[SOLVED] Jak zainstalować Sterowniki NVIDIA (Ubuntu 9.10)
- aerlion
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
[SOLVED] Jak zainstalować Sterowniki NVIDIA (Ubuntu 9.10)
Witam
Po całym dniu szukania odpowiedzi na moje pytania - poddaję się
1. Chciałem zainstalować nowe sterowniki 3d, użyłem System> Administracja> Sterowniki i wybrałem zastosuj. Niestety w czasie instalacji mój mały syn wcisnął sobie reset w komputerze dzięki czemu nie mogłem wystartować systemu. Postanowiłem że zainstaluje system od nowa. Szybciej i bezproblemowo ale po restarcie świeżej uaktualnionej wersji systemu (Ubuntu 9.10) kiedy chciałem zainstalować w/w sterowniki zobaczyłem puste okno.
podgląd obrazka
Pytanie: Jak mogę zainstalować sterowniki NVIDII? (nawet nie wiem jakie mam dokładnie)
Po całym dniu szukania odpowiedzi na moje pytania - poddaję się
1. Chciałem zainstalować nowe sterowniki 3d, użyłem System> Administracja> Sterowniki i wybrałem zastosuj. Niestety w czasie instalacji mój mały syn wcisnął sobie reset w komputerze dzięki czemu nie mogłem wystartować systemu. Postanowiłem że zainstaluje system od nowa. Szybciej i bezproblemowo ale po restarcie świeżej uaktualnionej wersji systemu (Ubuntu 9.10) kiedy chciałem zainstalować w/w sterowniki zobaczyłem puste okno.
podgląd obrazka
Pytanie: Jak mogę zainstalować sterowniki NVIDII? (nawet nie wiem jakie mam dokładnie)
- rafaloo
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86_64
Odp: Kłopot z Sterownikami NVIDIA
zmień rozmiar screena, zbij syna
i powiedz jaka karta graficzna 
Ściągnij z http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl
ctrl+alt+f1

Ściągnij z http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl
ctrl+alt+f1
Kod: Zaznacz cały
/etc/init.d/gdm stop
ls
sh NVIDIA-Linux-x86-190.....pkg1.run
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW. Niech inni na tym skorzystają.
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
- aerlion
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: Jak zainstalować Sterowniki NVIDIA (Ubuntu 9.10)
nie mogę zamknąć gdm'a
EDIT:
ok poradziłem sobie, wszystko musi być uruchomione z polecenia "sudo" - uruchamiam skrypt NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1.run i brakuje mi dostępu do netu bo skrypt chce coś ściągnąć.
Jak uzyskam połączenie z internetem w trybie graficznym?
Używam,
- Play-Online
- NetworkMenagera
Rather than invoking init scripts through /etc/init.d, use the service(8)
utility, e.g. service gdm stop
Since the script you are attempting to invoke has been converted to an
Upstart job, you may also use the stop(8) utility, e.g. stop gdm
stop: Rejected send message, 1 matched rules; type="method_call", sender=":1.134"
(uid=1000 pid=4837 comm="stop) interface="com.ubuntu.Upstart0_6.Job" member="Stop"
error name="(unset)" requested_reply=0 destination="com.ubuntu.Upstart"
(uid=0 pid=1 comm="/sbin/init"))
EDIT:
ok poradziłem sobie, wszystko musi być uruchomione z polecenia "sudo" - uruchamiam skrypt NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1.run i brakuje mi dostępu do netu bo skrypt chce coś ściągnąć.
Jak uzyskam połączenie z internetem w trybie graficznym?
Używam,
- Play-Online
- NetworkMenagera
- empe
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Najpierw skonfiguruj połączenie: viewtopic.php?t=82759&highlight=play-online
myślę, że na 9.10 też powinno zadziałać, zresztą jak wpiszesz model modemu w wyszukiwarce znajdziesz więcej na ten temat.
Dopiero później zainstaluj sterowniki. Dziwi mnie, że chcą one pobierać coś z sieci. Kiedyś miałem kartę nvidii i nie pamiętam, żeby sterowniki zamknięte łączyły się z internetem.
myślę, że na 9.10 też powinno zadziałać, zresztą jak wpiszesz model modemu w wyszukiwarce znajdziesz więcej na ten temat.
Dopiero później zainstaluj sterowniki. Dziwi mnie, że chcą one pobierać coś z sieci. Kiedyś miałem kartę nvidii i nie pamiętam, żeby sterowniki zamknięte łączyły się z internetem.
nowy sprzęt - operacja zakończona 
nowy system - http://www.freebsd.org/ - kusząca propozycja... przygotowania trwają

nowy system - http://www.freebsd.org/ - kusząca propozycja... przygotowania trwają

- aerlion
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Sprawa zakończona.
Skorzystałem z skryptu instalacyjnego (skonfiguruj koliberka), który uaktualnia mi m.in. wszystkie repa. Po odpaleniu Administracja> Sterowniki została zauważona wersja do mojej karty i po zainstalowaniu miałem tylko kłopot z zapisem ustawień pod Administracja> NVIDIA X-Server Setings ale gdzieś na tu na forum znalazłem odpowiedź:
Po instalacji sterowników NVIDII, konfigurację ustawień należy uruchomić komendami:
sudo nvidia-xconfig
sudo nvidia-settings
i problem z zapisem pliku konfiguracyjnego znika.
Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu.
Ps. Co do połączenia z internetem w trybie tekstowym, też się zdziwiłem
Skorzystałem z skryptu instalacyjnego (skonfiguruj koliberka), który uaktualnia mi m.in. wszystkie repa. Po odpaleniu Administracja> Sterowniki została zauważona wersja do mojej karty i po zainstalowaniu miałem tylko kłopot z zapisem ustawień pod Administracja> NVIDIA X-Server Setings ale gdzieś na tu na forum znalazłem odpowiedź:
Po instalacji sterowników NVIDII, konfigurację ustawień należy uruchomić komendami:
sudo nvidia-xconfig
sudo nvidia-settings
i problem z zapisem pliku konfiguracyjnego znika.
Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu.
Ps. Co do połączenia z internetem w trybie tekstowym, też się zdziwiłem

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Odp: [SOLVED] Jak zainstalować Sterowniki NVIDIA (Ubuntu 9.10)
witam
Zainstalowalem Ubuntu wczoraj, i mam podobny problem. z tym, ze w zakladce sterowniki wykrywa mi 2 opcje (173 i 185), jednak instalacja obu konczy sie niepowodzeniem... :/ (niezliczone bledne logi...)
Sciagnalem sterowniki ze strony nvidii, wylaczylem X, i probowalem zainstalowac to poprzesz sh, ale tez nie pojdzie. Wyskakuje taki blad:
jakies pomysly...?
I od razu drugie pytanie, moze ktos rozwiaze oba: po aktualizacji Ubuntu do wersji 9.10 przestał mi dzialać touchpad - od teraz tylko mycha. jak to naprawic? jakies sterowniki nowsze...?
Zainstalowalem Ubuntu wczoraj, i mam podobny problem. z tym, ze w zakladce sterowniki wykrywa mi 2 opcje (173 i 185), jednak instalacja obu konczy sie niepowodzeniem... :/ (niezliczone bledne logi...)
Sciagnalem sterowniki ze strony nvidii, wylaczylem X, i probowalem zainstalowac to poprzesz sh, ale tez nie pojdzie. Wyskakuje taki blad:
The compiler used to compile the kernel (gcc 4.3) does not exactly match the
current compiler (gcc 4.4). The Linux 2.6 kernel module loader rejects kern
el modules built with a version of gcc that does not exactly match that of t
he compiler used to build the running kernel.
I od razu drugie pytanie, moze ktos rozwiaze oba: po aktualizacji Ubuntu do wersji 9.10 przestał mi dzialać touchpad - od teraz tylko mycha. jak to naprawic? jakies sterowniki nowsze...?
- aerlion
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: [SOLVED] Jak zainstalować Sterowniki NVIDIA (Ubuntu 9.10)
Po uaktualnieniu powinieneś mieć skrypt konfiguracji na pulpicie, jeśli nie to znajdziesz go w:
Najpierw odpal ten skrypt, postępuj wg wskazówek, po zakończeniu uruchom ponownie komputer i sprawdź co ze sterami grafiki. Powinienieś mieć trzy wersje. Zainstaluj wersję rekomendowaną i uruchom ponownie komputer.
Potem tylko wejdź w SYSTEM> ADMINISTRACJA> Menadżer aktualizacji i zaktualizuj system
i powinno działać (nawet twój touchpad
/opt/script_ubuntu_9.10_karmelkowy_koliberek.sh
Potem tylko wejdź w SYSTEM> ADMINISTRACJA> Menadżer aktualizacji i zaktualizuj system
i powinno działać (nawet twój touchpad