Powolny dysk twardy w laptopie

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
kitpz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Powolny dysk twardy w laptopie

Post autor: kitpz »

Ostatnio mój laptop zaczął koszmarnie wolno działać, nigdy co prawda demonem szybkości nie był, ale od około półtora miesiąca to jest koszmar, uruchamia się koło 4 minut, firefox rusza w ponad 10s, sam system czasami mocno "przymula" w trakcie działania. Długo szukałem przyczyny, ale chyba ją znalazłem.
hdparm mi mówi że

Kod: Zaznacz cały

Timing buffered disk reads:   26 MB in  3.17 seconds =   8.21 MB/sec
co chyba jak na dysk sata w laptopie kupionym w lipcu (Asus f5n) to jednak "trochę" za wolno :P
Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną? Jeszcze nie spotkałem się z takim czymś, a na forum znalazłem tylko jeden temat w którym nie było nic mi pomocnego.
Awatar użytkownika
frklin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Powolny dysk twardy w laptopie

Post autor: frklin »

1

sudo apt-get install sdparm
2 reboot
3 powtórz test dysku
4 ?
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
kitpz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Nic to nie zmienia, prędkość jest praktycznie ta sama. Dokładnie tą samą prędkość osiągam (według tego co podaje nautilus) przy kopiowaniu danych z dysku na dysk, wewnątrz tego samego dysku itd. itp.
Awatar użytkownika
RyszardO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: RyszardO »

"Ostatnio zaczął wolno działać" -> czyli wcześniej działał normalnie, ty nic nie zrobiłeś, a on "wredny i złośliwy" zaczął wolno działać?
Ciężko uwierzyć, że sam z siebie zaczął. Przypomnij sobie, co zrobiłeś. Może chciałeś przyspieszyć dysk poradami skądś i zastosowałeś porady dla dysku ATA na dysku SATA i ubuntu widzi twój dysk jako ATA? Spotkałem się, że dysk SATA był widziany jako ATA i miał takie (a nawet wolniejsze) prędkości - pomogło przekompilowanie kernela i wywalenie z niego obsługi dysków ATA...
Jak niczego nie zrobiłeś (ostatnio był wypuszczony 8.10, może po upgrade ci się popsuło?) to przeinstaluj (czyt. nie chce się tobie szukać przyczyn, nie chce mi się szukać rozwiązania)
- Co jest?!
- Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.
kitpz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Problem w tym że nic nie robiłem, "zrobiło się" to zaraz na początku października, po jednej z aktualizacji. Nie miałem powodu przyśpieszać dysku bo używam go tylko do programowania i łażenia po necie, był wystarczająco szybki, teraz już nie jest ;) Kernel rekompilowałem z wyłączoną obsługą ATA, nic to nie dało.
kitpz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Zupełnie zapomniałem o temacie, a rozwiązałem go dawno temu. Jak by ktoś miał tego samego laptopa i problem to dodaję odpowiedź:
Zaraz po zakupie laptopa wykonałem instrukcje podane tu: http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=5251542#4 aby wszystko dobrze działało, jednak po pewnym czasie jak się okazało porada mówiąca aby dopisać "all_generic_ide" na końcu linii ładującej kernela aby komputer się restartował, przynosi nieoczekiwany skutek w postaci koszmarnego spowolnienia pracy dysku. Należy usunąć ten wpis i wszystko wraca do normy

/dev/sda:
 Timing cached reads:   1368 MB in  2.00 seconds = 683.45 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  178 MB in  3.00 seconds =  59.32 MB/sec
Jedynym minusem jest to że przy restartowaniu laptopa, blokuje się po wyłączeniu systemu, trzeba ręcznie wyłączyć trzymając power 3 sekundy i włączyć ponownie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”