Virtualbox i wygodna praca

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
athabus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.04

Virtualbox i wygodna praca

Post autor: athabus »

Witajcie,
zdaje się, że niedługo będę potrzebował uruchomić na kilku komputerach wirtualnie windowsa - próbowałem prowadzić firmę w oparciu o linux'a, ale niestety nie mogę obejść problemów z oprogramowaniem magazynowym. Prawdopodobnie wybiorę w tym celu virtualbox.

Pytanie tylko czy mój komp da radę to wszystko uciągnąć. Do tej pory virtualbox działał raczej słabo. Mój komputer to hp nx7400 (specyfikacja).

Czy waszym zdaniem dołożenie 1gb ramu coś pomoże? Chce uruchamiać tylko subiekta, ale do tej pory nawet przy uruchomieniu samego windowsa na virtualbox procesor szalał niemiłosierni na 80-100% swojej mocy.

pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Odp: Virtualbox i wygodna praca

Post autor: Admc »

Zainstaluj dodatki, (klawisz hosta+D) to znacznie zwiększa wydajność wirtualnej maszyny.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
athabus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zdaje się, że dodatki miałem zainstalowane.
Awatar użytkownika
simon532
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: simon532 »

Virtualbox jak każda inna wirtualna maszyna potrzebuje do swobodnej pracy trochę ram-u. Nie napisałeś ile posiadasz, ale wnioskuję, że mało. Pamiętaj pamięć komputera musi obsłużyć jednocześnie pracujące dwa systemy operacyjne. U mnie przy 1GB ram możliwa była normalna praca. Jeśli masz mniej może być trudniej. W Virtualbox trzeba zadeklarować ile tego ramu jemu przydzielić. Myślę, że 50% z dostępnych GB jest rozsądnym wyjściem.
athabus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za odpowiedź.
Dałem link do specyfikacji mojego laptopa w pierwszym poście. Ramu mam właśnie 1gb i zastanawiam się nad zakupem dodatkowej kości 1gb.

Z moich doświadczeń z virtualboxem wyglądało to tak, że przy włączonych dwóch systemach chodził ledwo ledwo. Jak włączyłem na obu systemach firefoxa + edytor kodu (faktycznie zżera trochę ramu) to praktycznie komp po kilku minutach przestawał reagować.

No nic spróbuję coś zdziałać z większą ilością ramu bo podejrzewam, że jednak w tym tkwił problem.
Awatar użytkownika
simon532
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: simon532 »

athabus pisze: Jak włączyłem na obu systemach firefoxa + edytor kodu (faktycznie zżera trochę ramu) to praktycznie komp po kilku minutach przestawał reagować.
No właśnie, zauważ jak obecnie strony www obarczone są flashem reklamami itp. badziewiem. Daje to może ładny efekt wizualny lecz równocześnie obarcza komputer dużym zużyciem pamięci ram. Poczytaj choćby tu na forum jak ludzie się skarzą, że im Firefox zamula. To prawda też to zauważam dlatego jeśli uruchamiasz w obu systemach firefoksa i coś jeszcze, tej pamięci zwyczajnie brakuje. A partycję swap masz utworzoną?

Jeżeli masz możliwość dodania kości pamięci na pewno nie zaszkodzi, a wręcz odwrotnie uczyni pracę z virtualboksem bardziej komfortową.
Lestko
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Lestko »

A przez wine subiekt nie działa?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”