Witam.
Poleciłem znajomej, mającej masę kłopotów z windą vista, ubuntu. Zadziwiająco szybko znajoma połapała się co i jak działa i zastrzeliła mnie jednym małym problemem:
Jak wykonać zrzut ekranu z zaznaczeniem obszaru, ale tak, by po kliknięciu obraz na monitorze się "zamroził"? Chodzi o zrzuty ekranu z kamerek on-line, które do tej pory dziewczyna robiła ScreenHunterem, który po kliknięciu unieruchamiał obraz na czas zaznaczania interesującego obszaru.
Zrobiłem aktywator z poleceniem :
gnome-panel-screenshot -a
który daje wybór obszaru, ale jak unieruchomić screena na czas zaznaczania obszaru?
Jak zamrozić ekran na czas wykonywania zrzutu?
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Odp: Screen(Hunter)
Niech spróbuje wcisnąć alt+printscreen...?
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
- Imp.
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Program nazywa się Shutter można go ściągnąć z repo najłatwiej dla koleżanki będzie skorzystać z Centrum Oprogramowania Ubuntu(menu programy) następnie wpisuje nazwę w okienku wyszukiwania i klika instaluj. tym narzędziem zrobi wszystko co jej potrzeba. Obsługa podobna do tytułowego Screen Huntera i innych tego typu aplikacji. Z paska menu wybiera "zaznaczenie" i gotowe.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Dzięki za podpowiedzi. Wszystkie proponowane sposoby ładnie dokonują zrzutu ekranu, ale nie spełniają jednej wymaganej funkcji. Być może niejasno się wyraziłem... Problem w tym, że wybór obszaru do zrzucenia ma nastąpić po wcześniejszym zatrzymaniu wszelkiego ruchu. Czyli: "klik" - wszystko się zamraża (łącznie ze strumieniem video), pani zaznacza sobie co chce zrzucić, zapisuje i wszystko rusza. Chodzi o uchwycenie chwili, która mija nim zostanie zaznaczony obszar. Być może mydlę nieco, ale nie potrafię tego inaczej wytłumaczyć 
..EDIT..
Znalazłem
ScreenShooter - o to właśnie mi chodziło
http://screenshooter.net/

..EDIT..
Znalazłem

ScreenShooter - o to właśnie mi chodziło

http://screenshooter.net/