Voyage Linux (Debian) - instalacja i konfiguracja dźwięku, radio internetowe

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
qba_rozpruwacz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Voyage Linux (Debian) - instalacja i konfiguracja dźwięku, radio internetowe

Post autor: qba_rozpruwacz »

Siemka

Jak zainstalować i skonfigurować dźwięk (czyżby ALSA? :P), jakie programy zainstalować w systemie Voyage Linux? To jest lekka dystrybucja dla sprzętów typu embedded. Sprzęt na którym chcę to zainstalować to Neoware EON 3000 (znany także jako Neostation 3000).

Konfiguracja sprzętowa:
CPU: Geode 233MHz
128MB SDRAM (64 w DIMMie i 64 w SoDIMMie)
HDD: 40GB Seagate
GRAF, AUDIO, LAN - integra

System (z oczywistych względów) jest czysto konsolowy, nie instalowałem nawet serwera Xów. Chcę aby takim pozostał.

A teraz co chcę osiągnąć:
Możliwość odtwarzania plików MP3 i słuchania radia internetowego (czyli playlisty typu PLS).

W ogóle to czy taki sprzęt jest w stanie oblecieć mp3'ki i radio?
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: Voyage Linux (Debian) - instalacja i konfiguracja dźwięku, radio internetowe

Post autor: Admc »

ALSę trzeba skompilować ze źródeł: viewtopic.php?t=65146
Poradnik jest dla ubuntu ale może się przydać. Konsolowy odtwarzacz muzyki to MOC.
http://moc.daper.net/
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
qba_rozpruwacz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Odp: Voyage Linux (Debian) - instalacja i konfiguracja dźwięku, radio internetowe

Binarnej ALSy nie ma?

A kodeki do mp3? Bo zdaje się że nie pojawią się same z siebie. gstreamer-plugins-xxxx chyba się nie nadają (bo sam gstreamer chyba jest dla Gnome).

EDIT: Binarka jest, ale nie wykrywa tam ŻADNEJ karty dźwiękowej.
LSPCI natomiast wykrywa kartę jako:
Multimedia audio controller: Cyrix Corporation 5530 Audio

EDIT2:
No to jestem w kropce. Nie mam pakietu linux-headers dla mojego jądra (a mam defaultowe!). Są dla 2.6.18 i dla 2.6.24 a ja mam 2.6.23-486-voyage. Oczywiście żadnego z końcówką voyage nie ma.
Któryś z tych się nada?:
linux-headers-2.6
linux-headers-2.6-486
linux-headers-2.6-etchnhalf
linux-headers-2.6-all
A może zamiast nagłówków zainstalować pakiet kompletnych źródeł do tego jajka (a taki jest dostępny). POPRAWKA: FAILED TO FETCH. - niedostępny :/
Awatar użytkownika
Hadret
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: Hadret »

Dobra, kodeki na razie odłóżmy. Dziwnym jest, że masz niekompatybilne jajko i nagłówki -- to kompletnie nie w stylu Debiana. Na sam początek sprawdź, czy masz w repozytoriach ALSA-ę:

Kod: Zaznacz cały

apt-cache search alsa
Powinny być pakiety: alsa-base, alsa-utils.
Może się jednak zdarzyć, że kernel jest odchudzony tak bardzo, że będzie trzeba go zrekompilować. W takim wypadku interesuje Cię pakiet, który ma w nazwie linux-source:

Kod: Zaznacz cały

apt-cache search linux-source
Nie przejmuj się tym, jeśli będzie nowszy od Twojego obecnie posiadanego jajka -- to nie szkodzi.
Ostatnia sprawy: kiedy robisz apt-get update, wyświetla Ci jakieś błędy? Kiedy ostatnio aktualizowałeś system?
qba_rozpruwacz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Update i upgrade robione zaraz przed próbą instalacji. Errorów brak.

Binarne alsa-base i alsa-utils nie działają (nie wykrywają karty), zresztą pisałem w EDIT dwa posty wyżej.

Źródła jądra są różne, ale nie ma żadnych patch'owanych VOYAGE (a z takiego korzystam). Łatać trzeba chyba będzie osobno. W zasadzie nie wiem co ta łatka daje, spróbuję bez. W zasadzie robiąc ze źródeł to mogę zedrzeć sobie z kernel.org najnowsze. A potem to tylko "lspci twoim przyjacielem" :P
Awatar użytkownika
Hadret
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: Hadret »

Jak odpalasz alsamixer, to co Ci się wyświetla?
Patche nie są niezbędne i niezastąpione, nie wspominając o tym, że zazwyczaj źródła jądra w Debianie są dołączone od razu z patchami, więc w przypadku własnej kompilacji, będziesz wprowadzał stosunkowo niewiele zmian (miejmy nadzieję, że tylko dotyczących Twojej karty dźwiękowej), więc... Co za źródła tam masz? (:
qba_rozpruwacz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Alsamixera nie ma sensu odpalać bo alsaconf nie widzi żadnej karty.
A co do źródeł to właśnie bezpośrednio z systemem nie zainstalowały się żadne. Mam tylko trochę w repo przy czym tych źródeł i headerów które mnie interesują nie da się zainstalować.

Coraz mniej mi się podoba ten Voyage. Chyba przejdę na zwykłego Debiana i będzie po problemie.
Awatar użytkownika
Trinh
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

Post autor: Trinh »

zacznijmy od tego jaka to karta ;)
możliwe, że trzeba będzie przekompilować jajko
lshw i pogmeraj w device drivers możliwe, że jakieś niszowe ustrojstwo nie jest pacnięte do kompilacji :poc:

pierwszy strzał z google:
"If you want things for sound, good for you. Welcome back to old school OSS. At least for the hardware I have. Alsa? Out the window. It wouldn't work, as I mentioned above. That's OK. A lot of stuff still uses OSS anyway."
qba_rozpruwacz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Jaka karta?
Już pisałem:
Multimedia audio controller: Cyrix Corporation 5530 Audio
I tak na razie nie mam jak popracować nad tym (dysk się zepsuł, nie kręci talerzami, muszę skołować "nowy").
qba_rozpruwacz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

OK mam już nowy dysk i jestem gotowy na instalację i konfigurację OSS. Tylko jeśli można to proszę co i jak po kolei jak dla laika.

EDIT: znalazłem 2 pakiety z OSS w nazwie: oss-compat i oss-preserve. Zainstalowałem i co dalej? Bo samo zainstalowanie to jeszcze nic (mocp się nie włącza bo OSS nie wykrywa karty - FATAL_ERROR: No valid sound driver).

EDIT2: zainstalowałem aumix zamiast oss-preserve (nie mogą być razem bo powodują konflikt). Tak jak się spodziewałem brak poprawy. A żadnego konfiguratora do OSS nie widzę.

EDIT3: znalazłem listę (prawdopodobnie) sprzętu obsługiwanego przez OSS. Niestety nie ma żadnych objaśnień. Jest natomiast moja karta:
oss_geode pci1078,103 National Semiconductor Geode CS5530
Pierwsza kolumna to chyba moduł, druga - nie mam pojęcia.
Cała lista tutaj: http://mercurial.opensound.com/?raw-fil ... ists/Linux
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”