Uszkodzona część monitora - zmniejszenie wielkości wyświetlanego obrazu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Uszkodzona część monitora - zmniejszenie wielkości wyświetlanego obrazu
Ostatnio podłączyłem do laptopa drugi monitor o rozdzielczości 1280x1024. Niestety dół ekranu monitora jest uszkodzony (obsikany przez kota). Uszkodzenia ekranu zajmuje jakieś 5 cm wysokości na całej szerokości monitora.
Mam pytanie czy jest możliwość ustawienia wielkości wyswietlanego ekranu na monitorze. Nie chodzi mi tutaj o zmianę rodzielczości, gdyż ta nic nie daje. Obraz nadal jest rozciągnięty na uszkodzony obszar. Chciałbym poprostu zmiejszyć jakby wielkość wyswietlanego obrazu o niedziałający obszar.
Moja karta graficzna to Nvidia 103M. niestety w nvidia-settings nie znalałem takiej opcji, a przeszukując google pod tym kontem nie znalazłem nic co można by zrobić w xorg.conf..
Mam pytanie czy jest możliwość ustawienia wielkości wyswietlanego ekranu na monitorze. Nie chodzi mi tutaj o zmianę rodzielczości, gdyż ta nic nie daje. Obraz nadal jest rozciągnięty na uszkodzony obszar. Chciałbym poprostu zmiejszyć jakby wielkość wyswietlanego obrazu o niedziałający obszar.
Moja karta graficzna to Nvidia 103M. niestety w nvidia-settings nie znalałem takiej opcji, a przeszukując google pod tym kontem nie znalazłem nic co można by zrobić w xorg.conf..
- ulek
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Odp: Uszkodzona część monitora - zmniejszenie wielkości wyświetlanego obrazu
W opcjach tego monitora pobaw się opcjami rozciągania obrazu...
ArchLinux | DWM
-
- Piegowaty Guziec
Zapomniałem dodać że nie ma takiej opcji w ustawieniach monitora. Możliwe jest tylko skalowanie w poziomie, co w mojej sytuacji nic nie daje.
Monitor to: mag invision 19', 1280x1024
Monitor to: mag invision 19', 1280x1024
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Złapałeś mnie na wykroku i teraz mój monitor też jest uszkodzony przez wyplutą przeze mnie herbatęNiestety dół ekranu monitora jest uszkodzony (obsikany przez kota).

Jaki to monitor? LCD? CRT?
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
-
- Piegowaty Guziec
To monitor CTR. Jednak nie ma to jakiegoś szczególnego znaczenia. Chodzi poprostu o ograniczenie wyświetlnego obszaru na tym monitorze. Będe wdzięczny za przynajmniej podpowiedź w tej kwesti.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Ma to znaczenie o tyle, że cewka monitora może nie być w stanie tak bardzo przesunąć obrazu, żeby nie znajdował się on na uszkodzonej części. Dodatkowo, najprawdopodobniej uszkodzony jest układ odchylania odpowiadający właśnie za nią (w CRT-kach może być ich kilka), w związku z czym występująca sieczka na ekranie.
Jeśli podasz mi konkretny model monitora, być może będę w stanie znaleźć więcej szczegółów. Możesz też spróbować któregoś z narzędzi do obsługi trybu DDC, jeśli monitor wspiera ten standard odpowiednio dokładnie.
Jeśli podasz mi konkretny model monitora, być może będę w stanie znaleźć więcej szczegółów. Możesz też spróbować któregoś z narzędzi do obsługi trybu DDC, jeśli monitor wspiera ten standard odpowiednio dokładnie.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.