Aion Online i Wine

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
Norfear
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Aion Online i Wine

Post autor: Norfear »

Przepis na uruchomienie Aiona :)

$ apt-get remove --purge wine
$ apt-get install wine
$ winecfg (to create virtual drive)
$ wget http://www.kegel.com/wine/winetricks
$ chmod 766 ./winetricks && sudo mv ./winetricks /usr/local/bin
$ winetricks d3dx9 vcrun2005 dotnet20
$ wine bin32/AION.bin -ip:206.127.147.28 -port:2106 -cc:2 -noauthgg -lang:enu -noweb

Oprocz tego trzeb jeszcze wyedytować /etc/security/limits.conf
i wprowadzić
yourusername soft nofile 8192
yourusername hard nofile 8192
zresetowąc PC i sprawdzić komenda ulimit -n jaki port mamy ustawiony. jesli jest 8192 to gra powinna nam zadziałać.

Niestety mi gra dalej nie działa problem mam z wierszami:

wine: Unimplemented function d3dx9_36.dll.D3DXCreateSphere called at address 0x7b843cd3 (thread 0009), starting debugger...
fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.VC80.MFCLOC" (8.0.50608.0)
fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.VC80.MFCLOC" (8.0.50608.0)

ten problem tez udalo mi sie rozwiazac z aiona pod zainstalowalem directx i do wine dodalem directa _36 :) odziwo wszystko dziala tak jak nalezy
Awatar użytkownika
borys.jr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: Aion Online i Wine

Post autor: borys.jr »

Możesz powiedzieć jak zainstalowałeś samego Aiona? Jestem newbie w Ubuntu, używam go może z 3 dni (ogólnie w linuxie) i jeszcze duuuużo przede mną. Po prostu pobrałeś instalkę i uruchomiłeś jakoś z Wine'a? help pls :) Z góry dzięki

// czy system 64-bity może sprawiać jakieś problemy w instalacji / uruchomieniu Aiona?
Awatar użytkownika
Tares
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Tares »

Gameguard też działa ? :O Rozumie, że mówisz instalacji oficjalnego klienta do oficjalnego serwera ;)
^_^;
Norfear
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

-Aiona mam na ubuntu 64 bitowym, nawet niezle smiga.
-Z tego co pamietam gameguard byl tylko w wersji beta, w oficjalnej gameguarda nie ma.
-Co do instalacji nie pamietam jak to robilem czy pod windowsem z patchowalem go czy pod wine. Ale obawiam sie ze moze istniec taka mozliwosc.
Awatar użytkownika
borys.jr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Czyli rozumiem, że po prostu skopiowałeś katalog z gotowym zainstalowanym Aionem? Czy ściągnąłeś install już po linuksem i odpaliłeś przez Wine? Wybacz, że tak dopytuję ale ze mną trzeba jak z blondynką... jestem raczej humanistą :) Z góry dzięki
Norfear
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie pamietam dokladnie ale znajac mnie poszedlem troche na latwizne i pewnie z windy puscilem instalke i patchowanie a pod linem sobie gram.

Roznice jakie znalazlem miedzy winda a linem to takie ze
win = fajniejsza grafa (wiecej klatek itd)
lin = leprzy ping
Awatar użytkownika
borys.jr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

OK. Działa, zanim udało mi się uruchomić, zdążyłem już Ci puścić priva Norfear więc po prostu go zignoruj. Postępowałem zgodnie z Twoimi instrukcjami i odpaliło się nawet bez problemu, który opisałeś niżej. Problem tkwi jedynie w koszmarnej jakości :) W sumie to mam marnego laptopa (HP Compaq 615) ale myślałem, że trochę lepiej będzie to wyglądać na 2GB ramu, karcie HD3200 i procku 2,8Ghz. Przeglądam pewną stronkę, aby zaaplikować możliwość patchowania bez launchera NCsoft. Jak już to przetestuję, rzucę postem. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
salemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 19.04

Post autor: salemus »

Norfear: zachęcam ciebie (z resztą nie tylko ciebie) do umieszczania swojich poradników nie tylko na forum ale także na stronie http://www.gry.ubuntu.pl dzięki temu rozbudowujesz bazę gier a twój post nie zostanie zapomniany ;)

PS: wiem, wiem trochę to zabawy ale mimo wszystko warto :)
GNU/Linux is like a Wigwam – no Windows, no Gates, Apache inside.
Norfear
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Salemus pewnie bym chcial takie cos wspomagac ale wciaz sie czuje noobem w kwestii linuxa (pol roku stazu na tym systemie to troche malo zeby go dobrze poznac)
Awatar użytkownika
borys.jr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Już prawie było kolorowo ale zszarzało. Sytuacja wygląda tak:

- na laptopie HP 615 gra odpalała się bez problemu, jedynie wyglądała koszmarnie ale wyczytałem, że to kwestia sterowników ATI, które są po prostu kiepskie, nie wysypywała się, pojawiał się jedynie problem ze "skaczącą" myszką.

- pełen optymizmu zainstalowałem linuxa na komputerze stacjonarnym (GeForce 9600 GT) i o dziwo wygląda świetnie, po ok. 30 sekundach wysypuje się i terminal zwraca nast. błąd:

Kod: Zaznacz cały

wine: Unhandled page fault on read access to 0x0000003c at address 0x100118cc (thread 0019), starting debugger...
Unhandled exception: page fault on read access to 0x0000003c in 32-bit code (0x100118cc).
- po tym wyrzuca jeszcze masę innych danych ale nie chciałem tego na razie wklejać, bo jeśli nikt się nie zainteresuje, to nie będę śmiecił.

Nofear, poradziłeś sobie jakoś z bugiem myszki?

Pozdrawiam.
Norfear
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Widziałem dokładnie ten problem na stronie wine osobiście nie przerabiałem tego problemu a co gorsza przestałem grac w to coś, nie przypadło mi do gustu za bardzo wiec nie mam nawet jak sprawdzić i doradzić w tym temacie
gamefan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Post autor: gamefan »

borys dalej masz problem z aion online ? jak tak to sie odezwij do mnie na priv to CI pomoge bo nie chce mi sie rozpisywac tutaj;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”