net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn
Moderator: e X t 7 3
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
X'y juz dzialaja normalnie ale wynik glxgears pozostaje bez zmian:/
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Kolego rzepaczyk, jaki usługi masz włączone ?
Nowe stabilne Kadu 0.6.5.4 - sposób instalacji pierwszorazowej (w przypadku posiadania już kadu) opisany już w niniejszym wątku:
kadu-ext73_0.6.5.4-1.0
oczywiście wczesniej - jesli nie macie - libgadu-1.9.0-rc2
libgadu-1.9.0-rc2-ext73_1.9.0-rc2-1.1
Kadu poddane maksymalnej optymalizacji, zarówno pliki wykonywalne, jak i biblioteki zostały wystrippowane
Nagłówki kernela
Jeszcze ważna kwestia, jeśli posiadacie już mój build kernela (tu dla wersji 3.9) i zamierzacie samodzielnie budować jakiś moduł, sterownik etc., odnoszący się do źródeł jądra, powinniście wykonać poniższy skrypt. Co prawda system, winien się odwołać do nagłówków jądra, ale często tego nie robi - twierdząc, że takowych brak. Poniższy skrypt tworzy odpowiedni link - dotyczy ostatniej wersji mojego kernela 3.9. Po ściągnięciu nadajemy mu prawa do wykonywania pliku jak programu i po kliknięciu na poniższy skrypt, pojawi się okno terminala z żądaniem hasła (sudo). Po jego wprowadzeniu, klikacie enter - okienko zniknie, a system winien mieć już odpowiednio zlinkowne nagłówki, od tej porty "myśląc", że posiada pełne źródła kernela - tu wersji 3.9
.
linux-source-ext73-3.9
Nowe stabilne Kadu 0.6.5.4 - sposób instalacji pierwszorazowej (w przypadku posiadania już kadu) opisany już w niniejszym wątku:
kadu-ext73_0.6.5.4-1.0
oczywiście wczesniej - jesli nie macie - libgadu-1.9.0-rc2
libgadu-1.9.0-rc2-ext73_1.9.0-rc2-1.1
Kadu poddane maksymalnej optymalizacji, zarówno pliki wykonywalne, jak i biblioteki zostały wystrippowane

Nagłówki kernela
Jeszcze ważna kwestia, jeśli posiadacie już mój build kernela (tu dla wersji 3.9) i zamierzacie samodzielnie budować jakiś moduł, sterownik etc., odnoszący się do źródeł jądra, powinniście wykonać poniższy skrypt. Co prawda system, winien się odwołać do nagłówków jądra, ale często tego nie robi - twierdząc, że takowych brak. Poniższy skrypt tworzy odpowiedni link - dotyczy ostatniej wersji mojego kernela 3.9. Po ściągnięciu nadajemy mu prawa do wykonywania pliku jak programu i po kliknięciu na poniższy skrypt, pojawi się okno terminala z żądaniem hasła (sudo). Po jego wprowadzeniu, klikacie enter - okienko zniknie, a system winien mieć już odpowiednio zlinkowne nagłówki, od tej porty "myśląc", że posiada pełne źródła kernela - tu wersji 3.9

linux-source-ext73-3.9

-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
z uslugami nic nie mieszalem od instalacji systemu. nic nie wylaczalem, nic nie wlaczalem
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
to znaczy masz włączone np. apparmor ?

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Witam serdecznie, udało mi się przeczytać cały wątek i zastosować się (z głową) do wymienionych na tych 13 stronach wskazówek.
Mój netbook to Samsung N210 (Atom N450 i GMA 3100) z Ubuntu 9.10.
1. Skonfigurowałem laptop-mode według jednego z pierwszych postów
2. Wkleiłem xorg.conf (podany post dwa posty wyżej)
Zainstalowałem:
3. linux-headers-2.6.32.7-ext73-f1-3.9-k8-ck-bfs_2.6.32.7-ext73-f1-3.9-k8-ck-bfs-1000hz_i386
4. linux-image-2.6.32.7-ext73-f1-3.9-k8-ck-bfs_2.6.32.7-ext73-f1-3.9-k8-ck-bfs-1000hz_i386
5. xf86-video-intel_2.9.1-1.9-ext73-K8_i386
Usunąłem:
6. nvidia-commons
7. apparmor
Czy to wszystko co mogę u siebie ulepszyć na dzień dzisiejszy? Wynik z glxgears skoczył z 1890 (wartość max) do 2500 (max). Czy jest to satysfakcjonujący wynik, czy można liczyć na więcej?
Jutro będę testował wydajność baterii na nowych ustawieniach. Oryginalnie na czystym Ubuntu 9.10 max. można liczyć na ~6 godzin, gdzie 7ka Starter przy pomocy dodatkowego oprogr. wyciągała 8h z potencjałem. Co mogę jeszcze zrobić by zwiększyć czas pracy na baterii? Zaznaczę, że wyłączyłem niepotrzebne usługi przy pomocy Simple Service Manager.
Niestety, co zostało już wspomniane przy Samsungach, nie działa ustawienie jasności wyświetlacza. Ani skróty klawiszowe, ani instalacja xbacklight czy też aplet jasności ekranu - nic nie działa. Jedynie podczas uruchamiania systemu w zależności czy jest zasilacz podpięty ekran jest full jasny, lub full ciemny przy bateryjnym zasilaniu. Jakieś sugestie?
Pozdrawiam, i dziękuję za ten post i Waszą pracę włożoną w rozwój tego forum!
Edit: Panie eXt73, ładnie proszę o stworzenie repo z launchpada, myślę że byłoby to idealne rozwiązanie
Mój netbook to Samsung N210 (Atom N450 i GMA 3100) z Ubuntu 9.10.
1. Skonfigurowałem laptop-mode według jednego z pierwszych postów
2. Wkleiłem xorg.conf (podany post dwa posty wyżej)
Zainstalowałem:
3. linux-headers-2.6.32.7-ext73-f1-3.9-k8-ck-bfs_2.6.32.7-ext73-f1-3.9-k8-ck-bfs-1000hz_i386
4. linux-image-2.6.32.7-ext73-f1-3.9-k8-ck-bfs_2.6.32.7-ext73-f1-3.9-k8-ck-bfs-1000hz_i386
5. xf86-video-intel_2.9.1-1.9-ext73-K8_i386
Usunąłem:
6. nvidia-commons
7. apparmor
Czy to wszystko co mogę u siebie ulepszyć na dzień dzisiejszy? Wynik z glxgears skoczył z 1890 (wartość max) do 2500 (max). Czy jest to satysfakcjonujący wynik, czy można liczyć na więcej?
Jutro będę testował wydajność baterii na nowych ustawieniach. Oryginalnie na czystym Ubuntu 9.10 max. można liczyć na ~6 godzin, gdzie 7ka Starter przy pomocy dodatkowego oprogr. wyciągała 8h z potencjałem. Co mogę jeszcze zrobić by zwiększyć czas pracy na baterii? Zaznaczę, że wyłączyłem niepotrzebne usługi przy pomocy Simple Service Manager.
Niestety, co zostało już wspomniane przy Samsungach, nie działa ustawienie jasności wyświetlacza. Ani skróty klawiszowe, ani instalacja xbacklight czy też aplet jasności ekranu - nic nie działa. Jedynie podczas uruchamiania systemu w zależności czy jest zasilacz podpięty ekran jest full jasny, lub full ciemny przy bateryjnym zasilaniu. Jakieś sugestie?
Pozdrawiam, i dziękuję za ten post i Waszą pracę włożoną w rozwój tego forum!

Edit: Panie eXt73, ładnie proszę o stworzenie repo z launchpada, myślę że byłoby to idealne rozwiązanie

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witam, sądzę że wydajność skoczy jeszcze po zastosowaniu mojego buildu mesy i libdrm. Co do baterii, po zastosowaniu wskazówek odnośnie laptop mode, wydajność baterii powinna się podnieść - tutaj można tez po prostu wkleić moja oststnia konfiguracje zamieszczona w tym wątku.
Jeśli chodzi natomiast o repo ... cóż zrobię, ale jak już wspominałem wskazana jest tu cierpliwość ... ostatnio mam taki nawał pracy, że ciężko mi nawet znaleźć czas na wypoczynek ... non stop "coś" wypada
Pozdrawiam
Jeśli chodzi natomiast o repo ... cóż zrobię, ale jak już wspominałem wskazana jest tu cierpliwość ... ostatnio mam taki nawał pracy, że ciężko mi nawet znaleźć czas na wypoczynek ... non stop "coś" wypada

Pozdrawiam

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
viewtopic.php?p=699524#p699524
Z Twoim jajkiem -- zmieniłem procesor na Core2Duo, ata_piix wkompilowałem w kernel (aby się pozbyć initrd). Na domyślnym Debianowym wszystko trwało 10 sekund, tak 8
Najlepsze jest to, że wstaje xserver i fluxbox w tym czasie
Z Twoim jajkiem -- zmieniłem procesor na Core2Duo, ata_piix wkompilowałem w kernel (aby się pozbyć initrd). Na domyślnym Debianowym wszystko trwało 10 sekund, tak 8

-
- Piegowaty Guziec
Cześć! Mam taki problem chyba odnośnie Twego najnowszego jajka.
Mianowicie nie działają mi wiadomo - klawisze funkcyjne (1005ha), więc chciałęm zainstalować eeepc-acpi-utilities jednak nie mogę... A przydały by się sprawne skróty klawiszowe, bo jak odłaczę się od monitora, to nawet nie mogę się przełączyć na lcd..
Jeszcze czasem się nie odnajduję w linuksie, więc proszę o wyrozumiałość
ss z moim problemem:
http://img269.imageshack.us/img269/8977 ... ranuaz.png
Mianowicie nie działają mi wiadomo - klawisze funkcyjne (1005ha), więc chciałęm zainstalować eeepc-acpi-utilities jednak nie mogę... A przydały by się sprawne skróty klawiszowe, bo jak odłaczę się od monitora, to nawet nie mogę się przełączyć na lcd..

ss z moim problemem:
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Nie. apparmor wylaczony(i usuniety) bo tak pisales w "poradniku" to byla jedyna ingerencja w uslugie X t 7 3 pisze:to znaczy masz włączone np. apparmor ?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Przeczytaj ten post dokładnieMixMachine pisze:Cześć! Mam taki problem chyba odnośnie Twego najnowszego jajka.
ss z moim problemem:

EDIT:
Nieźle ! ... ale przecież mój config ma ata_piix wbite na stałe ???? ... co do Core2Duo, cóż celowo stosuje optymalizacje dla K8LiTE pisze:viewtopic.php?p=699524#p699524

EDIT:
myśle nad tymrzepaczyk pisze:Nie. apparmor wylaczony(i usuniety) bo tak pisales w "poradniku" to byla jedyna ingerencja w uslugi

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witam
Zbudowałem nowy kernel oraz paczki ze sterownikami w tym dla nvidii (185, 190 i beta 195). Udostępnię prawdopodobnie jutro. Ponadto podam wpis dla asusów eeepc - zapewnia działanie klawiszy funkcyjnych na nowych kernelach, pewne propozycje, co do zarządzania zasilaniem procesora (właśnie testuje) oraz xorg.conf dla układów Nvidii.
Pozdrawiam
Zbudowałem nowy kernel oraz paczki ze sterownikami w tym dla nvidii (185, 190 i beta 195). Udostępnię prawdopodobnie jutro. Ponadto podam wpis dla asusów eeepc - zapewnia działanie klawiszy funkcyjnych na nowych kernelach, pewne propozycje, co do zarządzania zasilaniem procesora (właśnie testuje) oraz xorg.conf dla układów Nvidii.
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
Witam,
mam Thinkpada X60s Centrino Duo 1,66, 1 GB RAM, gma450
zainstalowałem
linux-headers-2.6.32.7-ext73-f1-3.8-k8-ck-bfs
linux-image-2.6.32.7-ext73-f1-3.8-k8-ck-bfs
wgrałem
xorg.conf i laptop_mode w pańskiej konfiguracji
i, zgodnie ze wskazówkami usunąłem apparmor
w efekcie wydajność skoczyła o ... ok 40% (np glxgears z 3750 do 5000)
Gratuluję i dziekuję
mam Thinkpada X60s Centrino Duo 1,66, 1 GB RAM, gma450
zainstalowałem
linux-headers-2.6.32.7-ext73-f1-3.8-k8-ck-bfs
linux-image-2.6.32.7-ext73-f1-3.8-k8-ck-bfs
wgrałem
xorg.conf i laptop_mode w pańskiej konfiguracji
i, zgodnie ze wskazówkami usunąłem apparmor
w efekcie wydajność skoczyła o ... ok 40% (np glxgears z 3750 do 5000)
Gratuluję i dziekuję

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:

EDIT:
Jutro dam rozwiązanie, co do Fn ... bardzo poste u mnie na 1201n działa idealnie.MixMachine pisze:... Mianowicie nie działają mi wiadomo - klawisze funkcyjne (1005ha), więc chciałęm zainstalować eeepc-acpi-utilities jednak nie mogę... A przydały by się sprawne skróty klawiszowe, bo jak odłaczę się od monitora, to nawet nie mogę się przełączyć na lcd..
ss z moim problemem:
Pozdrawiam

- Szuri21
- Piegowaty Guziec
Jestem po przetestowaniu kilku różnych odmian ubuntu łącznie z netbook remix i moblin ubuntu, a także zwykłym ubuntu i jednak zostanę przy najzwyklejszym ubuntu 9.10
Tak więc mistrzu czekam na Twoje paczuszki i dodatkowo proszę napisz w jakiej kolejności to wszystko instalować. Kurczę szkoda, że nie ma w jednym poście chociaż krótkiej instrukcji w jakiej kolejności, jak i co instalować.
ale nie ważne damy radę czekam na nowa paczuszkę. Aha mam samsunga n120, więc jak by co to dam znać jak się sprawują twoje paczki
Tak więc mistrzu czekam na Twoje paczuszki i dodatkowo proszę napisz w jakiej kolejności to wszystko instalować. Kurczę szkoda, że nie ma w jednym poście chociaż krótkiej instrukcji w jakiej kolejności, jak i co instalować.
ale nie ważne damy radę czekam na nowa paczuszkę. Aha mam samsunga n120, więc jak by co to dam znać jak się sprawują twoje paczki
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Znowu opóźnienie ... proszę o cierpliwość 
EDIT:
skończyłem testy dotyczące zasilania procesora, będą do wyboru 4 lub 3 tryby. Przykładowo pracujecie na baterii, procesor działa w trybie performance low = 60 % mocy, ale zaczynacie odtwarzać film, który wymaga mocy ... wtedy system podniesie moc proca do 100 % [jeśli będzie to konieczne] - takie "smaczki" działają i jest to bardzo wygodne. Przykładowo Asus 1201n działa przy normalnej pracy do 4 godzin 30 minut a nie jak pod windą 7 do 3 godzin 30 min
. Natomiast Lenovo s10 spokojnie na baterii 3 komorowej dociąga do 3 godzin 10 minut. Dodatkowo już praktycznie mam gotowe ustawienia xorg.conf dla nvidii - oprócz zwiększenia wydajności i obejścia błędu dotyczącego sterowania kursorem myszy w grach, wprowadziłem zmienne tryby pracy układu w zależności od tego, czy praca na zasilaniu sieciowym (max performance), czy na baterii (tryb adaptive = zmienna częstotliwość pracy układu). Oprócz tego nowy kernel i wpisy do gruba (seria asus eeepc). Dzisiaj powinienem to udostępnić. Teraz już zaczynam prace nad przejściem na kernel 2.6.33 i dodatkowo sterowniki Intela 2.10.x 
EDIT:
Kernel 2.6.32.8-ext73-f1-4.0-k8-ck-bfs
linux-headers-2.6.32.8-ext73-f1-4.0-k8-ck-bfs
linux-image-2.6.32.8-ext73-f1-4.0-k8-ck-bfs
broadcom-sta-modules-2.6.32.8-ext73-f1-4.0-k8-ck-bfs
alsa-modules-2.6.32.8-ext73-f1-4.0-k8-ck-bfs
rtl8192se-linux-2.6.32.8-ext73-f1-4.0-k8-ck-bfs_0014
rtl8187se-linux-2.6.32.8-ext73-f1-4.0-k8-ck-bfs_1030
linux-source-ext73-4.0
Prawdopodobnie jeszcze dziś reszta tego, co obiecałem

EDIT:
skończyłem testy dotyczące zasilania procesora, będą do wyboru 4 lub 3 tryby. Przykładowo pracujecie na baterii, procesor działa w trybie performance low = 60 % mocy, ale zaczynacie odtwarzać film, który wymaga mocy ... wtedy system podniesie moc proca do 100 % [jeśli będzie to konieczne] - takie "smaczki" działają i jest to bardzo wygodne. Przykładowo Asus 1201n działa przy normalnej pracy do 4 godzin 30 minut a nie jak pod windą 7 do 3 godzin 30 min

EDIT:
Kernel 2.6.32.8-ext73-f1-4.0-k8-ck-bfs
linux-headers-2.6.32.8-ext73-f1-4.0-k8-ck-bfs
linux-image-2.6.32.8-ext73-f1-4.0-k8-ck-bfs
broadcom-sta-modules-2.6.32.8-ext73-f1-4.0-k8-ck-bfs
alsa-modules-2.6.32.8-ext73-f1-4.0-k8-ck-bfs
rtl8192se-linux-2.6.32.8-ext73-f1-4.0-k8-ck-bfs_0014
rtl8187se-linux-2.6.32.8-ext73-f1-4.0-k8-ck-bfs_1030
linux-source-ext73-4.0
Prawdopodobnie jeszcze dziś reszta tego, co obiecałem

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
Nie wiem czy ktoś mi pomoże, ale dobra, chodzi o to że na moim Eee PC mam nad klawiaturą 4 przyciski funkcyjne. 2 które można było na windowsie zaprogramować, oraz taki do zmieniania rozdzielczości, i do wygaszania pulpitu, Na Ubuntu działa tylko ten jeden, służący do wygaszania, ale nie działa ten do zmiany rozdzielczości, oraz te 2 które się programowało na Windowsie, (można było wybrać jakąś aplikacje) te przyciski są dla mnie teraz bezużyteczne, wie ktoś może jak na Ubu można je zaprogramować? Asus dołączył taki program, ale nie wiem czy jakbym go uruchomił na Wine jednorazowo to juz by te przyciski funkcyjne zawsze działały.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
a zatem dalej ... aby pod eepc działały Fn należy skonfigurować grub`a, jak poniżej
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT="10"
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux"
# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console
# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE=640x480
# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true
# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entrys
#GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"
EDIT:
Wyżej wymieniony wpis przede wszystkim dotyczy kerneli z serii 2.6.32.x (w tym moich wersji)
############## Xorg.conf dla Nvidii ##############
Poniższy plik rozpakowujemy i umieszczamy w /etc/X11:
xorg.conf-nvidia
Omówie dwa jego elemnty:
Poniżej xorg.conf z przeznaczeniem dla Asus`a 1201n
xorg.conf-asus-1201n
############## Zarządzanie pracą procesora ##############
Poniżej zamieszczam plik cpufreqd.conf. Pozwala on na kilka poziomów pracy procesora w zależności od tego, czy pracujemy na zasilaniu sieciowym, czy też bateryjnym. Dodatkowo istnieje kilka poziomów pracy na zasilaniu bateryjnym - w zależności od poziomu jej naładowania.
Umieszczamy w/w plik w katalogu /etc/, po uprzednim zainstalowaniu - przez synaptica - cpufreqd. Zakładam, że używacie już usługi laptop-mode. Tutaj powinniśmy wyłączyć sterowanie częstotliwością pracy procesora. Realizujemy to w katalogu /etc/laptop-mode/conf.d, edytując plik cpufreq.conf. Tam ustawiamy wartość:
CONTROL_CPU_FREQUENCY=0
Poniżej plik konfiguracyjny cpufreqd:
cpufreqd.conf
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT="10"
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux"
# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console
# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE=640x480
# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true
# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entrys
#GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"
EDIT:
Wyżej wymieniony wpis przede wszystkim dotyczy kerneli z serii 2.6.32.x (w tym moich wersji)
############## Xorg.conf dla Nvidii ##############
Poniższy plik rozpakowujemy i umieszczamy w /etc/X11:
xorg.conf-nvidia
Omówie dwa jego elemnty:
# Plik wygenerowany przez: Tomasz `e X t 7 3` Miś, email: ext73@wp.pl
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
DefaultDepth 24
EndSection
Section "Module"
Load "glx"
SubSection "extmod"
Option "omit xfree86-dga" # wyłącza rozszerzenia - DGA - "obchodzi" problem związany z kursorem myszy w przypadku natywnych gier OpenGL pod Linuksem
EndSubSection
EndSection
Section "Device"
Identifier "Default Device"
Driver "nvidia"
Option "RegistryDwords" "PowerMizerEnable=0x1; PerfLevelSrc=0x3322; PowerMizerDefaultAC=0x1" - ustawienia powodujące, że chip graficzny pracuje przy zasilaniu sieciowym w trybie "Max Performance". Natomiast przy zasilaniu bateryjnym w trybie "Adaptive"
Option "NoLogo" "True"
Option "backingstore" "true"
Option "TripleBuffer" "true"
Option "Coolbits" "1"
EndSection
Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection
Poniżej xorg.conf z przeznaczeniem dla Asus`a 1201n
xorg.conf-asus-1201n
############## Zarządzanie pracą procesora ##############
Poniżej zamieszczam plik cpufreqd.conf. Pozwala on na kilka poziomów pracy procesora w zależności od tego, czy pracujemy na zasilaniu sieciowym, czy też bateryjnym. Dodatkowo istnieje kilka poziomów pracy na zasilaniu bateryjnym - w zależności od poziomu jej naładowania.
Umieszczamy w/w plik w katalogu /etc/, po uprzednim zainstalowaniu - przez synaptica - cpufreqd. Zakładam, że używacie już usługi laptop-mode. Tutaj powinniśmy wyłączyć sterowanie częstotliwością pracy procesora. Realizujemy to w katalogu /etc/laptop-mode/conf.d, edytując plik cpufreq.conf. Tam ustawiamy wartość:
CONTROL_CPU_FREQUENCY=0
Poniżej plik konfiguracyjny cpufreqd:
cpufreqd.conf

- Szuri21
- Piegowaty Guziec
Powiedz mi jeszcze jedno mistrzu. Jakie jest Twoje stanowisko na temat błędu w ubuntu powodującego podczas pracy z laptop-mode mielenie (parkowanie) dysku. Znacznie skraca to żywotność dysku. Ja od siebie powiem ,że pracowałem do tej pory na Samsungu N120 w domku na zasilaczu, ale na uczelni zmuszony byłem do pracy pod XP, bo podczas pierwszej pracy na baterii mieliło okropnie i aż strach było używać tego w taki sposób.
Dzieje się tak w regularnych (co ok. 30 sekund) odstępach czasu, co podczas pracy na baterii, która "ciągnie" 9 godzin daje 1080 cykli, co jest wartością zdecydowanie drastyczną, gdzie przyrost powinien wynosić około 50-60 cykli w ciągu całej doby !!!
Dzieje się tak w regularnych (co ok. 30 sekund) odstępach czasu, co podczas pracy na baterii, która "ciągnie" 9 godzin daje 1080 cykli, co jest wartością zdecydowanie drastyczną, gdzie przyrost powinien wynosić około 50-60 cykli w ciągu całej doby !!!
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
ano takie, że mam to wyłączone: plik laptop-mode.conf
CONTROL_HD_POWERMGMT=0
dodatkowo:
#
# Should laptop mode tools control the hard drive idle timeout settings?
#
CONTROL_HD_IDLE_TIMEOUT=1
#
# Idle timeout values. (hdparm -S)
# Default is 2 hours on AC (NOLM_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=7200) and 20 seconds
# for battery and for AC with laptop mode on.
#
LM_AC_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=7200
LM_BATT_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=300
NOLM_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=7200
W/w ustawienia powinny rozwiązać problem
. jeśli i to za dużo, możesz tam wstawić dowolną wartość, np.
LM_BATT_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=900
CONTROL_HD_POWERMGMT=0
dodatkowo:
#
# Should laptop mode tools control the hard drive idle timeout settings?
#
CONTROL_HD_IDLE_TIMEOUT=1
#
# Idle timeout values. (hdparm -S)
# Default is 2 hours on AC (NOLM_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=7200) and 20 seconds
# for battery and for AC with laptop mode on.
#
LM_AC_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=7200
LM_BATT_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=300
NOLM_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=7200
W/w ustawienia powinny rozwiązać problem

LM_BATT_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=900