-via snd-seq-dummy snd-seq-oss snd-seq-midi snd-rawmidi snd-seq-midi-event snd-hda-intel snd-hda-codec snd-hwdep snd-seq snd-seq-device snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-pcm snd-timer snd-page-alloc (failed: modules still loaded: snd-hda-codec-atihdmi snd-hda-codec-via snd-hda-intel snd-hda-codec snd-hwdep snd-pcm snd-timer snd-page-alloc).
Loading ALSA sound driver modules: snd-hda-codec-atihdmi snd-hda-codec-via snd-seq-dummy snd-seq-oss snd-seq-midi snd-rawmidi snd-seq-midi-event snd-hda-intel snd-hda-codec snd-hwdep snd-seq snd-seq-device snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-pcm snd-timer snd-page-alloc.

EDIT:
Aktualizacja ALSY do 1.0.21 i Pulse do 9.21 nic nie pomogła.

EDIT:
Doszedłem do przyczyny. Jest nią wzajemne działanie PA i ALSY. Otóż po wywaleniu PA wszystko działa idealnie oprócz miksowania dźwięku z kilku aplikacji;/
Dzięki PA miksowanie działa wyśmienicie ale mikrofon się zacina. I tyle tego. Lipa jedna. Mam nadzieję, poprawią to kiedyś. Ewentualnie takie błędy gdzie można zgłosić?
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: Mikrofon czasem działa czasem nie

Post autor: elzear »

ja dzisiejszego dnia doszedlem do podobnej sytuacji :)

Chodzi o to, ze dopiero dzis urochomilem mic po dlugiej walce :)

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1043568
(dobrze, ze dotarlem do tego watku inaczej bym ugrzazl)

sytuacjie mam praktycznie identyczna...

Mic pochodzi przez jakis czas a pozniej sie wylacza...
Zauwazylem, ze wylacza sie zawsze jezeli wykonam jakis bardziej wymagajacy proces typu: gimp, amarok, open office...

jedyna opcja jaka moge wykonac to:
sudo killall pulseaudio
sudo alsa force-reload

i zaczyna mic dzialac... Czy jestes pewny ze bedzie to wzajemne dzialanie tych aplikacji?

Ma ktos moze podobny problem? Jakies rozwiazanie?
ja_zak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Mikrofon czasem działa czasem nie

Post autor: ja_zak »

Z tego co wyczytałem, to twórcy Ubuntu umieścili bardzo okrojone PA (np. bez supportu mmx, czy sse). Zgłosiłem problem na launchpadzie. Podczepiłem się pod wątek pewnego Niemca, który chyba ma podobny problem:

https://bugs.launchpad.net/bugs/480815
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”