Acer aspire 5315 i jego konfiguracja

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
artk2
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Odp: Acer aspire 5315 i jego konfiguracja

Post autor: artk2 »

bysiek pisze:Mr Robby, mam dokładnie ten sam problem z przegrzewaniem procka, szukałem wszędzie ale nie ma chyba na to lekarstwa, wentylator nie wrzuca na wyższe obroty przez co temperatura procka osiąga niebotyczne wartości, nawet 96C u mnie i system się wyłącza, po ponownym uruchomieniu wiatrak szaleje przez chwile ,żeby schłodzić procek ale później to samo, na viście zainstalowałem SpeedyFan do kontrolowania obrotów wiatraka ale nic tam nie da sięzrobić, program wykrywa temperature ale nie daje możliwości zmiany ustawień tak jakby nie widział czujników, nie wiem już co z tym fantem zrobić....

Nieprawda, nieprawda, nieprawda! Macie uszkodzone systemy chłodzenia, albo nieprawidlowo wybrane schematy zasialania, whatever - @bysiek - zainstalowalem sobie przez Ciebie :razz: MS Windows Server 2008 (darmowy) i sprawdzałem temperaturę przez SpeedFan => max 48 C i nie chce być więcej (tak robie na schemacie Oszczędzanie baterii) a wierz mi, że Acera przeciągnąłem po bandzie. Pod Ubuntu mam te same odczyty. Temperatura procesora nie wzrasta powyżej 50 C, więc nie sugeruj, że wszystkie Acery 5315 tak mają. Pod Ubuntu ACPI mam: z baterii - oszczędzanie energii (w tym procesor 50% wydajności), przy zasilaniu z kabla 100% wydajności (przy czym procesor "on demand" na żądanie? :-) Pod Windows Server 2008 mam ustawione na Oszczędzanie energii, przy czym procesor na 50% na baterii i na 90% na kablu i nic się nie grzeje...
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: dobry chlopiec »

Witam serdecznie,

wracając do tematu sieci bezprzewodowej, to znalazłem sposób na WIFI w swoim laptopie (acer aspire 5315); pomocna okazała się rada szopena, a mianowicie ten oto link: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=649019.
Po zrobieniu wszystkiego krok po kroku Network Manager wyświetla informacje o sieciach bezprzewodowych (wcześniej nie było takiej opcji).
Dzięki wszystkim za pomoc!
Beyo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: Beyo »

artk2 pisze:Posiadacze Acer Aspire 5315 - teraz musimy sprawdzić, czy wszystko działa na HH. W tym temacie piszcie wszelkie sposoby konfiguracji tego laptopa. Ja zaczynam testowanie już dziś. A może wszystko będzie działać out-of-the-box? :w00t:
A mozesz podać jakie masz wpisy w xorg.conf dotyczace touchpada? ja sobie zainstalowalem Suse 11 i ten tak pogrzebał wpisy że touchpad jest nie do uzytku :(((
a oczywiscie nie zrobilem backupu. <ściana>

EDIT:
A co do wifi w Acer 5315, pod Suse musialem uzywac spatchowanego wifi i zadzialalo.
Oczywiscie jak zrobilem upgrade do OS 11 to przestało :/
Ale po ponownym spatchowaniu chodzi..a przynajmniej wyglada ze chodzi, z wyjatkiem trybu ad-hoc ktory jest broken i ma zostac naprawiony w ktorejs tam nowej wersji jądra :/

Tym nie mniej z mooich doswiadczeń (co prawda nie Ubuntu ale Suse ) wynika ze wifi moze chodzic bez ndsiwrappera.
Awatar użytkownika
artk2
Przyjaciel
Przyjaciel

Beyo pisze:A mozesz podać jakie masz wpisy w xorg.conf dotyczace touchpada? ja sobie zainstalowalem Suse 11 i ten tak pogrzebał wpisy że touchpad jest nie do uzytku :(((
a oczywiscie nie zrobilem backupu. <ściana>
Aktualnie mam Minta Elyssa, ale to bez znaczenia. Moje wpisy w xorg.conf:

Kod: Zaznacz cały

Section "InputDevice"
	Identifier	"Synaptics Touchpad"
	Driver		"synaptics"
	Option		"SendCoreEvents"	"true"
	Option		"Device"		"/dev/psaux"
	Option		"Protocol"		"auto-dev"
	Option		"HorizEdgeScroll"	"0"
EndSection
Piegowaty Guziec

I to wystarczy?
W Suse zauwazylem ze SaX generuje dodatkowe wpisy chyba dotyczace rozmiaru touchpada, rozmiaru obszaru scrollowania itp.
Nie wiem jak Mint bo nigdy tego nie używałem...

to możliwe że różne dystrybucje używają różnych formatów konfiguracji Xorga?
Awatar użytkownika
artk2
Przyjaciel
Przyjaciel

Beyo pisze:I to wystarczy?
W Suse zauwazylem ze SaX generuje dodatkowe wpisy chyba dotyczace rozmiaru touchpada, rozmiaru obszaru scrollowania itp.
Nie wiem jak Mint bo nigdy tego nie używałem...
Hmm, widocznie wystarcza. Nie wiem jak to jest w openSUSE, bo nigdy nie miałem go na laptopie. A Mint Elyssa to nic innego jak Ubuntu 8.04 z inną szatą graficzną. Ustawienia touchpada pod Ubuntu można zmieniać przez program gsynaptics (jest w repo) - takm się chyba da czułośc ustawić i takie tam inne rzeczy.
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: Blackbox
Kontakt:

Post autor: mendas »

A czy komuś z WAS udało się zapalić diodę od wi-fi ???
jestem nowy :)
Awatar użytkownika
artk2
Przyjaciel
Przyjaciel

mendas pisze:A czy komuś z WAS udało się zapalić diodę od wi-fi ???
Ale w sensie jakim zapalić? Żeby migała? No, mi miga, jak się system ładuje (że niby szuka sieci Wifi jak się domyślam :craz: ) i jak nacisnę ten przycisk od Wifi to też sobie zamruga... Cóż więcej może robić dioda. Ale czy np. pod zasięgiem Wifi się pali światłem ciągłym, czy mruga w takt na 3/4 to nie wiem, bo nie testowałem.
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: darek86 »

Witam, mam laptopa jak w temacie, nie działa mi jednak touchpad, mam zainstalowane synaptics i gsynaptics, mój xorg.conf:

Section "InputDevice"
	Identifier	"Generic Keyboard"
	Driver		"kbd"
	Option		"XkbRules"	"xorg"
	Option		"XkbModel"	"pc105"
	Option		"XkbLayout"	"pl"
	Option		"XkbOptions"	"lv3:ralt_switch"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Configured Mouse"
	Driver		"mouse"
	Option		"CorePointer"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Synaptics Touchpad"
	Driver		"synaptics"
	Option		"SendCoreEvents"	"true"
	Option		"Device"		"/dev/psaux"
	Option		"Protocol"		"auto-dev"
	Option		"HorizEdgeScroll"	"0"
EndSection

Section "Device"
	Identifier	"Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Monitor		"Configured Monitor"
	Device		"Configured Video Device"
EndSection

Section "ServerLayout"
	Identifier	"Default Layout"
	Screen		"Default Screen"
	InputDevice	"Synaptics Touchpad"
EndSection
Nie wiem gdzie problem mam wersję ubuntu 8.04 instalowanego na czysto, bez upgradu. Touchpad działa na Windowsie. :(
Awatar użytkownika
artk2
Przyjaciel
Przyjaciel

Informacja o Ubuntu 8.10 Interpid Ibex na Acer Aspire 5315.

Wczoraj zainstalowałem Ibeksa i wszystko działa: grafika i efekty CF od strzału, dźwięk od strzału, karta Wifi Broadcom 43XX - system ściąga automatycznie niewolne sterowniki. Jak dotąd brak problemów. Jeśli coś wyskoczy to napiszę.
Dalej występuje problem z parkowaniem głowic, ale to już o jakiegoś czasu normalne. Są sposoby na rozwiązanie tego problemu viewtopic.php?t=57149

Odnoszę też niejasne wrażenie, iż Ibex jest jakby szybszy w bootowaniu i ogólnie w działaniu niż Hardy Heron. Empirycznych danych brak :razz:

Pozdrawiam posiadaczy AA5315!
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: Blackbox
Kontakt:

Post autor: mendas »

no to znowu ja, po zainstalowaniu z płytki HH wszystko mi działa poza WIFI....
nie dział stary sposób, coś mi nie idzie z ndiswrapper...
znowu trzeba szperać...

kto szuka, ten znajdzie nie pytałem o pozwolenie na zamieszczenie tego linka w moim poście ale muszę to zrobią, jak właściciel nie będzie zadowolony to przepraszam i wycofam go ...
viewtopic.php?t=85728
super sprawa od razu poszło...
jestem nowy :)
Beyo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Problemów z tym modelem ciąg dalszy...tym razem Karmic Koala/OpenSuse/Mint odmawiają posłuszeństwa i kontroli wiatraczka bo jest BIOS unsupported.

Czy ktoś wie co trzeba ręcznie dodać do pliku acerhdf.c przed skompilowaniem modułu acerhdf aby dodać rozpoznawanie BIOSu 5315?
Awatar użytkownika
artk2
Przyjaciel
Przyjaciel

Beyo pisze:Problemów z tym modelem ciąg dalszy...tym razem Karmic Koala/OpenSuse/Mint odmawiają posłuszeństwa i kontroli wiatraczka bo jest BIOS unsupported.
Odpowiem jak ja to zrobiłem. Z pomocą Windows (Windows 7 Enterprise 90-day trial). Aktualizacja BIOS'u wg tego viewtopic.php?t=111869 i działa. :wink:
Przyjaciel
Przyjaciel

Krótko: Pod 10.04 - SOA#1. Proszę zgłaszać ewentualne problemy ;-)
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: command_dos »

Grzeje się jak... [tutaj wpisać co się komu podoba]... W cieplejsze dni potrafi go nawet wyłączyć przy odpalonym flash w przeglądarce. Dysk gorący, że przy wyjmowaniu po zakończeniu pracy, nie da się go dotknąć (WD 320GB), a wiatrak non stop pracuje. Wcześniej miałem problem z niewłączaniem się wiatraka i padał po odpaleniu, ale po apgrejdzie BIOS'a się naprawiło. Wczoraj próbowałem z różnymi programikami, które mają sterować częstotliwością procka w zależności od jego obciążenia i bez zmian. Ponoć wina nieszczęsnego Celerona M, z którym nic się nie da zrobić... Czyżby Xorg był niedorżnięty i za bardzo obciążał procka, czy co jest grane? Wiatrak kręci się na dosyć wysokich obrotach w kółko. Z ciekawości odpaliłem win7 i nie ma takiego efektu. Załącza się co jakiś czas, wychucha ciepło i zatrzymuje się, a tu chucha non stop gorącem. Macie jakieś sprawdzone metody? Tylko nie odsyłajcie mnie do żadnych forów, bo wszystkie przewertowane ;) chętnie zasięgne instrukcji step-by-step, bo mi już ręce opadły i sam nie wiem, gdzie zmieniłem konfigurację w moim ubu. Może porównam jakie wy macie procesy poodpalane i dojdziemy co jest grane, please? Od czego zacząć? Pomoże ktoś?
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
Awatar użytkownika
artk2
Przyjaciel
Przyjaciel

Hmmm, jakby to powiedzieć: używam Ubuntu na tym lapku od wersji 7.10 i nigdy nic się nie grzało powyżej 50C, zgoda, że z tym procesorem nic się nie da zrobić, ale nie zauważyłem, by się grzał, nawet w upały (a w domu mam czasem 32C). Oczywiście był przejściowy problem przy 9.10, lecz upgrade BIOS-u załatwił sprawę. W tej chwili pod 10.04 wszystko działa normalnie, wiatraczek prawie się nie włącza, a laptop jest generalnie chłodny z tendencją do zimny. Albo ja mam jakiś fenomenalny egzemplarz, albo Ty masz coś uszkodzone. Innego wytłumaczenia nie znajduję.
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

ok, to muszę go rozebrać, przeczyścić i posmarować procek czymś, co jeszcze przewodzi ciepło - na razie nie chce mi się tego robić, ale jak się wezmę, to opowiem o efektach...
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
Awatar użytkownika
van.den.vons
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: van.den.vons »

Mam tego lapka od 2008 r. Pracowałem na nim z Vistą, XP, Seven, a także z Ubuntu, w wersjach 8 i obecnie 10.04. Niestety, Ubuntu jest wyjątkowo niedopracowane, jeśli chodzi o "grzanie" tego lapka. Na systemach windowsowych nie ma żadnych problemów. Najwyższe temperatury jakie na nim osiągałem w "stresie" nie przekraczały 45 C.

Z obecnym Ubuntu 10.04 jest o tyle fajnie, ze po instalacji od razu wszystko działa OK. Nie ma żadnych problemów z Wi-Fi, nawet świeci dioda karty sieciowej. Wszystkie podzespoły, touchpad, itd. działa od razu, od instalacji. Tyle, że te cholerne grzanie!!! Wiatrak chodzi w zasadzie non-stop, kilka chwil po włączeniu lapek osiąga temperaturę 45-47 C, a jak uruchomię net i mam odpalone kilka stron, to i do około 58-60 C potrafi podskoczyć. BIOS w wersji 1.45.

Owszem, obecne ubuntu oceniam na tym lapku jako stabilne, jest takie jak oczekiwałem. Tylko to grzanie. Wentylacja, wiatrak, radiatory są kilka dni po gruntownym czyszczeniu, nowa pasta termoprzewodząca, z tych lepszych i efekty w zasadzie żadne. Może ktoś wie, jak to cholerstwo "schłodzić"?
Optymizm i pesymizm różnią się jedynie w dacie końca świata.
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Po kilku eksperymentach, trochę uspokoiłem grzanie się procka, a co za tym idzie wiatrak także (choć nadal kręci się non-stop, ale przynajmniej żyje) i pewnie zużycie energii... Zrobiłem to tak:

sudo modprobe p4-clockmod
aby moduł ładował się za każdym razem, należy go włożyć do /etc/modules
oraz zainstalowałem

sudo apt-get install powernowd
Teraz po dodaniu apletu "Monitor częstotliwości procesora" na pasek, widzę, że cokolwiek żyje, a praca wiatraka się uspokoiła.

Niestety za każdym razem po załadowaniu systemu muszę odpalić

sudo powernowd
to samo muszę robić po wyjęciu/włożeniu wtyczki zasilania. Podejrzewam, że odpowiedzialne są za to skrypty, które uruchamiają się przy przejściu z zasilania bateryjnego na zasilacz i odwrotnie. Nie wiecie które to?

P.S. Jak coś jeszcze wykombinuję, to dam znać. Na razie tyle.
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

O.K. trochę czasu minęło, a ja nadal eksperymentuję...

1) Tak już sobie namieszałem, że byłbym wdzięczny, o ile ma ktoś z Was w miarę nie rozgrzebanego Ubuntu, o wklejenie mi tutaj wyniku polecenia ze swojego acerka

lsmod
chciałbym porównać jakie moduły są załadowane standardowo (głównie chodzi mi tu o acpi i inne rzeczy związane z cpu).

2) Moje eksperymenty dały marny skutek... Jedyne co, to udało mi się dorwać motyw z powernowd, który działa i na zasilaniu i z baterii. Tutaj: http://yp2.pendragon.com.pl/2010/06/kre ... 0-04-cz-1/ w punkcie 2 mamy fajne rozwiązanie dotyczące skalowania procesora. Zanim jednak zaczniecie eksperymenty, czytajcie dalej.

3) W tym wątku: viewtopic.php?t=117851&page=1, @chlewickip daje bardzo ciekawego linka. Chodzi o undervolting procesora: http://openmindedbrain.info/09/05/2010/ ... lucid-lts/. Wydaje mi się to najsensowniejszym rozwiązaniem. Niestety po instalacji jąderka phc i kompilacji patcha, nie potrafię załadować modułu phc-intel. Pisze mi, że "device is busy" a po usunięciu modułu (rmmod) do skalowania procesora p4_clockmod i próbie załadowania phc-intel, krzyczy że nie odnaleziono urządzenia.
Dlatego potrzebuję wynik polecenia lsmod z Waszych jeszcze "nie skażonych" acerków ;) podejrzewam, że problem polega na braku jakiegoś modułu, którego wcześniej się pozbyłem :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”