Mam zainstalowane ubuntu 9.04. Kartę sieciową: RT2400 klikam w połączenia sieciowe na górnym pasku z prawej strony tam jest kilka sieci: RogCc, Kuba itp. ale mojej (OlszA) nie widac ;(
Wszedłem w Ndiswrapper i dodałem sterownik z xpka ale pojawia się komunikat
Unable to see if hardware is present.
Klikam na konfigurację sieci i wyskakuje
Could not find a network configuration tool.
Co mam zrobić. Internetu nie mam na ubuntu wogóle więc troszkę mnie to denerwuje bo nic sie nie da zainstalować bo co chwilę czegoś brakuje. jakichs bibliotek czy czegoś ;(
natanielcz pisze:Mam zainstalowane ubuntu 9.04. Kartę sieciową: RT2400 klikam w połączenia sieciowe na górnym pasku z prawej strony tam jest kilka sieci: RogCc, Kuba itp. ale mojej (OlszA) nie widac ;(
Wszedłem w Ndiswrapper i dodałem sterownik z xpka ale pojawia się komunikat
Klikam na konfigurację sieci i wyskakuje
Co mam zrobić. Internetu nie mam na ubuntu wogóle więc troszkę mnie to denerwuje bo nic sie nie da zainstalować bo co chwilę czegoś brakuje. jakichs bibliotek czy czegoś ;(
Skoro inne sieci są widoczne , to nie wiem po co starasz się dodać sterownik z xp, za pomocą ndiswrapper. Czy Twoja sieć nie jest przypadkiem ukryta?
Też spotkałem się z tym problemem - 9.04 nie widział mojego routera. Gdzieś przeczytałem, że 9.04 nie widzi wszystkich kanałów (podobny problem występował chyba w 8.10), dlatego aby rozwiązać problem należy zmienić kanał nadawania w routerze. Ale 9.10 nie ma już tego problemu, więc może lepiej byłoby uaktualnić wersję Ubuntu ?
Jest internet (niby bo mi się włączało google 2 minuty i zrezygnowałem) tylko że sygnał połączenia jest 14%. W połączenia sieciowe czy coś takiego wszedłem w zakładkę bezprzewodowe i wpisałem moje IP i to wszystko i nie wiem co dalej mam zrobić ;(\\
P.S. Sorki ze te wyniki mogą być trochę niepoukładane ale przenosiłem na xp. otworzyłem w notatniku a tam się jakieś kwadraciki powstawiały. ;(
No widać że sieciówka widzi sieć olszA.
Ale skoro mówisz że po podłączeniu i wpisaniu adresu ip/netmaski/bramy/dns dalej nie działa, to już niestety nie wiem co zrobić.
Dla pocieszenia mogę powiedzieć że w moim ubuntu zasięg pokazuje 0%. Nie sugeruję się jednak tym co pokazuje, bo net śmiga jak przeciąg.
A gdzieś przeczytałem że to może być coś z kanałami. Ja mam neta na Channel 12. Że niby do 11 śmiga ładnie a potem trzeba coś zmienić tylko ja nie wiem co. Zaraz będę dalej szukał ale nie wiem z jakim efektem. Ma ktoś jakieś pomyły?
EDIT:
Dzięki wszystkim za rady. Na razie nie będę miał internetu na ubuntu więc się nic nie pytam. Być może wrócę niedługo do tego tematu