Sterowniki do touchpada Elan, laptop Asus AC51
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Sterowniki do touchpada Elan, laptop Asus AC51
Witam, chciałbym ustawić blokowanie touchpada po podłączeniu myszki, taka opcja istnieje w sterownikach dla mojego touchpada dla windows. Po próbie uruchomienia linuxowych sterowników wyskakuje mi coś takiego, pomożecie mi coś z tym zrobić ?
http://img69.imageshack.us/img69/2122/zrzutekranus.png
http://img69.imageshack.us/img69/2122/zrzutekranus.png
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
Odp: Sterowniki do touchpada Elan, laptop Asus AC51
Już miałem zakładać nowy temat, ale nie będę zaśmiecał więc się podepnę.
Mam lapka Asus K51. Nie ma kombinacji klawiszy wyłączającej touchpada (poważny błąd według mnie). No i generalnie to lipa, bo jak mam podpiętą mysz USB, to przy pisaniu się przypadkiem dotknie, a touch ten jest bardzo czuły na dodatek, pewnie oporowy.
Na windzie istaluje się sterowniki Elan, smart-pad i tam są wszelkie potrzebne ustawienia. Odpowiednika nie znalazłem na Ubuntu, a przy próbie z repo instalacji programów do touch'a pojawia mi się okienko jak koledze wyżej.
Wie ktoś jak rozwiązać ten irytujący problem?
Mam lapka Asus K51. Nie ma kombinacji klawiszy wyłączającej touchpada (poważny błąd według mnie). No i generalnie to lipa, bo jak mam podpiętą mysz USB, to przy pisaniu się przypadkiem dotknie, a touch ten jest bardzo czuły na dodatek, pewnie oporowy.
Na windzie istaluje się sterowniki Elan, smart-pad i tam są wszelkie potrzebne ustawienia. Odpowiednika nie znalazłem na Ubuntu, a przy próbie z repo instalacji programów do touch'a pojawia mi się okienko jak koledze wyżej.
Wie ktoś jak rozwiązać ten irytujący problem?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
To i ja przylaczam sie z prosba o pomoc w tym temacie. Wszelkie sposoby jakie znalazlem na forum, cwiczylem nie dzialaja.
ASUS K51AE
ASUS K51AE
- ubunt
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 7.10
ten plik plik /etc/X11/xorg.conf oraz GSynaptics
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
Ale co, "ten plik"? Zainstalowałem gsynaptics, próbuje włączyć, to wyskakuje:
"GSynaptics nie może zostać zainicjowanyMuszisz ustawić 'SHMConfig' 'true' w pliku xorg.conf lub XF86Config żeby używać GSynaptics"
Daje SHMConfig 'true' i dalej bez zmian.
"GSynaptics nie może zostać zainicjowanyMuszisz ustawić 'SHMConfig' 'true' w pliku xorg.conf lub XF86Config żeby używać GSynaptics"
Daje SHMConfig 'true' i dalej bez zmian.