Dźwięk się wyciszył, okresowe skoki głośności
- bastek
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
[Solved]Dźwięk się wyciszył, okresowe skoki głośności
Witam. 2 dni temu podczas normalnego użytkowania komputera dźwięk nagle się wyciszył do tego stopnia, że był ledwo słyszalny. Sprawdziłem wszystkie ustawienia i jest w porządku. Dodam że awaria miała miejsce podczas grania w grę na Windows. W windowsie straciłem dźwięki systemowe, komunikaty w avast, gg i w internecie. Te problemy udało mi się naprawić. Martwi mnie natomiast wyciszony dźwięk o mniej więcej 3/4 zarówno na linuksie jak i windowsie a także okresowe skoki głośności. Wykluczyłem właściwie chyba problemy z ustawieniami i softem. Mam kartę dźwiękową zintegrowaną z płytą główna GIGABYTE_EP35-DS3R i wydaje mi się że to ona właśnie wysiada. Wkładałem też kartę muzyczna Sound Blaster i dźwięk był ok. Czy moje podejrzenia są właściwie co do tej zintegrowanej karty. Proszę o pomoc.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Odp: Dźwięk się wyciszył, okresowe skoki głośności
Sprawdź może jacki, użyj pozłacanych (nie kupuj, może ktoś ze znajomych ma), dużo lepiej przewodzą
- bastek
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Odp: Dźwięk się wyciszył, okresowe skoki głośności
Sprawa się wyjaśniła, wypróbowałem właściwie wszystko od jacków do karty dźwiękowej i głośników. Okazało się, że to wina głośników - najprawdopodobniej wbudowanego wzmacniacza. Po wymianie głośników wszystko wróciło do normy.