Wysyłanie komend AT do modemu
- lukaszb
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Wysyłanie komend AT do modemu
Jako rozwiązanie tymczasowe niech będzie, ale ja się zastanawiałem dlaczego ja dostęp mam bez sudo, a Ty nie. Ale nic mi konkretnego do głowy nie przychodzi, oprócz tego, że mógłbyś jeszcze spróbować zamiany ttyUSB2, który masz teraz zajęty przez wvdial "internetowy" na ttyUSB1. Może ttyUSB2 nie sprawia takich problemów. Ale jeśli to nie pomoże trzeba będzie drążyć dalej
- igotit4free
- Przyjaciel
Dobre pytanie. Zapewne dlatego, że Ubuntu jest "wysokoprzetworzone" jak chińska zupka dwuminutowa a w Archu wszystko trzeba skonfigurować ... może trzeba dodać usera do jakiejś grupy z uprawnieniami do obsługi modemu ? Nie wiem.lukaszb pisze:Jako rozwiązanie tymczasowe niech będzie, ale ja się zastanawiałem dlaczego ja dostęp mam bez sudo, a Ty nie.
To nie to, przerabiałem już.Ale nic mi konkretnego do głowy nie przychodzi, oprócz tego, że mógłbyś jeszcze spróbować zamiany ttyUSB2, który masz teraz zajęty przez wvdial "internetowy" na ttyUSB1. Może ttyUSB2 nie sprawia takich problemów. Ale jeśli to nie pomoże trzeba będzie drążyć dalej
EDIT:
No tak, czasem jedno dobre pytanie otwiera bramę do zupełnie nowej "krainy" ... pogooglałem, utworzyłem grupę "dialout", zapisałem tam usera i wvdial działa bez sudo i skrypty się wykonują "jak pod Ubuntu". Dzięki za naprowadzenie.
.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- lukaszb
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
A ja myślałem, że nie lubię chińskich zupek:tes:igotit4free pisze:Ubuntu jest "wysokoprzetworzone" jak chińska zupka dwuminutowa.
Czyżby mogło chodzić o to?

EDIT: Byłeś szybszy z tego co widzę:) Skoro już masz wszystko OK i będziesz miał chwilę czasu to wypróbuj drugi skrypt. Ja w międzyczasie, jeśli znajdę chwilę, spróbuję coś skrobnąć, co mogłoby w miarę bezstresowo obsługiwać chociaż odczyt smsów. Myślę, że takie coś mogłoby się przydać, bo tą drogą operatorzy wysyłają nam różne informacje