Flight Gear - Zmiana samolotu
- Ghost Factor
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Flight Gear - Zmiana samolotu
Witam
Od jakiegoś czasu gram w tą grę, ale Cessna 172 zaczyna mnie już potwornie nudzić. Szukałem w google, podobno są jakieś programy wspomagające ustawienia tej gry na Linuxie, ale ich instalowanie i ustawienia są zbyt skomplikowane.
Słyszałem też że są specjalne komendy, a ta opcja mi najbardziej odpowiada. Mam zainstalowane samoloty, ale nie potrafię zmienić tej Cessny na jakiś inny. Jeśli znacie polecenia do terminalu będę wdzięczny:-)
Od jakiegoś czasu gram w tą grę, ale Cessna 172 zaczyna mnie już potwornie nudzić. Szukałem w google, podobno są jakieś programy wspomagające ustawienia tej gry na Linuxie, ale ich instalowanie i ustawienia są zbyt skomplikowane.
Słyszałem też że są specjalne komendy, a ta opcja mi najbardziej odpowiada. Mam zainstalowane samoloty, ale nie potrafię zmienić tej Cessny na jakiś inny. Jeśli znacie polecenia do terminalu będę wdzięczny:-)
- kreator
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
Odp: Flight Gear - Zmiana samolotu
Do wyboru samolotów pod linuxem stworzone są specjalne programy, ale z tego co widziałem nie obejdzie się bez kompilacji, która może być trochę kłopotliwa, ponadto czasem pojawiają się problemy przy instalacji. Stworzyłem prosty skrypt, który umożliwia wygodny wybór samolotów (spośród tych domyślnie zainstalowanych, jeżeli zainstalujesz jakieś dodatkowe, musisz je dopisać do skryptu, ale nie powinno być z tym problemu bo jest on bardzo prosty). Dla niewtajemniczonych powiem, że aby stworzyć taki skrypt należy skopiować poniższy tekst do pliku z rozszerzeniem ".sh", a następnie dać mu prawa wykonywalności (prawy klik myszy na pliku, następnie zakładka "uprawnienia", i krzyżykiem zaznaczamy "wykonanie".

Skrypt:
Żeby to odpalić trzeba mieć też zainstalowany program zenity, ale jest on domyślnie instalowany w ubuntu z tego co wiem. Jeżeli nie, to aby go zainstalować wpisz w terminalu "sudo aptitude install zenity"
Dużą wadą skryptu jest to, że nie daje on możliwości wyboru scenerii, dlatego zachęcam do rozbudowy skryptu, lub do zupełnie innych, własnych koncepcji skryptu do fg.
pozdrawiam

Skrypt:
#!/bin/sh
odpowiedz=$(zenity --list --text "Wybierz samolot:" --title="Lista samolotów" --radiolist --column "Wybierz" --column "Nazwa samolotu" --height 720 --width 400 FALSE "ANA 787-8" FALSE "Continental 787-8" FALSE "First Choice 787-8" FALSE "Fairchild A-10 (YASim FDM)" FALSE "PA34-200T Seneca II (jsbsim)" FALSE "Northrop T-38" FALSE "Alias for airwaveXtreme150-v1-nl-uiuc" FALSE "Airwave Xtreme 150 hang glider (UIUC)" TRUE "Beechcraft B1900D" FALSE "Messerschmitt BF-109 G14" FALSE "Eurocopter Bo105" FALSE "Bocian 1E" FALSE "Cessna 172P Skyhawk (1981 model)" FALSE "Cessna 172P Skyhawk (1981 model), 2D panel" FALSE "Panel only for IFR-training (Cessna 172P)" FALSE "de Havilland Beaver - Floats" FALSE "de Havilland Beaver - Wheels" FALSE "Piper J3 Cub (J3C-65, 1946 model)" FALSE "English Electric Lightning F.1A" FALSE "FG video assistant" FALSE "P-51D" FALSE "Piper Cherokee Warrior II (1979 model)" FALSE "Hawker Seahawk FGA6" FALSE "Sopwith Camel 1F.1 (uiuc)" FALSE "Sopwith Camel 1F.1 (YASim)" FALSE "Sopwith Camel" FALSE "UFO from the 'White Project' of the UNESCO");
if (test "$odpowiedz" = "ANA 787-8") then
fgfs --aircraft=787-ANA
fi
if (test "$odpowiedz" = "Continental 787-8") then
fgfs --aircraft=787-CO
fi
if (test "$odpowiedz" = "First Choice 787-8") then
fgfs --aircraft=787-FC
fi
if (test "$odpowiedz" = "Fairchild A-10 (YASim FDM)") then
fgfs --aircraft=A-10
fi
if (test "$odpowiedz" = "PA34-200T Seneca II (jsbsim)") then
fgfs --aircraft=SenecaII-jsbsim
fi
if (test "$odpowiedz" = "Northrop T-38") then
fgfs --aircraft=T38
fi
if (test "$odpowiedz" = "Alias for airwaveXtreme150-v1-nl-uiuc") then
fgfs --aircraft=airwaveXtreme150
fi
if (test "$odpowiedz" = "Airwave Xtreme 150 hang glider (UIUC)") then
fgfs --aircraft=airwaveXtreme150-v1-nl-uiuc
fi
if (test "$odpowiedz" = "Beechcraft B1900D") then
fgfs --aircraft=b1900d
fi
if (test "$odpowiedz" = "Messerschmitt BF-109 G14") then
fgfs --aircraft=bf109g
fi
if (test "$odpowiedz" = "Eurocopter Bo105") then
fgfs --aircraft=bo105
fi
if (test "$odpowiedz" = "Bocian 1E") then
fgfs --aircraft=bocian
fi
if (test "$odpowiedz" = "Cessna 172P Skyhawk (1981 model)") then
fgfs --aircraft=c172p
fi
if (test "$odpowiedz" = "Cessna 172P Skyhawk (1981 model), 2D panel") then
fgfs --aircraft=c172p-2dpanel
fi
if (test "$odpowiedz" = "Panel only for IFR-training (Cessna 172P)") then
fgfs --aircraft=c172p-panel-only
fi
if (test "$odpowiedz" = "de Havilland Beaver - Floats") then
fgfs --aircraft=dhc2F
fi
if (test "$odpowiedz" = "de Havilland Beaver - Wheels") then
fgfs --aircraft=dhc2W
fi
if (test "$odpowiedz" = "Piper J3 Cub (J3C-65, 1946 model)") then
fgfs --aircraft=j3cub
fi
if (test "$odpowiedz" = "English Electric Lightning F.1A") then
fgfs --aircraft=lightning
fi
if (test "$odpowiedz" = "FG video assistant") then
fgfs --aircraft=mibs
fi
if (test "$odpowiedz" = "P-51D") then
fgfs --aircraft=p51d
fi
if (test "$odpowiedz" = "Piper Cherokee Warrior II (1979 model)") then
fgfs --aircraft=pa28-161
fi
if (test "$odpowiedz" = "Hawker Seahawk FGA6") then
fgfs --aircraft=seahawk
fi
if (test "$odpowiedz" = "Sopwith Camel 1F.1 (uiuc)") then
fgfs --aircraft=sopwithCamel
fi
if (test "$odpowiedz" = "Sopwith Camel 1F.1 (YASim)") then
fgfs --aircraft=sopwithCamel-YASim
fi
if (test "$odpowiedz" = "Sopwith Camel") then
fgfs --aircraft=sopwithCamel-v1-nl-uiuc
fi
if (test "$odpowiedz" = "UFO from the 'White Project' of the UNESCO") then
fgfs --aircraft=ufo
fi
exit 0
Żeby to odpalić trzeba mieć też zainstalowany program zenity, ale jest on domyślnie instalowany w ubuntu z tego co wiem. Jeżeli nie, to aby go zainstalować wpisz w terminalu "sudo aptitude install zenity"
Dużą wadą skryptu jest to, że nie daje on możliwości wyboru scenerii, dlatego zachęcam do rozbudowy skryptu, lub do zupełnie innych, własnych koncepcji skryptu do fg.
pozdrawiam
- Ghost Factor
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Poszperałem trochę wcześniej i okazało się że zmiana samolotu nie jest wcale trudna, a skrypt też dopadłem 
KSFO - to kod lotniska, można te kody znaleźć w menu podczas grania. O ile pamiętam ten tutaj to san francisco, u mnie nie wszystkie działają.
lightning - nazwa samolotu. Musi być dokładnie taka jak jest w folderze samolotów
Jedyny minus to taki że nie da się u mnei zmienić samolotu ani lotniska podczas grania, trzeba wyłączyć grę i od nowa załadować kod z nowymi danymi
To tyle co znalazłem, może się jeszcze komuś przyda.

rm -f /FlightSimulator9
rm -f /FlightSimulatorX
cd FlightGear
./configure
make
make install
fgfs --airport=KSFO --aircraft=lightning --enable-real-weather-fetch
KSFO - to kod lotniska, można te kody znaleźć w menu podczas grania. O ile pamiętam ten tutaj to san francisco, u mnie nie wszystkie działają.
lightning - nazwa samolotu. Musi być dokładnie taka jak jest w folderze samolotów

Jedyny minus to taki że nie da się u mnei zmienić samolotu ani lotniska podczas grania, trzeba wyłączyć grę i od nowa załadować kod z nowymi danymi

To tyle co znalazłem, może się jeszcze komuś przyda.
- kreator
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
a więc można we fg tak jak w MicrosoftFS ustawić rzeczywistą pogodę (--enable-real-weather-fetch)? nawet nie wiedziałem,
EDIT:
Czy znasz może w takim razie sposób jak używając terminala wczytać określoną scenerię ?
EDIT:
Czy znasz może w takim razie sposób jak używając terminala wczytać określoną scenerię ?
- Ghost Factor
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
właśnie przy pomocy tego skryptu. Tylko najpierw musisz znać kod tej scenerii. I tak np. dla San Francisco jak podałem - KSFO, ale wystarczy znaleźć w menu inną, przepisać kod i tutaj
w miejscu KSFO - wpisać kod scenerii która cię interesuje.rm -f /FlightSimulator9
rm -f /FlightSimulatorX
cd FlightGear
./configure
make
make install
fgfs --airport=KSFO --aircraft=lightning --enable-real-weather-fetch
- kreator
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
tak, tak, działa, po prostu wcześniej gdzieś przeczytałem, że to nie wystarcza, ale chodziło tam o to, że trzeba ściągnąć i skopiować do określonych folderów dodatkowe scenerie, a więc już wszystko jasne
.
Zmodyfikowałem teraz swój skrypt tak, aby gra uruchamiała się w moich okolicach, z rzeczywistą pogodą, wcześniej musiałem tylko ściągnąć mapę Polski.

Zmodyfikowałem teraz swój skrypt tak, aby gra uruchamiała się w moich okolicach, z rzeczywistą pogodą, wcześniej musiałem tylko ściągnąć mapę Polski.
#!/bin/sh
odpowiedz=$(zenity --list --text "Wybierz samolot:" --title="Lista samolotów" --radiolist --column "Wybierz" --column "Nazwa samolotu" --height 720 --width 400 FALSE "ANA 787-8" FALSE "Continental 787-8" FALSE "First Choice 787-8" FALSE "Fairchild A-10 (YASim FDM)" FALSE "PA34-200T Seneca II (jsbsim)" FALSE "Northrop T-38" FALSE "Alias for airwaveXtreme150-v1-nl-uiuc" FALSE "Airwave Xtreme 150 hang glider (UIUC)" TRUE "Beechcraft B1900D" FALSE "Messerschmitt BF-109 G14" FALSE "Eurocopter Bo105" FALSE "Bocian 1E" FALSE "Cessna 172P Skyhawk (1981 model)" FALSE "Cessna 172P Skyhawk (1981 model), 2D panel" FALSE "Panel only for IFR-training (Cessna 172P)" FALSE "de Havilland Beaver - Floats" FALSE "de Havilland Beaver - Wheels" FALSE "Piper J3 Cub (J3C-65, 1946 model)" FALSE "English Electric Lightning F.1A" FALSE "FG video assistant" FALSE "P-51D" FALSE "Piper Cherokee Warrior II (1979 model)" FALSE "Hawker Seahawk FGA6" FALSE "Sopwith Camel 1F.1 (uiuc)" FALSE "Sopwith Camel 1F.1 (YASim)" FALSE "Sopwith Camel" FALSE "UFO from the 'White Project' of the UNESCO");
fgfs --aircraft=787-ANA --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=787-CO --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=787-FC --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=A-10 --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=SenecaII-jsbsim --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=T38 --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=airwaveXtreme150 --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=airwaveXtreme150-v1-nl-uiuc --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=b1900d --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=bf109g --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=bo105 --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=bocian --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=c172p --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=c172p-2dpanel --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=c172p-panel-only --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=dhc2F --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=dhc2W --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=j3cub --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=lightning --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=mibs --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=p51d --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=pa28-161 --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=seahawk --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=sopwithCamel --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=sopwithCamel-YASim --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=sopwithCamel-v1-nl-uiuc --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
fgfs --aircraft=ufo --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch
fi
exit 0
- Ghost Factor
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
ciekawy skrypt, zapiszę go sobie 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
hej,kreator,sorrki ze odgrzewam po takim czasie,ale mam pytanie...gdzie mam znalezc ten plik z rozszerzeniem .sh?? wchodze do: usr,share,games,flight gear i tam nie widze zandego pliku .sh...
- kreator
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Nie, nie. Nie masz go na komputerze, sam stworzyłem ten skrypt. Jeżeli jesteś nim zainteresowany stwórz plik tekstowy, nadaj mu prawa wykonywalności i wklej treść tego skryptu. Nie ważne gdzie umieścisz ten skrypt, może być np. na pulpicie twojego komputera. Wystarczy uruchomić ten skrypt i można grać.
Tylko, żeby działało poprawnie wgraj sobie mapkę Polski (trzeba ściągnąć pliki ze strony domowej gry i wkleić do określonego folderu (instrukcje znajdziesz na stronie domowej gry)), a następnie jeżeli chcesz, zamiast "EPGD" wstaw sobie ciąg liter (kod ICAO) dla swojego miasta, a dokładniej dla lotniska znajdującego się w Twoim mieście lub w jego okolicach (znajdziesz gdzieś w googlach), tak aby gra uruchamiała się w Twoich okolicach z rzeczywistą pogodą z za okna
.
Schowaj sobie ten skrypt tam, gdzie Ci wygodnie i odpalaj grę poprzez ten skrypt. Nawiasem mówiąc, nie wiem jak można było dopuścić do tego, żeby wersja na linuxa nie miała domyślnie graficznego konfiguratora lotów. Coś takiego istanieje, ale trzeba kompilować jądro i też z tego co czytałem nie każdemu się to udaje.
Mam nadzieję, że mój skrypt okaże się dla Ciebie przydatnym i wygodnym rozwiązaniem.
Stąd możesz ściągnąć scenerię: http://www.flightgear.org/Downloads/scenery-1.0.1.html ,
W razie czego pisz, pomogę.
P.S. Sprawdzałem przed chwilą i okazuje się, że ta rzeczywista pogoda mogłaby być trochę lepiej dopracowana, bo np. śniegu leżącego na polach nie zobaczymy. Choć właściwie ciekawe czy lepiej to wygląda w microsoftowym wydaniu symulatora lotu, może wcale nie.
pozdrawiam
EDIT:
Właściwie to dobrze, że odświeżyłeś temat, teraz więcej potrafię, więc napisałem nową wersję skryptu. Teraz możliwy jest wybór różnych lokalizacji, trzeba tylko znać kod ICAO wybranego lotniska, a można go łatwo znaleźć wpisując w googlach np. "okecie kod ICAO".
Skrypt umożliwia także startowanie z domyślnego lotniska. Aby sprawić, żeby domyślne lotnisko było akurat naszym lotniskiem trzeba wstawić kod ICAO naszego lotniska na początku skryptu, zamieniając ten domyślny.
Tylko, żeby działało poprawnie wgraj sobie mapkę Polski (trzeba ściągnąć pliki ze strony domowej gry i wkleić do określonego folderu (instrukcje znajdziesz na stronie domowej gry)), a następnie jeżeli chcesz, zamiast "EPGD" wstaw sobie ciąg liter (kod ICAO) dla swojego miasta, a dokładniej dla lotniska znajdującego się w Twoim mieście lub w jego okolicach (znajdziesz gdzieś w googlach), tak aby gra uruchamiała się w Twoich okolicach z rzeczywistą pogodą z za okna

Schowaj sobie ten skrypt tam, gdzie Ci wygodnie i odpalaj grę poprzez ten skrypt. Nawiasem mówiąc, nie wiem jak można było dopuścić do tego, żeby wersja na linuxa nie miała domyślnie graficznego konfiguratora lotów. Coś takiego istanieje, ale trzeba kompilować jądro i też z tego co czytałem nie każdemu się to udaje.
Mam nadzieję, że mój skrypt okaże się dla Ciebie przydatnym i wygodnym rozwiązaniem.
Stąd możesz ściągnąć scenerię: http://www.flightgear.org/Downloads/scenery-1.0.1.html ,
W razie czego pisz, pomogę.
P.S. Sprawdzałem przed chwilą i okazuje się, że ta rzeczywista pogoda mogłaby być trochę lepiej dopracowana, bo np. śniegu leżącego na polach nie zobaczymy. Choć właściwie ciekawe czy lepiej to wygląda w microsoftowym wydaniu symulatora lotu, może wcale nie.
pozdrawiam
EDIT:
Właściwie to dobrze, że odświeżyłeś temat, teraz więcej potrafię, więc napisałem nową wersję skryptu. Teraz możliwy jest wybór różnych lokalizacji, trzeba tylko znać kod ICAO wybranego lotniska, a można go łatwo znaleźć wpisując w googlach np. "okecie kod ICAO".
Skrypt umożliwia także startowanie z domyślnego lotniska. Aby sprawić, żeby domyślne lotnisko było akurat naszym lotniskiem trzeba wstawić kod ICAO naszego lotniska na początku skryptu, zamieniając ten domyślny.
#!/bin/sh
# PO ZNAKU RÓWNOŚCI WPROWADŹ KOD "ICAO" SWOJEGO ULUBIONEGO LOTNISKA
twoje_lotnisko=EPGD
#Tej części nie trzeba już modyfikować
jeden=$(zenity --question --text "Czy chcesz uruchomić grę w domyślnej lokalizacji?"; echo $?);
if (test $jeden -eq 1 ) then
twoje_lotnisko=$(zenity --entry --text "Wpisz kod ICAO lotniska" --entry-text "EPGD"); echo $twoje_lotnisko
fi
fgfs --aircraft=787-ANA --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=787-CO --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=787-FC --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=A-10 --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=SenecaII-jsbsim --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=T38 --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=airwaveXtreme150 --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=airwaveXtreme150-v1-nl-uiuc --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=b1900d --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=bf109g --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=bo105 --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=bocian --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=c172p --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=c172p-2dpanel --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=c172p-panel-only --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=dhc2F --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=dhc2W --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=j3cub --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=lightning --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=mibs --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=p51d --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=pa28-161 --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=seahawk --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=sopwithCamel --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=sopwithCamel-YASim --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=sopwithCamel-v1-nl-uiuc --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
fgfs --aircraft=ufo --airport=$twoje_lotnisko --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
fi
exit 0
PC_Brain - "sztuczna inteligencja" dla Ubuntu - www.pcbrain.dbv.pl
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Wieeeeeeeelkie dzieki ,....to dziala !!!!!!I
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Mam głupie pytanie. jak stworzyć plik *.sh i nadać mu prawa wykonalności?
Swoją drogą skrypt przypomina mi język programowania BASIC, z którym bawiłem się na C64.
Swoją drogą skrypt przypomina mi język programowania BASIC, z którym bawiłem się na C64.
- kreator
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
1. prawy klik np. na pulpit -> "Utwórz dokument" -> "Pusty plik"
2. prawy klik na stworzony plik -> "Właściwości" -> zakładka "Uprawnienia" -> a tam zaznaczasz "Wykonywanie"
P.S. plik nie musi mieć rozszerzenia ".sh" aby działał, więc możesz nadać mu zupełnie dowolną nazwę.
pozdrawiam
(prawy klik, czyli kliknięcie prawym przyciskiem myszy jakby ktoś się zastanawiał
)
P.S.2 Ten skrypt został napisany w najpopularniejszym języku programowania - w bash'u, znając jego podstawy można stworzyć naprawdę fajne rzeczy.
2. prawy klik na stworzony plik -> "Właściwości" -> zakładka "Uprawnienia" -> a tam zaznaczasz "Wykonywanie"
P.S. plik nie musi mieć rozszerzenia ".sh" aby działał, więc możesz nadać mu zupełnie dowolną nazwę.
pozdrawiam
(prawy klik, czyli kliknięcie prawym przyciskiem myszy jakby ktoś się zastanawiał

P.S.2 Ten skrypt został napisany w najpopularniejszym języku programowania - w bash'u, znając jego podstawy można stworzyć naprawdę fajne rzeczy.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Scenerie - raz jeszcze...
Witajcie.
Może i powtórzę pytanie niejednokrotnie zadawane: jak prawidłowo zainstalować scenerie w systemie Linuks? No a potem odpalić z konsoli.
Wprawdzie łatwo znaleźć co zrobić z katalogami "Objects" i "Terrain" ale nigdzie jasno nie znajduję co począć z katalogiem "Airports" oraz co poprawnie wpisać do konsoli.
Proszę o przedstawienie tego problemu w miarę chęci krok po kroku.
Dziękuję z góry i pozdrawiam.
Może i powtórzę pytanie niejednokrotnie zadawane: jak prawidłowo zainstalować scenerie w systemie Linuks? No a potem odpalić z konsoli.
Wprawdzie łatwo znaleźć co zrobić z katalogami "Objects" i "Terrain" ale nigdzie jasno nie znajduję co począć z katalogiem "Airports" oraz co poprawnie wpisać do konsoli.
Proszę o przedstawienie tego problemu w miarę chęci krok po kroku.
Dziękuję z góry i pozdrawiam.
GENERATOR PRZELEWÓW -> www.dmr.vot.pl/posk?s=przel
- kreator
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Grę uruchamiamy, albo przez wspomniany wcześniej skrypt, albo przez ściągnięty i zainstalowany konfigurator (choć to trochę czaso i energochłonne), albo ręcznie z terminala, np. poprzez taką komendę:
--aircraft=787-ANA - opisuje jaki samolot chcemy użyć (nazwa folderu z samolotem),
--airport=... - jakie lotnisko (są to kody "ICAO", które możesz znaleźć w internecie, np. wpisując w googlach hasło "okęcie ICAO")
--enable-real-weather-fetch - ściąga rzeczywistą pogodę ze wskazanego wcześniej lotniska,
--geometry=... - wskazuje w jakiej rozdzielczości chcemy uruchomić grę.
--time-match-local - ustawia w grze rzeczywisty czas lokalny z danego lotniska,
Powyższe parametry możemy, ale nie musimy wpisywać, jeżeli ich nie wpiszemy gra uruchomi się z domyślnymi parametrami, a więc do uruchomienia gry wystarczy komenda "fgfs". W zależności od potrzeb możemy wybrać sobie parametry, które chcemy dopisać.
Istnieje znacznie więcej opcji, możemy zobaczyć je w komplecie wraz z opisami wpisując w terminalu
fgfs - uruchamia symulatorfgfs --aircraft=787-ANA --airport=EPGD --enable-real-weather-fetch --geometry=1024x768 --time-match-local
--aircraft=787-ANA - opisuje jaki samolot chcemy użyć (nazwa folderu z samolotem),
--airport=... - jakie lotnisko (są to kody "ICAO", które możesz znaleźć w internecie, np. wpisując w googlach hasło "okęcie ICAO")
--enable-real-weather-fetch - ściąga rzeczywistą pogodę ze wskazanego wcześniej lotniska,
--geometry=... - wskazuje w jakiej rozdzielczości chcemy uruchomić grę.
--time-match-local - ustawia w grze rzeczywisty czas lokalny z danego lotniska,
Powyższe parametry możemy, ale nie musimy wpisywać, jeżeli ich nie wpiszemy gra uruchomi się z domyślnymi parametrami, a więc do uruchomienia gry wystarczy komenda "fgfs". W zależności od potrzeb możemy wybrać sobie parametry, które chcemy dopisać.
Istnieje znacznie więcej opcji, możemy zobaczyć je w komplecie wraz z opisami wpisując w terminalu
A jeżeli chodzi o instalację lotnisk, to postaram się znaleźć te informacje.man fgfs
-
- Piegowaty Guziec
Użytkownik polskiego forum flightgear zrobił taki program pod linuksa FGo! do łatwego uruchamiania dowolnego samolotu i lotniska, a jednocześnie pozwalający wstukiwać polecenia konsolowo.tutaj szczegóły
- Ghost Factor
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ja również doszedłem do etapu gdy przetestowałem już wszystkie maszyny chciałbym polatać np. nad stolicą. Widziałem już różne poradniki, wszystkie traktują o tworzeniu jakichś dodatkowych folderów w folderze głównym gry lub w "Scenery" bo folderu "data" nie znalazłem. Jednak żadna opcja mi nie działa, a kopiowałem już foldery z nowymi sceneriami do kilku folderów, co nie dało mi nic poza śmietnikiem
Ale gdybyście znaleźli dobrą, łopatologiczną sekwencję instalacji scenerii, dajcie znać, będę wdzięczny.

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
ja zmieniam samoloty w pliku "preference.xms" w katalogu głównym bo żadna inna opcja u mnienia nie śmiga
.
Dla tych którzy mają taki sam problem tłumaczę łopatologicznie (bo wtedy najłatwiej pojąć)
W konsoli:
"sudo su" i enter
(podać hasło) i enter
wpisać-" cd usr/share/games/FlightGear" i enter
wpisać-"gedit preference.xml" i enter
wyskoczy coś takiego ( to jest tylko początek tego tekstu):
<?xml version="1.0"?>
<!--
Global defaults for FlightGear property values.
Started September 2000 by David Megginson, david@megginson.com
-->
<PropertyList>
<!-- General simulation preferences -->
<sim>
<!-- show-aircraft option: show ALL aircraft regardless by default -->
<aircraft-min-status>all</aircraft-min-status>
<!-- don't reset the simulator when the aircraft hits the ground -->
<reset-on-crash type="bool">true</reset-on-crash>
<!-- Limit the time we need to spend in simulation loops to 1 second -->
<max-simtime-per-frame>1.0</max-simtime-per-frame>
<paths>
<screenshot-dir/> <!-- defaults to current working dir -->
<validate>
<read type="string"/>
<write type="string"/>
</validate>
</paths>
<intl include="Translations/locale.xml"/>
<aircraft>tu wpisz nazwę samolotu</aircraft>
<virtual-cockpit type="bool">true</virtual-cockpit>
<presets>
<airport-id>tu wpisz lotnisko</airport-id>
<runway></runway>
That's all ....
Pozdrawiam

Dla tych którzy mają taki sam problem tłumaczę łopatologicznie (bo wtedy najłatwiej pojąć)
W konsoli:
"sudo su" i enter
(podać hasło) i enter
wpisać-" cd usr/share/games/FlightGear" i enter
wpisać-"gedit preference.xml" i enter
wyskoczy coś takiego ( to jest tylko początek tego tekstu):
<?xml version="1.0"?>
<!--
Global defaults for FlightGear property values.
Started September 2000 by David Megginson, david@megginson.com
-->
<PropertyList>
<!-- General simulation preferences -->
<sim>
<!-- show-aircraft option: show ALL aircraft regardless by default -->
<aircraft-min-status>all</aircraft-min-status>
<!-- don't reset the simulator when the aircraft hits the ground -->
<reset-on-crash type="bool">true</reset-on-crash>
<!-- Limit the time we need to spend in simulation loops to 1 second -->
<max-simtime-per-frame>1.0</max-simtime-per-frame>
<paths>