[SOLVED] [Qt 4.5.2] Program przestał się uruchamiać

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
lukaszb
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

[SOLVED] [Qt 4.5.2] Program przestał się uruchamiać

Post autor: lukaszb »

Witam, męczę się cały dzień ale daremny mój trud jak widzę.
Otóż napisałem jak jeszcze miałem Windows mały programik w C++, który teraz odkurzyłem, skompilowałem go i... zachciało mi się przykleić do niego interfejs. Wszystko to prawie się udało, ale dziś coś mi rzuciło kłodę pod nogi i koniec.
Ale do rzeczy, te same pliki z kodem kompilowały się zarówno wczoraj, jak i dziś.
Mimo to skompilowany program już się nie uruchamia, tekst który jest wypluwany w konsoli jest następujący:

Kod: Zaznacz cały

Wave_Projects_Qt4: malloc.c:3074: sYSMALLOc: Assertion `(old_top == (((mbinptr) (((char *) &((av)->bins[((1) - 1) * 2])) - __builtin_offsetof (struct malloc_chunk, fd)))) && old_size == 0) || ((unsigned long) (old_size) >= (unsigned long)((((__builtin_offsetof (struct malloc_chunk, fd_nextsize))+((2 * (sizeof(size_t))) - 1)) & ~((2 * (sizeof(size_t))) - 1))) && ((old_top)->size & 0x1) && ((unsigned long)old_end & pagemask) == 0)' failed.

The program has unexpectedly finished.
Czy ktoś wie, cóż to może być za ścierwo? Być może odpowiedzialne za to są aktualizacje, które wczoraj pobrałem, ale co do tego nie jestem pewien.
Jeśli mieliście podobny problem proszę o pomoc.
W Googlach wyczytałem, że może to być wina glibc, ale z tego co widziałem, to chyba glibc we wczorajszych aktualizacjach nie było, no chyba że nie zwróciłem na to uwagi.
Tragedia:-(

EDIT: Już się uruchamia, okazało się, że otworzenie wave'a w Audacity czyni go niezdatnym do otworzenia u mnie... Dodatkowe info znalezione na końcu pliku Audacity umieszcza w jego nagłówku, czyli można rzec bardziej poprawnie, no i chyba tutaj się moja klasa wyłożyła. Sprawa wymaga dokładnego rozpatrzenia ale jak na razie właśnie taka jest diagnoza:)

EDIT: Niewiele wniosłem tym tematem ale może ktoś inny będzie równie roztargniony jak ja i też złapie się na tym samym:whis: Winien był tylko i wyłącznie mój program. Dla wygody (nie chciało mi się rozbudowywać klasy) i po części żeby nie utracić jako takiej czytelności, zapisywałem dane do obiektu klasy "pod wskaźnik" do niego, co przy zmianie pliku owocowało zapisywaniem daleko poza zakres pamięci z danymi... :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”