Totem i dźwięk - jak włączyć alsę?

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Totem i dźwięk - jak włączyć alsę?

Post autor: jacekalex »

Witam

Kiedy wrzuciłem Koalę - totem miał dźwięk dzięki pulseaudio.
Jednak z pulse (jak zwykle) pokazały się różne problemy - w związku z tym - wyłączyłem PA na dobre - i uruchomiłem serwer dźwięku jack.
Dzwięk jest ok - natomiast w ogóle nie mam dźwięku w totemie.

W związku z tym pytanie: czy jest jakaś możliwość - aby dźwięk z totema szedł do alsy, (a nie PA) - a tym samym - aby totem bez PA nadawał się do użytku? :?:

Krótko mowiąc - czy fakt -że totem obsluguje tylko PA to chwilowy błąd - czy "wspaniałe osiągnięcie twórców gnome" - i można dać sobie spokój i wywalić ten odtwarzacz? :evil:

Pozdrawiam
;)
.luki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Totem i dźwięk - jak włączyć alsę?

Post autor: .luki »

U mnie dźwięk w totemie wrócił po usunięciu pakietu gstreamer0.10-pulseaudio, co prawda sam korzystam z OSS4.2, ale dla ALSY też powinno zadziałać.
Zbyszek Podrazka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: Zbyszek Podrazka »

.luki pisze:U mnie dźwięk w totemie wrócił po usunięciu pakietu gstreamer0.10-pulseaudio, co prawda sam korzystam z OSS4.2, ale dla ALSY też powinno zadziałać.
Przepraszam, że pytam... ale lubię wiedzieć DLACZEGO?
U mnie po aktualizacji ubuntu z 9.04 na 9.10 miałem problem z dżwiękiem (był tylko dżwięk systemowy), ale instalacja alsy ze strony firmowej pomogła i dżwięk odzyskałem ale tylko w przeglądarkach internetowych - dopiero po przeczytaniu twojej rady usunęłem pakiet, który wymieniłeś... wszystko zadziałało bez zarzutu ... chciałbym się dowiedzieć dlaczego tak się dzieje jeśli wiesz albo ktokolwiek wie proszę o wyjaśnienie.
Z góry dziękuje
z poważaniem
zbyszekp
.luki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Przepraszam, że pytam... ale lubię wiedzieć DLACZEGO?
Ponieważ w Ubuntu 9.10 Totem nie korzysta z domyślnych ustawień gstreamera, tylko w pierwszej kolejności jako wyjście audio wybiera PulseAudio, a ten plugin mu to umożliwia. Jeśli więc w systemie brak jest Pulsa, w totemie nie ma dźwięku. Usunięcie pakietu gstreamer0.10-pulseaudio wymusza na totemie wykorzystanie wyjścia audio, które ustawione jest w preferencjach gstreamera.
Zbyszek Podrazka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: Zbyszek Podrazka »

.luki pisze:Ponieważ w Ubuntu 9.10 Totem nie korzysta z domyślnych ustawień gstreamera, tylko w pierwszej kolejności jako wyjście audio wybiera PulseAudio, a ten plugin mu to umożliwia. Jeśli więc w systemie brak jest Pulsa, w totemie nie ma dźwięku. Usunięcie pakietu gstreamer0.10-pulseaudio wymusza na totemie wykorzystanie wyjścia audio, które ustawione jest w preferencjach gstreamera.
Dziękuje ... teraz rozumiem... tak myślę...:grin:
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

A czy totem-xine - też korzysta z ustawień gstreamera?

Bo działać nie zamierza żaden totem - ani gstreamer ani xine.

Pozdr.
.luki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jak jest z totemem na xine tego nie wiem. W każdym bądź razie wydaje mi się, że z KK usunięto aplet konfiguracji gstreamera, więc na wszelki wypadek można sprawdzić w gconf-editorze, czy w system -> gstreamer -> 0.10 ->default znajdują się odpowiednie wpisy dla naszego wyjścia audio. Dla ALSY powinno być alsasink, OSS4 to oss4sink.
U siebie takich zmian dokonałem i dźwięk w totemie powrócił.
Gaspare
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Gaspare »

.luki pisze:U mnie dźwięk w totemie wrócił po usunięciu pakietu gstreamer0.10-pulseaudio, co prawda sam korzystam z OSS4.2, ale dla ALSY też powinno zadziałać.
Dzięki .luki, miałem ten sam błąd... po usunięciu "gstreamer0.10-pulseaudio" wszystko działa prawidłowo.

Pozdrawiam
K
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”