XMLTV na tv-guide.ubuntu.pl - czy będą dalsze aktualizacje?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
XMLTV na tv-guide.ubuntu.pl - czy będą dalsze aktualizacje?
W zasadzie jak w temacie.
Korzystałem z dobrodziejstwa tego opracowania programów w formacie XML od jakiegoś czasu pobierając codziennie świeży plik. A tu od tygodnia nie nic nowego się nie pojawiło.
Czy ktoś z forumowiczów ma orientację: czy istnieje jakaś alternatywa dla tej pożytecznej inicjatywy, albo przynajmniej jakie są szanse na wznowienie tych opracowań?
Korzystałem z dobrodziejstwa tego opracowania programów w formacie XML od jakiegoś czasu pobierając codziennie świeży plik. A tu od tygodnia nie nic nowego się nie pojawiło.
Czy ktoś z forumowiczów ma orientację: czy istnieje jakaś alternatywa dla tej pożytecznej inicjatywy, albo przynajmniej jakie są szanse na wznowienie tych opracowań?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
Odp: XMLTV na tv-guide.ubuntu.pl - czy będą dalsze aktualizacje?
Ja pobierałem co 6 dni wersję full (żeby nadto nie obciążać łącza udostępniającego dobroczyńcy
Chyba przedwczoraj małe zdziwienie bo pliczki zatrzymały się na 25-11-2009. Autorem jest chyba użytkownik Stirlitz także prosiłbym go odpowiedź czy problem leży po stronie parsera (jakieś zmiany w tv źródłowym?) czy może to tylko jakiś krótkotrwały zwis?
OT: Forum przeglądam często ale dopiero ten temat był dla mnie "odpowiedni"

Chyba przedwczoraj małe zdziwienie bo pliczki zatrzymały się na 25-11-2009. Autorem jest chyba użytkownik Stirlitz także prosiłbym go odpowiedź czy problem leży po stronie parsera (jakieś zmiany w tv źródłowym?) czy może to tylko jakiś krótkotrwały zwis?
OT: Forum przeglądam często ale dopiero ten temat był dla mnie "odpowiedni"
- Stirlitz
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
"Dobroczyńca" się przeprowadza wraz z serwerem "budującym" ale już powinno działać.
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki Ci "Stirlitz", już śmiga ładnie pięknie.
Chwała Ci za to po wsze czasy
Chwała Ci za to po wsze czasy

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
W dniu dzisiejszym po adresem
http://tv-guide.ubuntu.pl/
pokazała się informacja :
pozdrawiam.
http://tv-guide.ubuntu.pl/
pokazała się informacja :
Czy to tak już na zawsze czy ponownie zawieszenie czasowe ?16.01.2010 - Działanie serwisu zostaje zawieszone.
pozdrawiam.
- Stirlitz
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.10
Wirtualna Polska' SA informuje, że prawa do programu telewizyjnego udostępnianego w serwisie internetowym http://www.tv.wp.pl przysługują 'A plus C' Spółka z o.o. z siedzibą w Krakowie.
W związku z tym zwracamy się o niezwłoczne usunięcie z serwisu http://www.tv-guide.ubuntu.pl funkcjonalności i informacji służących rozpowszechnianiu programu telewizyjnego pochodzącego z serwisu http://www.tv.wp.pl.
Jednocześnie informujemy, że Wirtualna Polska SA nie jest uprawniona do udzielania zgody na
wykorzystywanie programu telewizyjnego poza serwisem internetowym http://www.tv.wp.pl - w tym zakresie należy zwrocić się do 'A plus C' Spółka z o.o. z siedzibą w Krakowie.
W związku z tym zwracamy się o niezwłoczne usunięcie z serwisu http://www.tv-guide.ubuntu.pl funkcjonalności i informacji służących rozpowszechnianiu programu telewizyjnego pochodzącego z serwisu http://www.tv.wp.pl.
Jednocześnie informujemy, że Wirtualna Polska SA nie jest uprawniona do udzielania zgody na
wykorzystywanie programu telewizyjnego poza serwisem internetowym http://www.tv.wp.pl - w tym zakresie należy zwrocić się do 'A plus C' Spółka z o.o. z siedzibą w Krakowie.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
a co z programem z pluginu Teleman (ten wyciaga ze strony teleman.pl)?
może dałoby sie ustawić na ten serwer sciaganie programu?
może dałoby sie ustawić na ten serwer sciaganie programu?
-
- Piegowaty Guziec
Jak to właściwie jest? Skąd można legalnie pobrać program TV?
Czy czasem nie jest tak, że można pobrać program telewizyjny bezpośrednio ze strony danej telewizji?
Wtedy można by się pokusić o pisanie parsera stron każdej stacji po kolei ale komu by się chciało...
Czy czasem nie jest tak, że można pobrać program telewizyjny bezpośrednio ze strony danej telewizji?
Wtedy można by się pokusić o pisanie parsera stron każdej stacji po kolei ale komu by się chciało...
-
- Piegowaty Guziec
Nie trzeba osobno ze stron każdej stacji. Zetknąłem się z taką interpretacją, że możesz sobie ściągać program ze strony która udostępnia program wielu stacji np. tv.wp.pl.xtedek pisze:Jak to właściwie jest? Skąd można legalnie pobrać program TV?
Taka strona udostępnia publicznie swoją zawartość i możesz wejść na nią, skopiować program, zapisać do pliku na swój dysk itp. Możesz też użyć programu który to za Ciebie zautomatyzuje.
Problem jest taki, że nie masz prawa między innymi rozpowszechniać zawartości stron, możesz używać tylko dla siebie.
Zacząłem teraz używać programu epgdownloader. Niestety nie jest idealnie trochę trzeba się narzeźbić, a moje pliki wynikowe na razie są troszkę gorsze od tych które były zamieszczane na tv-guide.ubuntu.pl .
W dokumentacji epgdownloader jest napisane że program zapisuje do pliku w kodowaniu ISO. Mój plik wynikowy ma kodowanie UTF (tak sam z siebie, może to dlatego że mam w systemie kodowanie UTF ?).
Co dalej - mimo że ściągam pliki w kodowaniu UTF ale w pliku wynikowym UTF pozostają pojedyncze znaki "ó" zapisane w kodowaniu ANSI (skąd to się bierze nie wiem , cała reszta jest ok)
trochę się z tym namęczyłem, jeżeli ktoś ma taki problem to poniżej rozwiązanie
Kod: Zaznacz cały
# zmiana znaku ó w kodowaniu ANSI
sed "s/\xf3/ó/g" 'xmltv.xml' > tmp.xml
cp tmp.xml xmltv.xml
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Więc z tego wynika tylko tyle, że nie można rozpowszechniać programu TV z wp, ale można chyba rozpowszechniać program, który zautomatyzuje za użytkownika czynności, do których ma prawo (ściągnięcie stron, zapisanie ich i obróbka). Czy wp się czasem nie zagalopowało z żądaniami?xivi pisze:Zetknąłem się z taką interpretacją, że możesz sobie ściągać program ze strony która udostępnia program wielu stacji np. tv.wp.pl.
Taka strona udostępnia publicznie swoją zawartość i możesz wejść na nią, skopiować program, zapisać do pliku na swój dysk itp. Możesz też użyć programu który to za Ciebie zautomatyzuje.
Problem jest taki, że nie masz prawa między innymi rozpowszechniać zawartości stron, możesz używać tylko dla siebie.
- roffik
- Sędziwy Jeż
@Stirlitz: Fajnie by było, gdybyś udostępnił pliki czy też schematy (nie wiem, jak to się robi w tym EPGDownlader), dzięki którym każdy mógłby robić dla siebie program TV. Czy jest to możliwe? Wtedy raczej wp ani a plus c by się nie przyczepiło, prawda?
Ubuntu is as snug as a bug in a rug 

-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Witam,
próbowałem zorientować się w dostępności programu TV bezpośrednio od nadawców i niestety nie jest różowo. O ile na stronach TVP można spokojnie pobrać w formie tekstowej i nawet XML-owej program ich stacji, o tyle TVN udostępnia swoją ramówkę poprzez jakiegoś irytującego flasha. Na moją prośbę o udostępnienie programu w bardziej zjadliwym dla nas formacie otrzymałem następującą odpowiedź:
Co do samodzielnego generowania tv guide, to nie jest to do końca trywialne. Pierwszą udręką jest czas trwania całego procesu - u mnie chyba z godzinę (przy czym zauważyłem, że np. plugin WP jest znacznie szybszy niż Interii) i czasami zostaje przerwany odrzuconym połączeniem ze strony serwera WP.
próbowałem zorientować się w dostępności programu TV bezpośrednio od nadawców i niestety nie jest różowo. O ile na stronach TVP można spokojnie pobrać w formie tekstowej i nawet XML-owej program ich stacji, o tyle TVN udostępnia swoją ramówkę poprzez jakiegoś irytującego flasha. Na moją prośbę o udostępnienie programu w bardziej zjadliwym dla nas formacie otrzymałem następującą odpowiedź:
Jak ktoś ma ochotę, to może zadzwonić;).Witamy,
Uprzejmie informujemy, iż nie możemy spełnić wskazanej prośby. Informacje ramówkowe przekazywane są prasie i odpowiednim portalom po ówczesnym zawiązaniu współpracy z naszą stacją. W przypadku chęci podjęcia wskazanej współpracy podajemy numer kontaktowy do Biura Prasowego TVN S.A., gdzie można przedstawić swoją propozycję.
Biuro Prasowe TVN S.A.
[022] 856 - 65 - 20.
Życzymy wszystkiego dobrego.
Co do samodzielnego generowania tv guide, to nie jest to do końca trywialne. Pierwszą udręką jest czas trwania całego procesu - u mnie chyba z godzinę (przy czym zauważyłem, że np. plugin WP jest znacznie szybszy niż Interii) i czasami zostaje przerwany odrzuconym połączeniem ze strony serwera WP.
- roffik
- Sędziwy Jeż
@BeCe: Najlepiej by było udać się do firmy "A plus C", która, jak zrozumiałem, zajmuje się dostarczaniem programu telewizyjnego do np. portali takich jak wp, czy gazet telewizyjnych. Inna taką firmą jest Akpa (http://www.akpa.pl/), od której bierze program Teleman. Ciekawe, ile by to kosztowało?
Mimo czasu trwania procesu myślę, że warto zamieścić jakiś poradnik PL i/lub gotowe skrypty (czy co tam jest potrzebne), żeby nie trzeba było odkrywać koła na nowo.
Na stronie telemana jakoś nie jest napisane, że nie można kopiować czy rozpowszechniać programu. Może by stąd zacząć ciągać?
Mimo czasu trwania procesu myślę, że warto zamieścić jakiś poradnik PL i/lub gotowe skrypty (czy co tam jest potrzebne), żeby nie trzeba było odkrywać koła na nowo.
Na stronie telemana jakoś nie jest napisane, że nie można kopiować czy rozpowszechniać programu. Może by stąd zacząć ciągać?

-
- Piegowaty Guziec
Nie wiem, ale wiem, że na pewno nas nie stać.roffik pisze:@BeCe: Najlepiej by było udać się do firmy "A plus C", która, jak zrozumiałem, zajmuje się dostarczaniem programu telewizyjnego do np. portali takich jak wp, czy gazet telewizyjnych. Inna taką firmą jest Akpa (http://www.akpa.pl/), od której bierze program Teleman. Ciekawe, ile by to kosztowało?
- Ibin
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Kontakt:
Witam, jak zrobić aby generowane programy w EPGDownlader, miały kodowanie UTF-8, teraz wychodzi mi coś takiego:

Wyszukałem taki skrypt, ale nic on nie pomaga:
EDIT (ROZWIĄZANIE):
Znalazłem poprawkę do owego programu. Plik z załącznika wgrywamy do katalogu: "epgdownloader/plugins/WP" i korzystamy z skryptu który jest wyżej.

Wyszukałem taki skrypt, ale nic on nie pomaga:
#!/bin/bash
cd /home/ibin/.tv/epgdownloader/
mv xmltv-utf.xml xmltv-utf.xml.OLD
./run.sh
iconv --from-code=iso8859-2 --to-code=UTF-8 xmltv.xml > xmltv-utf.xml
EDIT (ROZWIĄZANIE):
Znalazłem poprawkę do owego programu. Plik z załącznika wgrywamy do katalogu: "epgdownloader/plugins/WP" i korzystamy z skryptu który jest wyżej.
- Załączniki
-
- WP.pm.tar.gz
- (1.91 KiB) Pobrany 137 razy
Ubuntu: #18664, Linux: #457547
Gigabyte GA-H87M-HD3 | i5 4430 | Gigabyte GTX 750 Ti | Kingston 8GB 1600 | WD10EZEX | DRW-1814BLT | BE QUIET L7-530W
Gigabyte GA-H87M-HD3 | i5 4430 | Gigabyte GTX 750 Ti | Kingston 8GB 1600 | WD10EZEX | DRW-1814BLT | BE QUIET L7-530W
- gomath
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Hej,
poprawki na kodowanie znaków są już od dawna w repozytorium. Zaskoczony ciągłym zainteresowaniem EpgDownloaderem opublikowałem nową wersję (0.8.0).
Nie miałem dużo czasu na testy, więc w razie problemów zgłaszajcie bugi na Source Forge (http://bit.ly/epgd-bugs).
poprawki na kodowanie znaków są już od dawna w repozytorium. Zaskoczony ciągłym zainteresowaniem EpgDownloaderem opublikowałem nową wersję (0.8.0).
Nie miałem dużo czasu na testy, więc w razie problemów zgłaszajcie bugi na Source Forge (http://bit.ly/epgd-bugs).
-
- Piegowaty Guziec
hej!
U mnie na nowej wersji kodowanie znaków jest zepsute - enca pokazuje mi, że wynikowy plik ma kodowanie UTF-7.
W międzyczasie, sądząc, że zarzuciłeś rozwój epgdownloadera, zacząłem rozwijać swoją wersję w której problem z kodowaniem nie występuje. Ja sprawę logowania rozwiązuje przez Encode zastosowany na pobieranej treści. Dodatkowo pobieram docelowe kodowanie z pliku config.xml tak, że powinno być ono łatwo zmienialne - przynajmniej w teorii, bo w praktyce jeszcze niczego poza UTF-8 nie sprawdzałem:-D.
Przykładowa łatka z WP.pm:
Przy okazji: nie myślałeś, żeby udostępnić gdzieś repozytorium gita tak, żeby każdy mógł sobie ściągać najnowszą wersją lub przyłączyć się do rozwoju?
U mnie na nowej wersji kodowanie znaków jest zepsute - enca pokazuje mi, że wynikowy plik ma kodowanie UTF-7.
W międzyczasie, sądząc, że zarzuciłeś rozwój epgdownloadera, zacząłem rozwijać swoją wersję w której problem z kodowaniem nie występuje. Ja sprawę logowania rozwiązuje przez Encode zastosowany na pobieranej treści. Dodatkowo pobieram docelowe kodowanie z pliku config.xml tak, że powinno być ono łatwo zmienialne - przynajmniej w teorii, bo w praktyce jeszcze niczego poza UTF-8 nie sprawdzałem:-D.
Przykładowa łatka z WP.pm:
use plugins::xmltv::include::ConfigXmltv;
use Encode;
# zmiana adresu na urlencode, bo stary adres ma problemy z kodowaniem przy edycji źródła jako UTF-8
$self->{'url'} = 'http://tv.wp.pl/katn,Lista%20kana%B3%F3w,programy.html';
# setting codepage for output file
my $codepage = ConfigXmltv->new('config.xml')->get('HEADER_ENCODING');
# defaults to UTF-8 if non was specified
if (!$codepage)
{
$codepage = "utf-8";
}
my $content = $browser->content();
$content = encode("$codepage", $content);
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
Ja w tym momencie kończę pracę nad jednym z modułów mojej aplikacji... jest to programik tworzący pliki XML z danych cyfrowypolsat oraz teleman. Z tego co widzę podszedłem do problemu inaczej, niż twórca epgdownloadera - każda stacja ma swój osobny plik (oczywiście XMLTV). Nie orientuje się zbytnio czy programy do kart tv mogą przyjąć dane w takim właśnie formacie.Gui oczywiscie w wersji alpha
http://img709.imageshack.us/i/97581826.png/
Jesli ktos chcialby app, niech po prostu mesgnie na forum

Jesli ktos chcialby app, niech po prostu mesgnie na forum

- roffik
- Sędziwy Jeż
@evann: jeszcze w żadnym programie nie widziałem kilku miejsc na podanie ścieżki do pliku XMLTV (mam tvtime, QMagneto, miałem jeszcze kilka innych...):-(

-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
To nie jest jakiś większy problem, wystarczy modyfikacja jednej metodyroffik pisze:@evann: jeszcze w żadnym programie nie widziałem kilku miejsc na podanie ścieżki do pliku XMLTV (mam tvtime, QMagneto, miałem jeszcze kilka innych...):-(

Ja akurat generuje pakiety EIT dla MPEG-TS i przy 7 dniach i 70 kanałach latwiej jest mi przeszukiwac wiecej malych plikow, niz jeden duzy