Tearing obrazu we filmach

Grafika, film, dźwięk.
borat.sagdiyev
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Tearing obrazu we filmach

Post autor: borat.sagdiyev »

Witam!
Mam problem z tearingiem obrazu we filmach. Często, szczególnie w scenach z ruchem kamery, obraz dzieli się poziomo na dwie części (czasem na trzy). Kolega zasugerował, że to wina vsynca i żebym pogrzebał coś w compizie. Generalnie pomagał CompizSwitch, ale nie eliminował problemu do końca (paski pojawiały się w scenach z migającym światłem). Dziś wyłączyłem kompletnie efekty wizualne wyglądu. To niby też pomogło. Ale straszna bieda teraz na laptopie. A wcale nie mam jakiejś strasznie słabej karty (GeForce Go 7600). Acha, problem ten występuje także, gdy np. oglądam filmiki na youtube.
Z góry informuję, że moja znajomość ubuntu jest znikoma (mam go od tygodnia).
Awatar użytkownika
piotr_go
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce

Odp: "Cięcie" obrazu we filmach

Post autor: piotr_go »

Spróbuj dodać w xorg.conf:

Kod: Zaznacz cały

Section "Extensions"
    Option         "Composite" "Disable"
EndSection
u mnie na gf9500 pomogło i tearing się nie pojawia.
borat.sagdiyev
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Tearing obrazu we filmach

Post autor: borat.sagdiyev »

Problem po części się rozwiązał, a po części pogłębił. Rozwiązał, bo pomogło ustawienie 'sync to vblank' w ustawieniach nvidii i compiza. Jednak gdy mam ustawiony TwinView, to tearingu nie ma na laptopie, ale na tv dalej występuje. Jedynie gdy ekran lapka mam wylaczony i widze obraz tylko na tv, to tearingu nie ma.
Problem się pogłębił, bo dziś ustawiłem Separate X screen na tv, potem nie wiedziałem jak przywrócić poprzednie ustawienia, odłączyłem kabel łączący lapa z tv, podłączyłem z powrotem, ekran na tv zrobił się czarno biały i migał. Zrobiłem więc restart, obraz wrócił na lapka, ale... nvidia nie wykrywa już tv przez Detect devices (sprawdzałem na obu, jakie mamy w domu). Próba przeinstalowania sterowników nie pomogła. Co zrobić?
+ jak już się uda przywrócić wykrywanie tv, czy można w jakiś prosty sposób (np jakiś skrót klawiszowy) przełączać obraz między lapkiem a tv? Kolega napisał mi, że nie uda mi się usunąć tearingu na twinview, bo mam za słabą kartę (GeForce Go 7600).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”