Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie
- Kaj0_0
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Odp: Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie
Witam. Mam małe pytanko a mianowicie mam 2 systemy zainstalowane ubuntu i 7. Chce się pozbyć 7 i zainstalowac w jej miejsce XP. I moje pytanie brzmi jeśli to zrobię to czy win nie zatrze MBR.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
Jak to zrobić musze zainstalować ubuntu ale nie moge ruszać mbr chce zainstalować gruba na pendriwie już dawno nie instalowałem na swieżo ubuntu i nie wiem czy jest taka możliwość wskazania instalatorowi gdzie ma wstawić gruba .
Mam już przygotowane partycje dla linuxa ale nie moge instalować gruba w mbr dysku docelowego dla ubuntu bo jest odgórnie zakazane i już
W skrócie potrzebuje zainstalować ubuntu na dysku( / i /home ) ale grub musi być na pendriwie. Mbr dysku musi zostać nie ruszany jak dokonać takiej instalacji
Mam już przygotowane partycje dla linuxa ale nie moge instalować gruba w mbr dysku docelowego dla ubuntu bo jest odgórnie zakazane i już
W skrócie potrzebuje zainstalować ubuntu na dysku( / i /home ) ale grub musi być na pendriwie. Mbr dysku musi zostać nie ruszany jak dokonać takiej instalacji
- rafaloo
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86_64
Dokładnie to XP nadpisze. Będziesz musiał odzyskać gruba ale o tym było wiele razy.Kaj0_0 pisze:Witam. Mam małe pytanko a mianowicie mam 2 systemy zainstalowane ubuntu i 7. Chce się pozbyć 7 i zainstalowac w jej miejsce XP. I moje pytanie brzmi jeśli to zrobię to czy win nie zatrze MBR.
digi3 napisz jeszcze raz po polsku.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW. Niech inni na tym skorzystają.
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Kontakt:
Witam.. kupiłem laptopa Toshiba L500 z 4gb ramu i mam pytanko jak podzielić partycje, tak aby później po akualizacji zachowywane były pliki konfiguracyjne... planuję podzielić tak:
/swap - 4gb
/ - 10gb
/home - 50gb
i reszta na partycji NTFS - windows 7 plus dodatkowy dysk dla windowsa
Pozdrawiam
/swap - 4gb
/ - 10gb
/home - 50gb
i reszta na partycji NTFS - windows 7 plus dodatkowy dysk dla windowsa
Pozdrawiam
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
wszystkie pliki konfiguracyjne są zapisywane w home, wystarczy że przy nadpisywaniu instalacji ubuntu nie sformatujesz jej.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
- Krissfa
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
Witam Serdecznie Wszystkich!
Jestem nowym użytkownikiem forum i przepraszam jeżeli piszę nie w tym temacie o swoim problemie, albo to już było i nie doczytałem.
O dawna zainteresowałem się Ubuntu ale mam problem????
Jak i od czego zacząć, może mi ktoś pomoże.
Mam płytkę z Ubuntu 8.04 chyba tak.
Próbowałem kiedyś zainstalować ale nie wyszło, win XP padł, a ja musiałem robić format kompa i już?!?!?!
Od początku.
Odpaliłem Ubuntu z płytki, ładnie się zalogował, byłem wręcz zachwycony. Myślę sobie zainstaluje no i najechałem na ikonkę instalatora i klik?!?! Później trzeba było dać jakąś partycje dysku, no i to zrobiłem.
Zaczęło się instalować, i byłem zadowolony, po kilku minutach, wyskoczył komunikat, że instalator nie może dokończyć instalacji, bo wyszedł jakiś błąd, lub nośnik jest za ciepły,lub coś tam, coś tam. Mówię trudno, i wyłączyłem Ubuntu. Włączam komputer, żeby wejść do win XP, a tu nic, no to niespodzianka i zgrzyt zębów.
Pomóżcie jak wgrać Ubuntu, nie tracąc win XP. Jak skopiować i zabezpieczyć win XP.
Słyszałem że są do tego programy, ale jak się nimi posłużyć. Grzebałem po internecie i szukałem na to odpowiedzi i wszystko jest tak jakoś pobieżnie opisane.
Może mi ktoś pomoże, ja chcę mieć Ubuntu, ale nie stracić win XP.
A jeszcze bym zapomniał, mam dysk 80G NTFS,
podzieliłem go na:
C-20G,tu mam system win XP
D-20G,
E-20G,
F- to co zostało jakieś 15G czy coś takiego
Z góry dziękuję.
Jestem nowym użytkownikiem forum i przepraszam jeżeli piszę nie w tym temacie o swoim problemie, albo to już było i nie doczytałem.

O dawna zainteresowałem się Ubuntu ale mam problem????
Jak i od czego zacząć, może mi ktoś pomoże.
Mam płytkę z Ubuntu 8.04 chyba tak.
Próbowałem kiedyś zainstalować ale nie wyszło, win XP padł, a ja musiałem robić format kompa i już?!?!?!
Od początku.
Odpaliłem Ubuntu z płytki, ładnie się zalogował, byłem wręcz zachwycony. Myślę sobie zainstaluje no i najechałem na ikonkę instalatora i klik?!?! Później trzeba było dać jakąś partycje dysku, no i to zrobiłem.
Zaczęło się instalować, i byłem zadowolony, po kilku minutach, wyskoczył komunikat, że instalator nie może dokończyć instalacji, bo wyszedł jakiś błąd, lub nośnik jest za ciepły,lub coś tam, coś tam. Mówię trudno, i wyłączyłem Ubuntu. Włączam komputer, żeby wejść do win XP, a tu nic, no to niespodzianka i zgrzyt zębów.

Pomóżcie jak wgrać Ubuntu, nie tracąc win XP. Jak skopiować i zabezpieczyć win XP.
Słyszałem że są do tego programy, ale jak się nimi posłużyć. Grzebałem po internecie i szukałem na to odpowiedzi i wszystko jest tak jakoś pobieżnie opisane.
Może mi ktoś pomoże, ja chcę mieć Ubuntu, ale nie stracić win XP.
A jeszcze bym zapomniał, mam dysk 80G NTFS,
podzieliłem go na:
C-20G,tu mam system win XP
D-20G,
E-20G,
F- to co zostało jakieś 15G czy coś takiego
Z góry dziękuję.

Krissfa najprosciej to sciagnij sobie plytke z nowym ubunciakiem 9.10 i gdy instalator bedzie pytal czy instalowac na calym dysku itp. to kliknij ze samemu wybierzerz. Pozniej musisz utworzyc w miejsce np. partycji E nowa oparta na linuxowym systemie plikow. Ja uzywam ext4 i dziala ok. I co wazne ustaw punkt montowania "/" i tyle. Zeby to byla partycja glowna powinno byc domyslnie ustawione. A jak nie to zmien. Nie pamietam juz.
- arsim
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Tutaj masz link z demonstracją jak zainstalować Linuksa.
System postaw na D lub E (musi być to partycja rozszerzona, jeśli nie jest, to usuń np. D i w jej miejscu stwórz rozszerzoną). Podziel ją na trzy mniejsze: 10Gb, 9,5Gb i 0,5Gb (/home, /, swap). W zależności od posiadanego sprzętu (desktop czy laptop) i ilości RAM-u, możesz zwiększyć swap kosztem /.
Program do partycjonowania masz na płytce z systemem(GParted).
Jeśli chodzi o wersję systemu (8.04) to uważam, że jest to w tej chwili wersja sprawiająca najmniej problemów początkującym. Ktoś kiedyś napisał na tym forum, że jest to ,,twierdza stabilności''
System postaw na D lub E (musi być to partycja rozszerzona, jeśli nie jest, to usuń np. D i w jej miejscu stwórz rozszerzoną). Podziel ją na trzy mniejsze: 10Gb, 9,5Gb i 0,5Gb (/home, /, swap). W zależności od posiadanego sprzętu (desktop czy laptop) i ilości RAM-u, możesz zwiększyć swap kosztem /.
Program do partycjonowania masz na płytce z systemem(GParted).
Jeśli chodzi o wersję systemu (8.04) to uważam, że jest to w tej chwili wersja sprawiająca najmniej problemów początkującym. Ktoś kiedyś napisał na tym forum, że jest to ,,twierdza stabilności''
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Witajcie
Proszę o informacje czy można bez problemów zainstalować nowe ubuntu na laptopie z windows 7? Dziady nie dają płyt instalacyjnych, wszystko do odzysku systemu jest na dysku. Teraz jak zacznę instalować U9.10 to czy nie nadpisze mi hp recovery? Czy jest to potem do odzyskania? Do tej pory nie miałem problemów na xp i viście, tzn na viście system się wykrzaczył ale pomogła płyta do naprawy i oba systemy funkcjonowały obok siebie.
Edycja:
Instalacja Ubuntu 9.10 na laptopie Compaq 610 z Windows 7 przebiegła praktycznie bezproblemowo. Jedyne co przez chwilę mnie przestraszyło, to brak możliwości zainstalowania więcej niż 4 partycji fizycznych, jak wiadomo Windows 7 używa 3, pomogło zainstalowanie partycji rozszerzonej a potem już na rozszerzonej udało się utworzyć potrzebne do instalacji partycje dla linuxa
Recovery HP pozostało i wyświetla się przed grubem
Win7 nie ucierpiał jak to się stało kiedy instalowałem ubuntu na wiście.

Edycja:

Recovery HP pozostało i wyświetla się przed grubem

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Panie i Panowie,
chce utworzyc 2 partycje pod ubuntu 9.10, pierwsza na system a druga na dane (filmy, muzyka itp) chciałbym zeby byly widoczne 2 partycje jak w winzgrozie.
Napiszcie prosze jak mam to zrobic.
Dziekuje
chce utworzyc 2 partycje pod ubuntu 9.10, pierwsza na system a druga na dane (filmy, muzyka itp) chciałbym zeby byly widoczne 2 partycje jak w winzgrozie.
Napiszcie prosze jak mam to zrobic.
Dziekuje
-
- Piegowaty Guziec
nic nie piszesz czy chcesz mieć windowsa... jeśli nie to odpalasz Live CD i wszystko samo się zrobi, a jak chcesz zostawić windowsa, to dwa posty wyżej - kolega arsim podaje linka do prezentacji jak to zrobić. Linuks nie jest dla leniwych radziłbym daruj go sobie.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Witam moja sytuacja wygląda następująco. Mam laptotpa sony vaio na nim jedną tylko partycję c: i 500GB. Chchiałbym nie utracić windowsa 7 którego tam mam, za żadną cenę, i podzielić tą partycję tak zeby ubuntu zainstalować i korzystać na zmianę z WIndowsa i Ubuntu. Tylko jak to zrobić tak delikatnie żeby windows nie poleciał? Mam do dyspozxycji okolo 250 GB
Ile wkońcu wynosi dostępne miejsce, 500 GB czy 250 GB? To wolna przestrzeń dyskowa, nie sformatowana żadnym systemem plików? Jeśli tak, to instalator Ubuntu w momencie partycjonowania oferuje opcję Instalacja obok Windows.palkarz_85 pisze:partycję c: i 500GB. Mam do dyspozxycji okolo 250 GB
-
- Piegowaty Guziec
Wolnego miejsca mam pod Windowsem 250GB czyli sformatowane NTFS...
Nie interesuje mnie ile wolnego miejsca masz na partycji Windowsa. Chodzi mi oto, czy Windows wykorzystuje cały dysk twardy czy może masz dostępną wolną przestrzeń dyskową nie sformatowaną żadnym systemem plików. Jeśli tak to instalator Ubuntu wykorzysta wolne miejsce, a jeśli partycja C na Windows obejmuje cały dysk twardy to może spróbuj ją zmniejszyć za pomocą GParted, nie wydaje mi się by to ją uszkodziło aczkolwiek niewykluczam tego bo nigdy takiego eksperymentu nie robiłem. Więc napisz poprostu czy masz wolne miejsce na HDD, które nie należy do partycji C.
-
- Piegowaty Guziec
Nie mam, pisałem ze zforamtowane NTFS, widać nie zrozumieliśmy się.
Zorbie sobie kopie Windowsa, poeksperymentuje może z Partition Magic albo naucze się Gparta i dam znać jak poszło.
Pogrzebałem i znalazłem
http://www.dobreprogramy.pl/Linux-Insta ... 11279.html
Zorbie sobie kopie Windowsa, poeksperymentuje może z Partition Magic albo naucze się Gparta i dam znać jak poszło.
Pogrzebałem i znalazłem
http://www.dobreprogramy.pl/Linux-Insta ... 11279.html
-
- Piegowaty Guziec
post #848 już zawiera ten link
pamiętaj tylko że ta prezentacja ma już swoje lata i może to wszystko trochę inaczej wyglądać na ekranie.
1) Na win7 zrób oczywiście kopię zapasową systemu na DVD, zrób też płytę naprawczą
2) Daruj sobie partition magic, GParted jest prosty i świetny, bo widzisz szereg zmian zanim wprowadzisz je życie. W praktyce, wszystko można odkręcić bez skutków ubocznych zanim zatwierdzisz zmiany.
Ja partycjonowanie robiłem ręcznie, choć widziałem w nowej dystrybucji automatyczną instalację obok windowsa, jakoś nie ufam automatycznym instalacjom.
powodzenia

1) Na win7 zrób oczywiście kopię zapasową systemu na DVD, zrób też płytę naprawczą
2) Daruj sobie partition magic, GParted jest prosty i świetny, bo widzisz szereg zmian zanim wprowadzisz je życie. W praktyce, wszystko można odkręcić bez skutków ubocznych zanim zatwierdzisz zmiany.
Ja partycjonowanie robiłem ręcznie, choć widziałem w nowej dystrybucji automatyczną instalację obok windowsa, jakoś nie ufam automatycznym instalacjom.
powodzenia
-
- Piegowaty Guziec
Czas opowiedzieć o efektach.
1. Nie wiedziałem ze mój link ma swoje lata ale się przydał
2. Partition Magic też widzi szereg zmian zanim je wprowadzisz
3. GParted trochę mi namieszał w dysku pracował 9 godzin (500 GB do przerobienia) ale narobił mi małych przerw między partycjami
4 Windows 7 nie dopalił odrazu najpierw włączył się naprawianie widowsa i po 2 razie bo za pierwszym nie pomogło odpalił bez problemów.
5. Kolejnym rpblemem było to ze na widowsie miałem już 3 partycje : Jedna recovery druga jaks tam nie pamiętam jakiś backup jak się nie mylę i trzecia z zainstalowanym widowsem a GParted nie pozwolił mi zrobić więcej partycji niż 4 a jak wiadomo musiałem zrobić ich co najmniej 5 bo w końcu 2 dla linuxa. Z problemem poradziłem sobie następująco:
- zrobiłem sobie wolne miejsce 50 GB bez formatowania
- w trakcie instalacji Ubuntu dałem opcje wybierz największa wolna przestrzeń i sam mi wymusił dodanie 2 partycji.
Na chwile obecną robię aktualizację z 9.04 na 9.10 prawdopodobnie jest 10% szans że się powiedzie. Dam znać jak poszło.
1. Nie wiedziałem ze mój link ma swoje lata ale się przydał
2. Partition Magic też widzi szereg zmian zanim je wprowadzisz
3. GParted trochę mi namieszał w dysku pracował 9 godzin (500 GB do przerobienia) ale narobił mi małych przerw między partycjami
4 Windows 7 nie dopalił odrazu najpierw włączył się naprawianie widowsa i po 2 razie bo za pierwszym nie pomogło odpalił bez problemów.
5. Kolejnym rpblemem było to ze na widowsie miałem już 3 partycje : Jedna recovery druga jaks tam nie pamiętam jakiś backup jak się nie mylę i trzecia z zainstalowanym widowsem a GParted nie pozwolił mi zrobić więcej partycji niż 4 a jak wiadomo musiałem zrobić ich co najmniej 5 bo w końcu 2 dla linuxa. Z problemem poradziłem sobie następująco:
- zrobiłem sobie wolne miejsce 50 GB bez formatowania
- w trakcie instalacji Ubuntu dałem opcje wybierz największa wolna przestrzeń i sam mi wymusił dodanie 2 partycji.
Na chwile obecną robię aktualizację z 9.04 na 9.10 prawdopodobnie jest 10% szans że się powiedzie. Dam znać jak poszło.
- Adam326
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
Nie wymusił, tylko zrobił partycję rozszerzoną i na niej 2 logiczne. Ty też tak mogłeś zrobićpalkarz_85 pisze:- zrobiłem sobie wolne miejsce 50 GB bez formatowania

Linux is GREAT!
-
- Piegowaty Guziec
Ja właśnie nie mogłem, bo jak pisalem GParted widzial już 3 windowsowe a ja chcialem jeszcze 3 linuxowe
/
/swap
/home
a pozowlił mi dodać tylko 1 partycję gdy chcialem juz dodac kolejną ti wyśiwtlał komunikat ze moze być tylko 4 partycje.
/
/swap
/home
a pozowlił mi dodać tylko 1 partycję gdy chcialem juz dodac kolejną ti wyśiwtlał komunikat ze moze być tylko 4 partycje.