Radeon 9200 wolno chodzący PC

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
dexter007
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Radeon 9200 wolno chodzący PC

Post autor: dexter007 »

Witam!

Posiadam komputer z kartą graficzną Radeon 9200 oraz Ubuntu 9.10.
Byle jaka animacja FLASH na stronie i już zaczyna się cięcie itd.
Próbuje na tym PC odpalić xbmc i zrobić z niego centrum multimedialne, jednak aplikacja ta chodzi strasznie wolno (reakcja po np. kliknięciu na byle co to 5-7sec.).
Przeczytałem i przekonałem się że instalacja sterowników ze strony ati jest niemożliwa, gdyż są one napisane pod inną wersję X.Org (co kolwiek to znaczy).

Zostają mi więc tylko sterowniki wbudowane w ubuntu.

Przeczytałem jednak też, że dzięki optymalizacji pliku xorg.conf można znacznie poprawić działanie systemu.
Jeżeli dobrze wszystko zrozumiałem to interesują mnie sekcje device i monitor.
Mój xorg.conf wydaje mi się trochę uproszczony:

Kod: Zaznacz cały

Section "Device"
    Identifier    "Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier    "Configured Monitor"
EndSection 
Po przeczytaniu dokumentacji ubuntu (z trudnościami bo mój angielski jest mizerny) stworzyłem coś takiego.

Section "Device"
        Identifier      "Radeon 9200"
        Driver          "ati"
        BusID           "PCI:3:0:0"
	Option "AccelMethod" "XAA"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Configured Monitor"
EndSection
jednak nie mogę poradzić sobie z dokładniejszym i lepszym stworzeniem tego configu.

1. Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym configiem?
Zaznaczam, że komputer docelowo ma działać podłączony do telewizora LCD 32'' i pod takie warunki chciałbym go konfigurować (w tej chwili działa przy monitorze lcd 20'').

2. W trakcie przeglądania stron w poszukiwaniu rozwiązania tego problemu zauważyłem, że wielu ludzi ma problem ze złączem VID OUT na tej karcie (chyba nie działa pod ubuntu). Prosiłbym o jakieś wskazówki w tej sprawie także.

Pozdrawiam, dex
Phil
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Odp: Radeon 9200 wolno chodzący PC

Post autor: Phil »

1. Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym configiem?
Nic nie zrobisz z tą kartą graficzną. Dokładnie tak jak mówisz, sterowniki ATI nie współpracują z obecnym Xorgiem i już współpracować nie będą, bo pod tą kartę (i wszystkie inne Radeony serii 9xxx) nie ma już wsparcia zarówno pod Windą jak i Linuksem.
Więc dalsza konfiguracja nie ma sensu i w ogóle jest niemożliwa. Wiem, bo walczyłem z tą kartą na komputerze mojego taty. Przeszukałem cały internet i nie ma szans na większą wydajność tych otwartych sterowników. Masz dwie możliwości:
- Wywalasz 9.10 i instalujesz 8.10 który odpali stery do tej karty.
- Wywalasz tą kartę i wsadzasz coś innego. Ja (jak wspominałem) wyrąbałem tego 9200 i wrzuciłem GeForce'a 2 MX400 64MB. Bez rewelacji, ale pozwala na normalne korzystanie z komputera.
AsRock N68C-S, AMD Athlon II X2 240 2800MHz, 4GB DDR3 DC RAM, GeForce 9600GS 768MB, Nvidia HDA, WD SATA 500GB, Tracer Highlander 550W
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: valdi74 »

Qui vit sans folie, n'est pas si sage qu'on croit
arturo1980
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: arturo1980 »

Da się. Tylko, czy będzie szybciej?
xorg.conf lepiej sobie wygeneruj poleceniem X -configure przy wyłączonym środowisku graficznym. Po drugie wsparcie dla kart radeon 9200, ma sterownik radeon, a nie zastosowany przez Ciebie ati, co nie oznacza, że na ati nie będzie działało. Po trzecie korzystaj z manualów do sterownika karty, dzięki czemu skonfigurujesz xorga w optymalny sposób.

man ati
man radeon
. Po czwarte nie oczekuj cudów, ta karta demonem szybkości nigdy nie była, lepiej zainwestować w nvidię np gf4-mx440 za kilka złotych i pozbyć się problemów ze sterownikami.
Phil
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: Phil »

Po czwarte nie oczekuj cudów, ta karta demonem szybkości nigdy nie była
Bzdura. W GTA VC grałem na najwyższych detalach przy rozdzielczości 1024x768x16 (procesor Cel 2.6 i 0.5GB RAM), a i w systemie też wydajność była przyzwoita.
gf4-mx440
Dużo słabsza karta. W systemie nie czuć tej różnicy, ale w 3D zupełnie brakuje tej 'mocy'. W Ubuntu nieznacznie lepiej mogłaby się zachowywać karta GF4, ale tylko z tego względu, że jest do niej zamknięty sterownik. Ale i tak jest z serii 9x więc stary jak świat i bez wielu przydatnych funkcji.

Mam obie karty, leżą sobie na półce nade mną, jak będę miał chwilę to odkurzę je, założę jakieś chłodzenie i sprawdzę chociażby przy pomocy 'glxgears' ale jestem na 90% pewien, że GF4 będzie słabszy. Dopiero seria 5xxx, albo poprzednik na wypasie czyli GF3 TI500 mają większą wydajność.
pozbyć się problemów ze sterownikami.
I dopiero tutaj jest racja. Bo faktycznie pod Ubuntu będzie różnica na korzyść GF4.
AsRock N68C-S, AMD Athlon II X2 240 2800MHz, 4GB DDR3 DC RAM, GeForce 9600GS 768MB, Nvidia HDA, WD SATA 500GB, Tracer Highlander 550W
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”