HP psc 1110 nie drukuje
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
HP psc 1110 nie drukuje
Witam.
Mam drukarke HP PSC 1110. Przy Ubu 8.10 drukowala az milo, ale teraz na Ubu 9.10 wziela wolne:-/. Drukarka napewno jest sprawna bo na innych kompach drukuje dobrze, a na Ubu wciaga strone udaje ze drukuje i wypuszcza czysta kartke...
Moze ktos wie co z tym dalej zrobic?:-)
Pozdrawiam i dziekuje.
Mam drukarke HP PSC 1110. Przy Ubu 8.10 drukowala az milo, ale teraz na Ubu 9.10 wziela wolne:-/. Drukarka napewno jest sprawna bo na innych kompach drukuje dobrze, a na Ubu wciaga strone udaje ze drukuje i wypuszcza czysta kartke...
Moze ktos wie co z tym dalej zrobic?:-)
Pozdrawiam i dziekuje.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: HP psc 1110 nie drukuje
Z 8.10 do 9.10 robiłeś upgrade, czy instalacje od nowa? Objawy takie jak by coś ze sterownikiem było nie tak. Spróbuj jeszcze raz dodać drukarkę do Systemu. Może pomyliłeś się przy wyborze modelu itp... Jak to nie pomoże to zostaje przeinstalowanie HPLIP i dodanie za pomocą komendy hp-setup.
Compal FL 90
-
- Serdeczny Borsuk
Najpierw zrobilem upgrade ale wtedy tez nie dzialalo. Teraz wrzucilem czysty system i to samo:-/. Drukarki nie dodawalem- samo wykrylo, przeinstalowalem z synaptica hplip, i tez nic...
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
A wykonałeś
Jak to nie pomoże zostaje Ci ściągnąć najnowsze HPLIP z internetu: http://hplipopensource.com/hplip-web/index.html zainstalować i wtedy wykonać "hp-setup".
Dziwna sprawa u Ciebie, bo to w poprzednich wydaniach Ubuntu był bug związany z HPLIP i był problem z drukarkami HP. Teraz błąd jest naprawiony a u Ciebie nie działa.
PS. Zajrzyj jeszcze tu https://help.ubuntu.com/community/HpAllInOne M.in. dowiesz się, że aby wykonać hp-setup trzeba najpierw doinstalować pakiet
i restart komputera?sudo hp-setup
Jak to nie pomoże zostaje Ci ściągnąć najnowsze HPLIP z internetu: http://hplipopensource.com/hplip-web/index.html zainstalować i wtedy wykonać "hp-setup".
Dziwna sprawa u Ciebie, bo to w poprzednich wydaniach Ubuntu był bug związany z HPLIP i był problem z drukarkami HP. Teraz błąd jest naprawiony a u Ciebie nie działa.
PS. Zajrzyj jeszcze tu https://help.ubuntu.com/community/HpAllInOne M.in. dowiesz się, że aby wykonać hp-setup trzeba najpierw doinstalować pakiet
python-qt4
Compal FL 90
-
- Serdeczny Borsuk
Stery przeinstalowane hp-setup zrobiony, restart i nic... Drukarke widzi ale dalej niby drukuje a wypluwa czysta kartke. Jakies pomysly?
No i się udało:-). Doinstalowałem hplip-cups i ruszyło !!!
No i się udało:-). Doinstalowałem hplip-cups i ruszyło !!!

-
- Serdeczny Borsuk
No i znów mam problem.
Musiałem przeinstalować system, teraz mam 10.04. No i oczywiście problem z dukarką. Skończyły mi się pomysły więc będę wdzięczny za każdy pomysł. Wszystko zainstalowane, drukarka wykryta, ale gdy coś drukuję to wypluwa czystą kartę...
EDIT:
Konsola przy hp-check -r wyrzuca mi
PYTHON EXTENSIONS |
---------------------
Checking 'cupsext' CUPS extension...
OK, found.
Checking 'pcardext' Photocard extension...
OK, found.
Checking 'hpmudext' I/O extension...
error: NOT FOUND OR FAILED TO LOAD! Please reinstall HPLIP and check for the proper installation of hpmudext.
Wie ktos jaka wersja hplip będzie działała? Zainstalowałem najnowszą 3.10.2 i ta nie działa.
EDIT:
Namieszałem już chyba całkowicie:-(((( Teraz po wpisaniu w konsoli hp-setup wyskakuje mi:
Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/hp-setup", line 45, in <module>
from base import device, utils, tui, models, module
File "/usr/share/hplip/base/device.py", line 37, in <module>
import status
File "/usr/share/hplip/base/status.py", line 40, in <module>
import hpmudext
ImportError: /usr/lib/python2.6/dist-packages/hpmudext.so: undefined symbol: hpmud_make_par_uri
Pomoże ktoś?
EDIT:
Problem rozwiązany- miałem ustawione TUSZ FOTO a nie czarno biały:-D. Najprostsze rozwiązania działają najlepiej:-D
Musiałem przeinstalować system, teraz mam 10.04. No i oczywiście problem z dukarką. Skończyły mi się pomysły więc będę wdzięczny za każdy pomysł. Wszystko zainstalowane, drukarka wykryta, ale gdy coś drukuję to wypluwa czystą kartę...
EDIT:
Konsola przy hp-check -r wyrzuca mi
PYTHON EXTENSIONS |
---------------------
Checking 'cupsext' CUPS extension...
OK, found.
Checking 'pcardext' Photocard extension...
OK, found.
Checking 'hpmudext' I/O extension...
error: NOT FOUND OR FAILED TO LOAD! Please reinstall HPLIP and check for the proper installation of hpmudext.
Wie ktos jaka wersja hplip będzie działała? Zainstalowałem najnowszą 3.10.2 i ta nie działa.
EDIT:
Namieszałem już chyba całkowicie:-(((( Teraz po wpisaniu w konsoli hp-setup wyskakuje mi:
Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/hp-setup", line 45, in <module>
from base import device, utils, tui, models, module
File "/usr/share/hplip/base/device.py", line 37, in <module>
import status
File "/usr/share/hplip/base/status.py", line 40, in <module>
import hpmudext
ImportError: /usr/lib/python2.6/dist-packages/hpmudext.so: undefined symbol: hpmud_make_par_uri
Pomoże ktoś?
EDIT:
Problem rozwiązany- miałem ustawione TUSZ FOTO a nie czarno biały:-D. Najprostsze rozwiązania działają najlepiej:-D