truecrypt nie chce miec możliwości odzyskania hasła
- I.L.O.
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86
- Kontakt:
truecrypt nie chce miec możliwości odzyskania hasła
czesc, chce zrobić za pomoca truecrypta szyfrowana partycje, chce ja miec zamknieta za pomocą hasła i klucza, wyczytałem ze można odzyskać hasło gdy ma sie klucz i na odwrót. nie chce miec takiej możliwości poniewaz zarówno klucz jak i hasło maja należec do innych osób. jak to zrobić? w ogóle da sie?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: truecrypt nie chce miec możliwości odzyskania hasła
Co? Chcesz zrobić partycję na hasło i klucz i dać komuś te hasło i klucz? Nie sądzisz, ze to bez sensu? Osobiście polecam zastosowanie długiego (20+ znaków) hasła stosując wszystkie znaki klawiatury i dać sobie spokój z kluczem.
A jak już, to podczas tworzenia partycji szyfrowanej da się zaznaczyć opcję że wymagane będą klucz i hasło. I ostatnie: jaką wersję truecrypta masz zainstalowaną?
A jak już, to podczas tworzenia partycji szyfrowanej da się zaznaczyć opcję że wymagane będą klucz i hasło. I ostatnie: jaką wersję truecrypta masz zainstalowaną?
Idealnie doskonale 

- I.L.O.
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86
- Kontakt:
źle mnie zrozumiałeś, partycja nie jest dla mnie, maja mieć do niej dostęp 2 osoby, tylko jednoczesnie maja ja otwierać. Koleś ktory ma mieć klucz jest sklerotykiem i zapomni hasła, natomiast dziewczyna ktora ma mieć hasło jest debilka i zgubi klucz wiec musi miec hasło. jednak osobno nie mogą mieć możliwości otworzenia partycji/kontenera. truecrypt jest w najnowszej wersji
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Dobra, da się to zrobić.
Truecrypt => Create Volume => Partition / Container (akurat tu będzie partycja ) => Nazwa pliku => Algorytm Szyfrowania (AES polecam) => Podajemy hasło i potwierdzamy i zaznaczamy opcję Use Keyfields, dodajemy klucze => Dajemy format FAT => teraz pojawiają się jakieś liczby w kilku paskach, dajemy Format i po skończeniu szyfrowania wyskoczy okienko, że szyfrowanie dobiegło końca. Tak przygotowanego kontenera / partycji nie da się odpalić bez hasła i klucza(kluczy) jednocześnie, sam spróbowałem przed chwilą
Truecrypt => Create Volume => Partition / Container (akurat tu będzie partycja ) => Nazwa pliku => Algorytm Szyfrowania (AES polecam) => Podajemy hasło i potwierdzamy i zaznaczamy opcję Use Keyfields, dodajemy klucze => Dajemy format FAT => teraz pojawiają się jakieś liczby w kilku paskach, dajemy Format i po skończeniu szyfrowania wyskoczy okienko, że szyfrowanie dobiegło końca. Tak przygotowanego kontenera / partycji nie da się odpalić bez hasła i klucza(kluczy) jednocześnie, sam spróbowałem przed chwilą

Idealnie doskonale