Konfiguracja sieci domowej
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Konfiguracja sieci domowej
Witam,
mój pierwszy post na forum także witam wszystkich serdecznie.
Jestem nowym/starym użytkownikiem Linuxa gdyż kontakt z tym systemem miałem już bardzo dawno temu ale przez studia itp zmuszony byłem używać Windows. Teraz kiedy mam więcej czasu poznaję ten system dogłębnie i raczej na okienka nie powrócę (chyba że w pracy). Ale do rzeczy.
Otóż nie mogę ogarnąć jednej kwestii - sieci domowej.
Struktura sieci jest następująca:
1. Router TP-LINK TL-WR340G do którego przez kabel LAN wpięty jest internet (sieć osiedlowa mojego dostawcy który zrezygnował z radia).
2. Do routera przez wifi (nie chcę mieć pajęczyny z kabli w domu) łączą się następujące komputery:
2.1 Laptop z Ubuntu 9.10
2.2 PC z Win XP Sp3 (chyba bo to nie ja używam tylko siostry) do którego wpięta jest drukarka i udostępniona jako sieciowa.
Oczywiście internet działa na obu komputerach. Ale chciałbym, aby była możliwość przeglądania zasobów komputera, tzn. np całych dysków komputera PC z mojego laptopa i ew możliwość udostępniania wybranych folderów w laptopie. No i jeżeli to możliwe to korzystać z drukarki. Czy da się to wykonać? Proszę o konkretne porady (ogólniki typu SAMBA kompletnie nic mi nie mówią i nie pomagają).
z góry dziękuję za wszelką pomoc.
mój pierwszy post na forum także witam wszystkich serdecznie.
Jestem nowym/starym użytkownikiem Linuxa gdyż kontakt z tym systemem miałem już bardzo dawno temu ale przez studia itp zmuszony byłem używać Windows. Teraz kiedy mam więcej czasu poznaję ten system dogłębnie i raczej na okienka nie powrócę (chyba że w pracy). Ale do rzeczy.
Otóż nie mogę ogarnąć jednej kwestii - sieci domowej.
Struktura sieci jest następująca:
1. Router TP-LINK TL-WR340G do którego przez kabel LAN wpięty jest internet (sieć osiedlowa mojego dostawcy który zrezygnował z radia).
2. Do routera przez wifi (nie chcę mieć pajęczyny z kabli w domu) łączą się następujące komputery:
2.1 Laptop z Ubuntu 9.10
2.2 PC z Win XP Sp3 (chyba bo to nie ja używam tylko siostry) do którego wpięta jest drukarka i udostępniona jako sieciowa.
Oczywiście internet działa na obu komputerach. Ale chciałbym, aby była możliwość przeglądania zasobów komputera, tzn. np całych dysków komputera PC z mojego laptopa i ew możliwość udostępniania wybranych folderów w laptopie. No i jeżeli to możliwe to korzystać z drukarki. Czy da się to wykonać? Proszę o konkretne porady (ogólniki typu SAMBA kompletnie nic mi nie mówią i nie pomagają).
z góry dziękuję za wszelką pomoc.
- larry2003
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
Odp: Konfiguracja sieci domowej
temat był już wielokrotnie poruszany na tym forum.
Odpowiedź na Twoje pytanie to: SAMBA. I nie złość się że taka pada odpowiedź ale temat był już naprawde wałkowany wielokrotnie. Gorąco polecam również ten pdf:
Samba w skrócie umożliwia komunikację między systemami linux-windows. Ponieważ używają one różnych protokołów do udsotępniania zasobów- w systemach Windows tym protokołem jest SMB a w Linux'ach NFS. Samba jest zatem implementacją protokołu smb dla Linux'ów. Sprawia że Linux zaczyna "gadać językiem Windows"
Poczytaj - szczególnie abc samby, instalacja naprawdę banalna, podstawowa konfiguracja również- napewno się uda.
Kod: Zaznacz cały
http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?t=44996&highlight=samba
http://www.unixy.pl/forum/art/pdf/abc_samby.pdf

-
- Piegowaty Guziec
Ok, przeczytałem oba artykuły. A pod systemem Windows wystarczy udostępnić dany katalog żeby móc go pod linuxem przeglądać? Bo szczerze mówiąc wcześniej to nawet między 2 windowsami nie za bardzo udawało się przeglądać zasoby.
- larry2003
- Sędziwy Jeż
tak, najnormalniej go udostępniasz i w ubuntu będziesz go widział. Nie było widać między windowsami na 99% przez firewall'e. Wystarczy je wyłączyć i pewnie bedzie gitara.
-
- Piegowaty Guziec
Podczas używania samby napotkałem na jeden problem który spokoju mi nie daje. Otóż w katalogu home zrobiłem katalog Public który w Sambie opisany jest tak:
Jak wrzucam do niego pliki to na drugim komputerze (z Windowsem) mogę je odtwarzać i kopiować. Natomiast jeśli wrzucę jakiś katalog i próbuję do niego wejść to mam "Odmowa dostępu". Sekcja global wygląda tak:[Sharing]
comment = Katalog wymiany danych w sieci domowej
path = /home/riggs/Public
create mask = 0777
directory mask = 0777
browsable = yes
writable = no
guest ok = yes
Wszystko jest wzięte z tutoriala abc_samby więc nie wiem dlaczego nie działa.[global]
workgroup = HOME
netbios name = Riggs
server string = Ubuntu
security = share
hosts allow = 192.168.1.
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Architektura: x86_64
Może pozwól na zapis zmieniając to co powyżej na czerwono na 'yes'Riggs pisze:[Sharing]
comment = Katalog wymiany danych w sieci domowej
path = /home/riggs/Public
create mask = 0777
directory mask = 0777
browsable = yes
writable = no
guest ok = yes
-
- Piegowaty Guziec
Nie, to nie ten parametr. Pozwala on na wprowadzanie zmian w udostępnionych zasobach.
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Architektura: x86_64
U mnie w smb.conf dla udostępnionych katalogów mam jeszcze parametr
może tego brakuje.
PS a to czytałeś viewtopic.php?t=69909
public = yes
PS a to czytałeś viewtopic.php?t=69909
-
- Piegowaty Guziec
Zmieniłem chmod dla katalogu który wrzuciłem do [Sharing] - sharing ma chmod 777 a skopiowany katalog 744. Mam dostęp do katalogu, otwiera go ale nie widzi plików które też mają chmod 744.
- MikiNw
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
może mi ktoś powiedzieć co jest nie tak ?? robię wszystko jak wyżej i nie działa !! !rrrr
- larry2003
- Sędziwy Jeż
wklej tu zawartość całego pliku smb.conf dodatkowo wyniki polcenia ls -l dla poszczególnych katalogów z którymi masz problem czyli :
/home# ls -l
/home/riggs# ls -l
/home/riggs/Public# ls -l
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
sudo apt-get install system-config-samba
podstawową konfigurację samby sobie wyklikasz
podstawową konfigurację samby sobie wyklikasz
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
z drukarką jest problem do tej pory i mi nie udało się ją uruchomić przez sieć,a mam tak samo podpięte co ty, ta drukarka to hp :]