Opera 10 już wyszła (przynajmniej na windowsa)

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
poniatowski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Opera 10 już wyszła (przynajmniej na windowsa)

Post autor: poniatowski »

Nowa OPERA 10 jest całkiem przyzwoita, szczerze zawsze byłem fanem Opery, nawet czasem niektóre rozwiązania bardziej przypadały mi do gudtu niż w mozilli :D:D:D Czyli jak zwyklę oceniam ją na 5 ;)
Awatar użytkownika
azotyp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86

Post autor: azotyp »

Wyszła już opera 10.01 ponoć poprawili jakieś drobiazgi.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Post autor: makson »

No i mamy już stabilną Operę 10.10. Najważniejsza zmiana to dodanie Opera Unite.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
kilab
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: kilab »

Testował już ktoś Unite pod Linuksem czy będę musiał ryzykować :razz:? Na Windowsie działa bez zarzutów. I muszę napisać, że postarali się z najnowszą wersją przeglądarki :grin:
Awatar użytkownika
ignacy
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: ignacy »

Działa bez problemów, testuję od wczoraj u siebie :) Świetna rzecz, chociaż do typowego przeglądania sieci wciąż używam firefoxa, to zastanawiam się nad całkowitą przesiadką.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H,Athlon II x2 245@3.5 (Scythe Ninja 2+Tacens Ventus),Geil DDR2 Dual Ultra 800MHz 2GB,Samsung HD642JJ i HD500HI, ModeCom MC350
umcs
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: umcs »

A idźcie wy z tą Operą. Wszystko ładnie, pięknie, nawet mi się spodobała, zacząłem konfigurować ale patrzę, że coś mi kompa muli. A to Operka od 130 do 170 MB RAMu zjada a na dodatek źle nie które stronki wyświetla. Potestuję jeszcze Chrome ale też sporo zjada i przy niej czasami gnome-panel znika. Znika, nie wyłącza się.

Nie ma to jak poczciwy Lisek. Wszystko dobrze wyświetla, RAM przy wielu kartach tak około 100MB zjada.
"Gdyby Hans nie zabił żony i nie dostał wyroku to coś by było z tego Reiser4"
Awatar użytkownika
ignacy
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

umcs pisze:A idźcie wy z tą Operą. Wszystko ładnie, pięknie, nawet mi się spodobała, zacząłem konfigurować ale patrzę, że coś mi kompa muli. A to Operka od 130 do 170 MB RAMu zjada a na dodatek źle nie które stronki wyświetla. Potestuję jeszcze Chrome ale też sporo zjada i przy niej czasami gnome-panel znika. Znika, nie wyłącza się.

Nie ma to jak poczciwy Lisek. Wszystko dobrze wyświetla, RAM przy wielu kartach tak około 100MB zjada.
Tylko, że:
- Opera spełnia bardzo dobrze standardy. Ba! Była jedną z pierwszych przeglądarek, która zaczęła do tego przywiązywać prawdziwą wagę. To nie Opera "źle wyświetla stronki", tylko one nie spełniają standardów i są źle zaprojektowane.
- Renderuje strony wyraźnie szybciej niż FF.
- Opera Link (czy jakoś tak) -> cholernie wygodne, jeżeli ktoś korzysta z tej przeglądarki na więcej niż jednym komputerze
- Jest stabilniejsza (niektóre wydania FF na Ubuntu to była tragedia!).
- Jest kombajnem (torrenty, Opera Unite, widżety), do tego ma deflautowo gesty myszy (coś, bez czego nie wyobrażam sobie obecnie pracy z przeglądarką). Dla mnie to akurat zaleta.
- Firefox u mnie żre RAM jak szalony:craz: Chwilowo siedzę na XPku, otwarte dwie karty, zużycie ponad 150MB(!).

Obecnie korzystam z FF, ale coraz poważniej zastanawiam się nad przesiadką. Od Chrome trzymam się z daleka, bo ta przeglądarka nie wnosi nic nowego, a jest raczej zlepkiem OpenSource'owych projektów.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H,Athlon II x2 245@3.5 (Scythe Ninja 2+Tacens Ventus),Geil DDR2 Dual Ultra 800MHz 2GB,Samsung HD642JJ i HD500HI, ModeCom MC350
Awatar użytkownika
Marvell
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Marvell »

umcs pisze:A idźcie wy z tą Operą. Wszystko ładnie, pięknie, nawet mi się spodobała, zacząłem konfigurować ale patrzę, że coś mi kompa muli. A to Operka od 130 do 170 MB RAMu zjada a na dodatek źle nie które stronki wyświetla. Potestuję jeszcze Chrome ale też sporo zjada i przy niej czasami gnome-panel znika. Znika, nie wyłącza się.

Spróbuj wyłączyć wtyczki, wtedy opera 'zjada' duuuużo mniej zasobów. Polecam utworzyć sobie przycisk do wł/wył wtyczek, tutaj jest sporo przydatnych przycisków. U mnie na przykład wtyczki wyłączone są praktycznie cały czas (mam tylko youtube.com dodany do wyjątków) i opera śmiga aż miło:)
pozdrawiam
Ludzie dzielą się na 10 grup - na tych, którzy rozumieją zapis binarny i resztę.
[ Gentoo ]
Linux user #479548
umcs
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Tylko, że:
- W Firefoksie jeszcze chyba nie zdarzyło mi się aby jakaś stronka mi się źle wyświetlała. Przeglądarka jest od tego aby wczytywać poprawnie strony a ze strony Opery dzisiaj jak szukałem było sporo tego typów problemów. Dlaczego np. Firefox się przystosowuje a Opera nie może?
- Co do renderowania masz rację, Opera jest szybsza
- Z neta korzystam praktycznie tylko w domu i chyba spora część ludzi tak ma
- Stabilniejsza? Nie wiem. Lisek sypie mi się tylko jak mam wersję testową. Ale przecież Opera ma już nr 10 na Firefox dopiero 3 :P Grunt, że nie miałem nigdy problemów z moją przeglądarką ale nie wiem, może masz rację.
- Nie lubię zbytnio kombajnów, wolę aplikacje oddzielnie, ale to kwestia gustu tak jak i z gestami. Nigdy nie lubiłem ich używać i nie używam.
- To dziwne bo ja mam trzy mi zjada 60-70 na Ubuntu. Ale dzisiaj się przeraziłem bo poinstalowałem dodatków, w tym te zakładki niby z Opery bo mi się podobają, patrzę w Monitor systemu a tu procek 100%, RAMu 70% i dopiero po chwili się oglądnąłem, że to ten dodatek zakładek

Zawsze się próbuję przekonać do Opery ale ciągle coś mi w niej nie pasuje. Chrome to już całkiem...
Awatar użytkownika
ignacy
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

umcs pisze: Zawsze się próbuję przekonać do Opery ale ciągle coś mi w niej nie pasuje. Chrome to już całkiem...
A ja właśnie nie lubię Chrome. Wprawdzie to dobrze, że jest konkurencja, ale raczej nie ma co się spodziewać jakichś specjalnych innowacyjności po tej przeglądarce. W dodatku osobiście zaczynam się powoli odcinać od google, ale to praktycznie awykonalne:craz:

Jeżeli chodzi o Unite w Operze to dla mnie to bardzo przydatna opcja, ale nie każdemu się musi podobać ;)
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: JerryG »

Marvell pisze:Spróbuj wyłączyć wtyczki, wtedy opera 'zjada' duuuużo mniej zasobów. Polecam utworzyć sobie przycisk do wł/wył wtyczek, tutaj jest sporo przydatnych przycisków. U mnie na przykład wtyczki wyłączone są praktycznie cały czas (mam tylko youtube.com dodany do wyjątków) i opera śmiga aż miło:)
pozdrawiam
Zastosowalem i jak na razie dziala.
Bo operapluginwrapper-ia32-linux juz mnie dobijal, nie wiem z jakiego powodu zabieral momentami po 50% i wiecej CPU, az moje dwa wentylatory w laptopie chcialy wyskoczyc.
Wydaje mi sie, ze przyczyna byla we wtyczkach od Mozilli, bo libflashplayer.so naprawilem juz w starszej wersji
Teraz bloga cisza :)
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

O Chrome możecie dyskutować tutaj.

umcs coś ty masz nie tak z tym RAMem. Opera z flashem, javą, Adobe Readerem i kilkoma innymi wtyczkami nie zajmuje więcej niż 50MB RAMu. Pod względem zużycia pamięci bije na głowę Firefoxa, Chrome, czy nawet Midori.

Poza tym to jest praktycznie niemożliwe, żeby sam Firefox zużywał ci 100% procesora i 70% RAMu. Chyba że masz Pentium III i 128MB RAM.

P.S. A co ma RAM do wentylatorów?
marcin111
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: marcin111 »

Co to jest te Unite?
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

marcin111 pisze:Co to jest te Unite?
Nowa funkcjonalność Opery, która w kilka kliknięć zamienia twój komputer w serwer internetowy do dzielenia się plikami (bez żadnych pośredników!) i wiele więcej.
umcs
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

makson pisze:O Chrome możecie dyskutować tutaj.

umcs coś ty masz nie tak z tym RAMem. Opera z flashem, javą, Adobe Readerem i kilkoma innymi wtyczkami nie zajmuje więcej niż 50MB RAMu. Pod względem zużycia pamięci bije na głowę Firefoxa, Chrome, czy nawet Midori.

Poza tym to jest praktycznie niemożliwe, żeby sam Firefox zużywał ci 100% procesora i 70% RAMu. Chyba że masz Pentium III i 128MB RAM.

P.S. A co ma RAM do wentylatorów?
Nie Firefox a Opera. Chyba, że to zdanie było już nie do mnie.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Opera Software ostro pracuje nad nową wersją Opery - 10.5.
Na Linuksa jest już dostępna alpha i niedługo będzie beta. Pobrać można stąd.
Nowa Opera ma być rekordowo szybka i posiadać nowy wypicowany wygląd. Dodatkowo obsługuje tagi video w standardzie HTML5. Więcej można o nowej przeglądarce poczytać tu i tu.
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

Oby na Linuksa działała tak samo szybko jak na Windowsie, bo wersja 10.10 wcale nie działa tak świetnie jak wszyscy mówią. Moim zdaniem wersja dla Linuksa została potraktowana po łebkach. Lubi przymulić, renderowanie stron zostawia wiele do życzenia, ustawienie przydzielania pamięci RAM tak jak by nie działało (nie ważne jaką wartość ustawimy program ssie ile chce), czasami wydaję się jakby miała problem z DNSami lub pamięcią podręczną, parę innych kwiatków jeszcze by się znalazło...

Bardzo cenię i lubię Operę, chciałbym jedynie by dopracowali wersję pod Linuksy, gdyż jak na razie według mnie przegrywa ona z Chromem i Firefoxem... Rozumiem, że priorytetem jest dla nich Windows, ale ta przeglądarka dla Windowsa i Linuksa to jak porównywanie Rzymu i Krymu. ;)

Mam nadzieję, że wersja 10.50 zmieni ta dysproporcję czego sobie i wam życzę!

EDIT:
Zauważyłem, że Opera "podumiera" kiedy włącza się dodatkowy proces "Operapluginswrapper" np. podczas oglądania YT, itp. Normalnie mam filtry wrzucone, więc flashowe reklamy się nie wyświetlają to też "Operapluginswrapper" się nie włącza i wtedy przeglądarka chodzi dobrze do czasu odpalenia którejś z wtyczek. Po zakończeniu korzystania z pluginów zamiast zamknąć ten zbędny proces, on dalej wisi w systemie i prawdopodobnie stąd się bierze mułowatość Opery 10.10 pod Linuxem...
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
alcek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: LXDE
Kontakt:

Post autor: alcek »

Co jakiś czas wywala mi jakiś błąd. Generalnie to trochę niedorobiona jest w wersji linuksowej. Tryb turbo może być przydatny dla tych , którzy muszą oszczędzać na transferze danych.
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

http://forum.pclab.pl/t357340.html - pomaga w działaniu. ;)

Co do pamięci:
1) Podręczna RAM ustawiłem na 60MB
2) Podręczna na dysku 50MB

Maksymalna liczba połaczeń z serwerem: 4

Wyłączyłem w opera:config Unite, Klienta poczty i Bittorenta, bo i tak tego nie używam. ;)

I zaczęła lepiej działać. Zobaczymy na jak długo ;)
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Na Windowsa jest już Opera 10.51, z obsługą HTML5 i megaszybkim silnikiem. Kiedy pojawi się wersja na Linuksa :cry: ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”