WINE nie wykorzystuje w pełni procesorów

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
Awatar użytkownika
salemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

WINE nie wykorzystuje w pełni procesorów

Post autor: salemus »

Witam

Od kiedy mam komputery z dwurdzeniowymi procesorami zastanawiała mnie jedna sprawa: dlaczego zużycie procesora wynosi tylko 50% kiedy np. gram, to każdy procek daje od siebie po 1GHz (a mam core 2 Duo 2GHz) czyli jak by nie było marnuje się procesor. Rzecz uważałem za normalną... do dzisiaj. Na steamie pojawiła się ankieta dotycząca tego jakim sprzętem dysponują gracze oczywiście wypełniłem wszystko pięknie i na koniec standardowo sprawdzanie podzespołów. Jakież było moje zdziwienie kiedy steam wypluł mi listę ze wszystkimi najważniejszymi rzeczami i jak byk widniało:
Intel Core 2 Duo
1000 mhz
Ta wiadomość wprawiła mnie w zadumę: "Czy to oznacza że np. L4D (na najniższych ok 20-25 fps. da się grac ale zdarza się paskudnie przyciąć) mógłby chodzić mi chociaż trochę płynniej gdyby wykrywał odpowiednio mój procesor i mógł go wykorzystać w 100% ?" Pozostaje tylko pytanie jak to zrobić ? Próbowałem zmieniać priorytet w monitorze systemu ale to nic nie dawało.

Jeśli ktoś wie jak rozwiązać ten problem to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
GNU/Linux is like a Wigwam – no Windows, no Gates, Apache inside.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: WINE nie wykorzystuje w pełni procesorów

Post autor: Admc »

Ubuntu domyślnie ogranicza taktowanie procesorów aby zmniejszyć zużycie prądu. Jest to szczególnie ważne w laptopach. Aby temu zapobiec dodaj aplet monitorowania częstotliwości procesora do panelu (po jeden dla każdego rdzenia) i ustaw tryb pracy na "preformance".
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
salemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: salemus »

uhh trochę głupie pytanie ale... gdzie ustawić to "performance" ? Bo jak klikam prawym na jeden z nich i wybieram preferencje to tam mi się pokazuje tylko który procesor jest monitorowany i kilka zmian graficznych ale nigdzie nic związanego z performance nie widze o.0
GNU/Linux is like a Wigwam – no Windows, no Gates, Apache inside.
Awatar użytkownika
vlogical
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: vlogical »

Wystarczy wpisać w google...
Ale że jestem bardzo pomocny ( :) ) dam Ci dwa linki (które zapewne Ci się przydadzą):
viewtopic.php?t=103756
http://elpatrone.blogspot.com/2009/06/t ... buntu.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”