Perl czy C++
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
Perl czy C++
Chciałbym zgłębić mroczną wiedzę z dziedziny programowania. Jakiś czas temu poznałem Delphi (pod windowsem) można powiedzieć ze podstawy ale mam już jakieś ogólne pojęcie o co w tym chodzi. Jako że nie pracuje już na Windowsie lecz staram się poznawać dogłębnie linuxa (mam debiana i ubuntu) chciałbym się nauczyć programować w jednym z języków wymienionych w temacie. Który z nich polecilibyście mi jako przystępniejszy dla żółtodzioba i wygodniejszy do pracy w tym systemie? Przejrzałem już parę kursów w internecie dość pobieżnie by móc ocenić różnice pomiędzy nimi i za bardzo nie wiem jakie wnioski wyciągnąć oraz ku któremu z nich się skierować. Może macie jakieś swoje kursy lub książki, które polecilibyście mi by móc zrobić jakiś pierwszy krok w poznaniu tych nowych terenów wiedzy 

-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Odp: Perl czy C++
Muszą być koniecznie te? Pytam, bo Python ma świetną dokumentację online i jest bardzo uniwersalny.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
-
- Piegowaty Guziec
Wolałbym te wymienione gdyż z tego co wiem są "przenośne". Myślę o tym by w przyszłości jakoś zarabiać na tym co się nauczę w programowaniu a nie wiem czy z Python'em będę miał takie możliwości jak z moim propozycjami. Nie wiem za dużo tez o Pythonie ale zorientuje się pod kątem Twojej propozycji.
python też jest przenośny 
Od kilku dni piszę w pythonie, i pisze się super
Nie wiem czy wrócę do c++, te wszystki wskaźniki, sterty, stosy itd

Od kilku dni piszę w pythonie, i pisze się super

Nie wiem czy wrócę do c++, te wszystki wskaźniki, sterty, stosy itd

- beluosus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Używam tych dwóch języków równocześnie i jedyne co mogę zrobić to polecić oba, ponieważ służą mi (i pewnie nie tylko mi) do kompletnie różnych zastosowań.
Wszystko zależy od tego co chcesz robić. Jeśli Ci to obojętne to rzuć monetą. Jednak c++ jest popularniejszy.

-
- Piegowaty Guziec
możecie mi polecić coś na temat Pythona bym mógł sobie go bardziej przybliżyć albo powiedzieć jakie są różnice pomiędzy nim a tymi językami w temacie? Jak on się ma np. do pisania programów korzystających z baz danych? Nie wiem jak na razie nic o nim wiec może powiedzcie jaką ma przewagę nad Perlem i C++ poza (jak piszecie) dobra dokumentacja w sieci.
Kod: Zaznacz cały
Jak on się ma np. do pisania programów korzystających z baz danych?

-
- Piegowaty Guziec
do czego używasz każdego z nich? Z tego co się zorientowałem Perlem łatwiej się operuje bazami danych choć mogłem coś źle zrozumieć.beluosus pisze:służą mi (i pewnie nie tylko mi) do kompletnie różnych zastosowań.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
Jeśli idzie o wprowadzenie do Pythona: http://wiki.python.org/moin/BeginnersGuide
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
sojkin - spróbuj napisać kilka przykładowych programów w c++/perl /pyton i szybko się przekonasz, co ci odpowiada.
Jeśli masz wątpliwości, dlaczego poznać podstawy wszystkich trzech języków, to powiem ci, że to na pewno nie będzie stracony czas.
Jeśli masz wątpliwości, dlaczego poznać podstawy wszystkich trzech języków, to powiem ci, że to na pewno nie będzie stracony czas.
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
- lukaszb
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
macer, zabrania się straszenia kolegi wskaźnikami, stertami i stosami:-) Co, lenistwo nie pozwoliło na zapoznanie się z tymi pięknymi i użytecznymi pojęciami? 
Moim zdaniem C++ jest językiem jak najbardziej logicznym i po pewnym czasie pisze się w nim bardzo przyjemnie. Ponadto cenię go za to, że programy w nim napisane szybko wykonują obliczenia.
Wydaje mi się sojkin, że wraz ze wzrostem liczby postów będzie rosło Twoje niezdecydowanie i w końcu nie będziesz miał wyjścia, będziesz musiał nauczyć się obydwu:craz:

Moim zdaniem C++ jest językiem jak najbardziej logicznym i po pewnym czasie pisze się w nim bardzo przyjemnie. Ponadto cenię go za to, że programy w nim napisane szybko wykonują obliczenia.
Wydaje mi się sojkin, że wraz ze wzrostem liczby postów będzie rosło Twoje niezdecydowanie i w końcu nie będziesz miał wyjścia, będziesz musiał nauczyć się obydwu:craz:
-
- Piegowaty Guziec
Tak też zrobię. Dziękuje wszystkim za pomocleon1313 pisze:sojkin - spróbuj napisać kilka przykładowych programów w c++/perl /pyton i szybko się przekonasz, co ci odpowiada.