Udostępnianie Internetu z wingrozy dla Ubuntu

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
1347
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Udostępnianie Internetu z wingrozy dla Ubuntu

Post autor: 1347 »

Ponieważ nie znalazłem takowego tematu piszę:
Problem polega na tym, że kupiłem sobie komputer, oczywiście zainstalowałem Ubuntu 9.04. Chodzi tu o udostępnienie Internetu z Komputera A do komputera B:

Internet <---> A <-> B

Na komputerze A jest zainstalowana wingroza xP a na komputerze B Ubuntu 9.04. Problem polega na tym, że wcześniej był 1 komputer w domu, a chciałbym aby na 2 kompach był Internet. Jeszcze większy problem jest w tym, że osobnika przesiadującego na komputerze A nie da się zresocjalizować i nie wypuści wingrozy z rąk. Zatem, Czy jest/spotkał się ktoś z takowym oprogramowaniem, które udostępni Neta z A do B oraz aby prędkość Internetu na komputerze A i B była jednakowa (tzn, żeby osobnik korzystający z kompa A nie mógł mi spowolnić/przyciąć neta) ? Pod windowsem próbowałem już łączenia krosówką, dało grać się w Commandosy :D czy P2STP (jednak tylko komputer A mógł hostować, bowiem gdy B hostował był nie widoczny dla A). Ba w Postalu nawet było tak, że z kompem A mógł się łączyć B i cały Internet, Jednak Windows, to nie to czego oczekuję.

Więc. Rozpisałem się, myślę, że było warto.

Czy jest/spotkał się ktoś z takowym oprogramowaniem, które udostępni Neta z A do B oraz aby prędkość Internetu na komputerze A i B była jednakowa? Między Windowssem a Ubuntu?
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce

Odp: Udostępnianie Internetu z wingrozy dla Ubuntu

Post autor: [r4] »

Pierwsze co mi przychodzi na myśl to tzw. ICS, czyli funkcja, jaką Windows posiada od czasu edycji 98: http://support.microsoft.com/kb/306126

Do współdzielenia "fair-play", czyli z balancingiem łącza potrzebny byłby dodatkowy soft, ale żaden obecnie nie przychodzi mi do głowy... Ja na Twoim miejscu zaopatrzyłbym się w router, nawet najprostszy.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Awatar użytkownika
1347
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Tak, jednak na kompuerze B jest Ubuntu. Interesują mnie bardziej koncentratory sieciowe niż rutery, takie do domu, chodzi o to by rozwiązanie było możliwie jak najtańsze (koncentrator z 2-4 wyjściamy czy coś). Jednakże nie mam pojęcia ile taki koncentrator może kosztować. Może mógłby ktoś polecić? Dziękuję za odpowiedź [r4].
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Fakt, że na drugim komputerze jest system inny niż z Windows, nie ma znaczenia, bo pozostaje zawsze konfiguracja ręczna (adresów IP, maski podsieci, itepe) -- a te wszystkie informacje są w artykule. Podałem link do instrukcji, bo napisałeś, że komputer rozdzielający łącze będzie pod kontrolą Windows.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
kkamilsk8
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: kkamilsk8 »

Ja mam 2 karty sieciowe w pc, jedna do internetu, a druga do laptopa i xbox'a na zmiane. Wszystko dzialalo pieknie, dopuki na komputerze jak ty to mowisz A zarzucilem ubuntu, jestem zielony jak wpisac wszystkie adresy itd. aby dzialalo dobrze na dwoch komputerach. Jak wczesniej mialem z windowsem polaczenie to na xboxie demowki 1.5 GB sciagaly sie dosc szybko (3-4 godzinki) a na PC internet byl praktycznie nienaruszony, a chce podkreslic, iz mam neostrade 1Mb dzielona od sasiada na dwoch =o

I zeby nie robic off-topa, polecam dokupienie drugiej karty, do tego crossa i wszystko bedzie pieknie :) karty do 20 zlotych bez problemu w sklepie.
Awatar użytkownika
1347
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Pod windowsem próbowałem już łączenia krosówką, dało grać się w Commandosy czy P2STP (jednak tylko komputer A mógł hostować, bowiem gdy B hostował był nie widoczny dla A).
I zeby nie robic off-topa, polecam dokupienie drugiej karty, do tego crossa i wszystko bedzie pieknie karty do 20 zlotych bez problemu w sklepie.
Wiesz co piszesz?
Mam 2 karty w A i krosówkę.
Fakt, że na drugim komputerze jest system inny niż z Windows, nie ma znaczenia, bo pozostaje zawsze konfiguracja ręczna (adresów IP, maski podsieci, itepe) -- a te wszystkie informacje są w artykule. Podałem link do instrukcji, bo napisałeś, że komputer rozdzielający łącze będzie pod kontrolą Windows.
Dziękuję, zrobię jak mówisz.

EDIT:
'[r4 pisze:]Fakt, że na drugim komputerze jest system inny niż z Windows, nie ma znaczenia, bo pozostaje zawsze konfiguracja ręczna (adresów IP, maski podsieci, itepe) -- a te wszystkie informacje są w artykule. Podałem link do instrukcji, bo napisałeś, że komputer rozdzielający łącze będzie pod kontrolą Windows.
Dziękuję, działa, narazie nie mogę dać Ci "pomógł", jednak kiedy mi dadzą, nie zapomnę o tym. Pozdrawiam.
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Cieszę się. "Pomógł" nie będzie potrzebny, zwłaszcza, że na tym forum nie ma takich "wyróżnień". :)
Awatar użytkownika
1347
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Dziekuje, czy mozesz jeszcze powiedziec jak to zrobic, gdy:
a) na komputerze A jest Debian w trybie tekstowym