Polskie znaki w Totemie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Polskie znaki w Totemie
a wiec... zainstalowalem sobie gnapi, sciagnalem napisy i klapa... totem swiruje przy polskich znakach
da sie jakos to poprawic??
da sie jakos to poprawic??
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Polskie znaki w Totemie
Jeśli ściągałeś remiks Ubuntu ze strony Ubuntu.pl to wystarczy, że naciśniesz "Skonfiguruj system" i tam masz parę przydatnych opcji m.in. ustawienie polskich znaków w Totemie bodajże pod nr.7
Jeśli masz "orginałka" Ubuntu wejdź w preferencje... na karcie ogólne wybierz czcionka "Sans Bold" i kodowanie "Środkowoeuropejskie (WINDOWS-1250)" i dodatkowo możesz zaznaczyć "Automatyczne wczytywanie pliku..."
Jeśli sobie nie poradzisz (chodź wątpię) to napisz tu lub na PW to wyślę Ci ten skrypt, który jest w remiksie nazwany "skonfiguruj system"...
Jeśli masz "orginałka" Ubuntu wejdź w preferencje... na karcie ogólne wybierz czcionka "Sans Bold" i kodowanie "Środkowoeuropejskie (WINDOWS-1250)" i dodatkowo możesz zaznaczyć "Automatyczne wczytywanie pliku..."
Jeśli sobie nie poradzisz (chodź wątpię) to napisz tu lub na PW to wyślę Ci ten skrypt, który jest w remiksie nazwany "skonfiguruj system"...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
ok
a wiec mam ubuntu netbook remix
i nie wiem o co chodzi ze skonfigurowaniem systemu
mozna prosic bardziej lopatologicznie??
a wiec mam ubuntu netbook remix
i nie wiem o co chodzi ze skonfigurowaniem systemu
mozna prosic bardziej lopatologicznie??
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Załączam tu plik (skrypt) dzięki któremu można ustawić polskie napisy w Totemie...
Najpierw pobierasz i zapisujesz np. na Pulpicie... po ściągnięciu klikasz PPM(prawy przycisk myszy) na plik -> właściwości -> uprawnienia -> zezwolenie na wykonanie pliku jako program...
Potem zamykasz i klikasz dwa razy na plik a potem w otwartym okienku "otwórz w terminalu"... wybierasz odpowiednią opcję... dla napisów będzie to 7... i klikasz enter... jeśli program poprosi o hasło podajesz... i już masz polskie napisy...
A no i nie wiem jak z prawami autorskimi do skryptu więc powiem, że pochodzi on z remiksu ubuntu.pl...
a autor to Epul...
Pozdrawiam
Najpierw pobierasz i zapisujesz np. na Pulpicie... po ściągnięciu klikasz PPM(prawy przycisk myszy) na plik -> właściwości -> uprawnienia -> zezwolenie na wykonanie pliku jako program...
Potem zamykasz i klikasz dwa razy na plik a potem w otwartym okienku "otwórz w terminalu"... wybierasz odpowiednią opcję... dla napisów będzie to 7... i klikasz enter... jeśli program poprosi o hasło podajesz... i już masz polskie napisy...

A no i nie wiem jak z prawami autorskimi do skryptu więc powiem, że pochodzi on z remiksu ubuntu.pl...

Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Edycja/Preferencje
w opcjach OGÓLNYCH - Kodowanie : Środkowoeuropejski (WINDOWS-1250)
i POLSKIE ZNAKI SIĘ POJAWIĄ
Pozdrawiam
w opcjach OGÓLNYCH - Kodowanie : Środkowoeuropejski (WINDOWS-1250)
i POLSKIE ZNAKI SIĘ POJAWIĄ
Pozdrawiam
- MaciejNowak
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
dzięki:)
- s.maciek
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Łatwiej będzie skorzystać ze skryptu który był dołączony do polskiej wersji Ubuntu 9.04, ale pod Ubuntu 9.10 działa bez zastrzeżeń. Znajdziesz go : LINK