Witaj ... przyznam, że nie mam czasu teraz tego robić. Najlepszym na chwilę obecną rozwiązaniem - jeśli jesteś zainteresowany dokonywanymi zmianami, jest porównanie plików config-[dana wersja jądra] znajdujących sie w /boot/. Myślałem i myślę o tym, aby opisywać zmiany (sucha wyliczanka jest bez sensu - wystarczy porównać pliki config), ale musze mieć na to więcej czasu ... mam nadzieje, że jakoś mi się uda w styczniu, coś w tym temacie zrobić
Pozdrawiam
EDIT:
Witam
Skompilowałem nową wersję jądra 2.6.32.1 (2.6.32.1-ext73-F1-2.1). Tu starałem się przede wszystkim poprawić kompatybilność, z jak największą liczbą urządzeń dostępnych w netbookach. Przykładowo, ta wersja jądra ma skompilowane w postaci modułów taka ilość sterowników wifi, bluetooth, etc., którą nie może się pochwalić żadna z obecnych dystrybucji

. Oczywiście starałem się przez to, nie pogorszyć wydajności i responsywności. Z testów wynika, że nic takiego się nie stało.
Proszę w szczególności użytkowników netbooków samsunga, o raport odnośnie podświetlania matrycy ... problem omawiany powyżej niniejszego wątku.
Kernel
2.6.32.1-ext73-F1-2.1 dla
Ubuntu 9.10:
linux-headers-2.6.32.1-ext73-F1-2.1
linux-image-2.6.32.1-ext73-F1-2.1
broadcom-sta-modules-2.6.32.1-ext73-F1-2.1_5.10.91.9-3
Odtwarzanie video
W przypadku używania Smplayera/Mplayera (tu najlepiej wersję svn - rozwojową instalowaną vide Ubuntu - Tweak) polecam użycie, jako sterownika wyjścia xv (0 -Intel Textured Video). Użycie tego sterownika pozwala na poprawę wydajności i co ciekawe jakości obrazu.
Kolejna kwestia ... może nie do końca związana z optymalizacją, ale na pewno z konfiguracją -
odtwarzanie filmów i innych mediów video, a wygaszanie ekranu
Już wielokrotnie pisałem o tym, że obecna wersja Ubuntu ma wiele błędów w zakresie zarządzania energią. Problemy te nie są winą jedynie Developerów Ubuntu, ale w dużej mierze wynikają z faktu niedoróbek Teamu GNOME. Tutaj najbardziej problematycznymi są aplikacje gnome-screensaver i gnome-powermanager. Jak zapewne się już przekonaliście odtwarzanie video, poza totemem skutkuje tym, że pomimo ustawienia opcji wyłączenia wygaszacza, włączał się on. To, jak i wiele innych błędów jest poważną regresją w stosunku do Ubuntu 9.04 (a co najgorsze, nadal jest powielane w alpha 10.04 ;/). Tutaj rozwiązaniem jest umieszczony poniżej zestaw skrypt (python) + plik konfiguracyjny. Jest to dzieło - użytkownika
crazy__cow (niezła ksywa, nota bene) ubuntuforums.org. Ja tu tylko zmodyfikowałem skrypt konfiguracyjny, dodając smplayera i firefoxa (nie będzie się wygaszacz włączał podczas oglądania np. youtube).
Instalacja skryptu jest bajecznie prosta, po rozpakowaniu:
- plik
disablegss.py - umieszczamy w /usr/local/bin
- plik
.disablegss - umieszczamy w katalogu użytkownika /home/[nazwa usera]
DisableGSS
Optymalizacja usług
Tu chciałem wam polecić wyłączenie paru usług, jeśli ich oczywiście nie używacie. Cały proces realizujemy przy udziale wskazanego w tym wątku
Simple Service Manager`a:
- anacron,
- atd,
- cron,
- portmap,
- ufw - firewall - polecam firestartera,
- dns-clean,
- fancontrol - tu polecam wyłączyć, jeśli macie problemy z wentylatorami = pracują za rzadko lub zbyt często - związane z lm_sensors i nie obsługiwaniem sensorów vide lm, ale przez acpi
- kerneloops,
- ondemand - omawiane wcześniej,
- winbind - ta usługa oprócz ufw i wcześniej omówionej apparmor, najbardziej obciąża system spośród w/w. Możemy ją wyłączyć, gdy nie używamy samby.
Co prawda jeszcze parę ciekawostek i usprawnień chciałem omówić ... ale standardowo nie mam teraz czasu ... więcej najprawdopodobniej po świętach

.
Pozdrawiam
EDIT:
Uwaga kernel 3.6.32.1-ext73-F1-2.1 zawiera "błąd" (tak interpretowany przez Ubuntu) w konfiguracji zarządzania zasilaniem, przy pracy na baterii. Zalecam wstrzymanie sie z jego instalacja. jeszcze dziś to poprawie.
Nowa wersja Kernela
Mam już nowa wersję. Na chwilę obecna działa niezawodnie (usunąłem błąd skalowania częstotliwości procesora) i dodatkowo przez wbudowanie w jądro (a nie jako moduły) agpgart oraz DRM, "grafika" działa troszkę szybciej.
Pakiety udostępnie wieczorem
Pozdrawiam
Kernel
2.6.32.1-ext73-F1-2.2 dla
Ubuntu 9.10:
linux-headers-2.6.32.1-ext73-F1-2.2
linux-image-2.6.32.1-ext73-F1-2.2
broadcom-sta-modules-2.6.32.1-ext73-F1-2.2_5.10.91.9-3
EDIT:
Z testów, jakie przeprowadzałem wynika, że jest to najbardziej wydajny kernel, jaki do tej pory zbudowałem na netbooki.