Jak przesiąść się z Windows na Linuxa (Ubuntu)

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
skibbbi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Jak przesiąść się z Windows na Linuxa (Ubuntu)

Post autor: skibbbi »

Od dwóch dni bawię się Ubuntu. Piszę "bawię" bo zanim się przesiądę z Windows jeszcze długa droga przede mną. Czytając forum i różne HOW TO szukam informacji, które pomogą mi zrobić przesiadkę z Windows na Linuxa (wybrałem dystrybucję Ubuntu). Jednak zanim to zrobię chciałbym zrozumieć sposób działania Linuxa ale patrząc na ten aspekt przez pryzmat doświadczeń z Windowsa.

Nie da się tego zrobić inaczej, ponieważ Linuksa nie znam a na Windowsie działam od wersji 3.11 dlatego na tę chwilę punktem odniesienia będzie Windows i w miarę poznawania Linuxa będę mógł wypracować nowy sposób patrzenia i działania.

Niestety takich poradników pisanych dla użytkowników Windowsa chcących przesiąść się na Linuxa nie znalazłem zbyt wiele.

Dlatego postanowiłem, że napiszę swoiste HOW TO "Jak przesiąść się z Windows na Linuxa (Ubuntu)". Jednak nie chcę pisać wszystkiego od początku bo wiele aspektów jest już opisanych. Chciałbym jedynie zebrać linki do konkretnych artykułów i opatrzyć je komentarzami aby łatwiej było nowicjuszowi wejść w temat Linuxa ale co najważniejsze aby nauczyć się Linuxa na tyle by stał się praktyczny narzędziem a nie tylko ciekawostką.

Poniżej prezentuję zarys tekstu. Postaram się często aktualizować temat i mam nadzieję, że pomożecie mi komentarzami i linkami do nurtujących mnie tematów. W miarę nauki tekst będzie się rozrastał i zawierał nowe rozdziały.

Ten teks chciałbym potraktować jako podziękowanie dla tych wszystkich, którzy stworzyli i tworzą Linuxa. Może uda mi się chociaż mały wkład w propagowanie Wolnego Oprogramowania jakim jest Linux.

Bardzo proszę wszystkich o komentarze i wszelkiego rodzaju pytania (najchętniej od nowicjuszy). Może jakiś temat nie był dla mnie problemem i nic o nim nie napisałem ale pominąłem coś co mogło by być ważne dla początkujących. Bardzo proszę o konstruktywną krytykę.

Do "starych" Linuxowców: Może poruszane tematy wydadzą się Wam śmieszne i nieistotne ale wierzcie mi ciężko uwolnić się od Borga (Microsoftu) i aby zrobić to dobrze i skutecznie trzeba zrozumieć podstawy Linuxa i jego fundament :) A ja właśnie tak to widzę.

Aktualizajca 08.02.2010

"Jak przesiąść się z Windows na Linuxa (Ubuntu)"

Proszę zgłaszać wszelkie uwagi i pytania. Pomoże to w rozwijaniu poradnika. Słowo Linux używane w tekście odnosi się do dystrybucji Linuxa o nazwie Ubuntu. Strona w języku polskim ubuntu.pl

1. Linux - bezpłatna alternatywa dla Windows
1.1 Wiele wątpliwości na start

Wiele osób korzystających z Windows słyszało o Linuxie i że jest za darmo.
  • Ale co to jest Linux?
  • Jak mogę przetestować Linuxa na swoim komputerze?
  • Czy trudno nauczyć się Linuxa?
  • Czy Linux jest legalny gdy komputera używam w pracy?
  • A co się stanie z Windowsem gdy zainstaluję Linuxa?
  • Czy moje programy z Windows będą działały pod Linuxem?
  • Dlaczego jest tak dużo Linuxów i co to są dystrybucje Linuxa?
  • Skąd mogę ściągnąć Linuxa Ubuntu?
Takie pytania i wiele innych zadawałem sobie gdy zaczynałem interesować się Linuxem.

1.2 Ale co to jest Linux?

Linux to system operacyjny tak jak Windows firmy Microsoft lub Mac OS X dla komputerów Macintosh. Jest to oprogramowanie rozwijane przez ogólnoświatową społeczność na licnecji Powszechna Licencja Publiczna GNU. Jest bezpłatne i wolne (bardziej pasowałoby słowo uwolnione) od licencji i związanch z tym opłat. Więcej o Linuxie przeczytasz w Wikipedii. Ciekawy artykuł o "przestawianiu się" z Windows na Linuxa znajdziesztutaj.

1.3 Jak mogę przetestować Linuxa na swoim komputerze?

Jest na to kilka sposobów i co najważniejsze, niektóre z nich nic nie zmieniają w komputerze więc można wypróbować Linuxa, nie obawiając się że zainstalowany na komputerze Windows się uszkodzi.
  • Live CD - Uruchomienie Linuxa z tzw. Live CD czyli samostartującej płyty. Wystarczy włożyć płytę Live CD do napędu CD lub DVD i zrestartować komputer i wybrać opcję uruchomienia komputera z napędu CD lub DVD. Następnie wybrać opcję "Wypróbowanie Ubuntu bez wprowadzania zmian na komputerze". Czekamy chwilę i mamy działającego Linuxa Ubuntu na naszym komputerze. Opis jak uruchomić komputer z płyty CD znajdziesz tutaj.
  • Wubi czyli wirtualna instalacja w Windows - działa to w ten sposób, że Linux jest jakby programem w naszym Windowsie. Możemy testować go do woli i w razie potrzeby odinstalować. W tej wersji Linux nie ma wpływu na już zainstalowanego Windowsa. Więcej o tym sposobie znajdziesztutaj. Bardzo ciekawy artykuł o tej metodzie "Ekstremalnie prosty przewodnik - instalacja Ubuntu z użyciem Wubi (dla Windows)"
  • Emulator Linuxa w Windows - ten sposób wymaga trochę umiejętności i dodatkowego programu do emulacji np. VirtualBox. Instalujemy w Windows emulator a w nim instalujemy Linuxa. Zmiany i instalacja programów w tak zainstalowanym Linuxie nie wpływają na działanie Windowsa.
  • Instalacja na pendrivie - dzięki takiej instalacji nie ingerujesz w zawartość dysku twardego z Windowsem a zyskujesz większą prędkość działania niż w przypadku uruchomienia Linuxa z Live CD. Więcej o tym sposobie znajdziesz tutaj. Sposób ten powinien także działać w przypadku instalacji Linuxa na zewnętrznym dysku podpiętym przez USB.
  • Instalacja na dysku - trzeci sposób polega na instalacji Linuxa na dysku. Można to zrobić z dysku Live CD wybierając opcję "Instalacja Ubuntu". Ten sposób wymaga trochę doświadczenia ale umożliwia korzystanie z dwóch systemów na jednym komputerze. Jak zrobić aby móc używać Windowsa i Linuxa jednocześnie znajdziesz tutaj.
1.4 Czy trudno nauczyć się Linuxa?
1.5 Czy Linux jest legalny gdy komputera używam w pracy?
1.6 A co się stanie z Windowsem gdy zainstaluję Linuxa?
1.7 Czy moje programy z Windows będą działały pod Linuxem?

Do uruchamiania programów Windowsowych pod Linuxem służy program Wine. Pełną listę programów, które potrafi uruchomić Wine znajdziesz na stronie domowej projektu.

Ale z drugiej strony jest mnóstwo programów bezpłatnych, typowo Linuxowych, które potrafią konkurować z drogimi aplikacjami pod Windows. Wystarczy trochę się rozejrzeć i można bez problemu znaleźć coś dla siebie. Stronę po polsku z opisem mnóstwa aplikacji pod Linuxa znajdziesz tutaj.

1.8 Dlaczego jest tak dużo Linuxów i co to są dystrybucje Linuxa?

Cytując za Wikipedią: "Dystrybucja - w odniesieniu do systemu operacyjnego Linux to zestaw programów rozpowszechnianych łącznie i dający po zainstalowaniu gotowy do użycia system.

Ponieważ pobranie i skompilowanie wszystkich programów składających się na system operacyjny wymagałoby od użytkownika dużo wiedzy, czasu i wysiłku, dosyć wcześnie (w historii systemów Linux) zaczęto tworzyć gotowe zestawy istotnie ułatwiające tę czynność."

Każda z dystrybucja ma inne zastosowania. Jedne nastawione są na obsługę serwerów inne na użytkowników domowych. Wszystkie opisy w tym artykule dotyczą dystrybucji Linuksa o nazwie Ubuntu, która jest jedną z najpopularniejszych odmian Linuxa.

1.9 Skąd mogę ściągnąć Linuxa Ubuntu?
Warto też rozważyć, którą wersję dystrybucji wybrać. Najlepiej wybrać najnowszą wersję dystrybucji. Pozostaje jeszcze do wyboru czy wersja 32-bitowa czy 64-bitowa. Jeżeli nie wiesz o co chodzi wybierz 32-bitową. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej to poczytaj tutaj i tutaj.

Jak ściągniesz już obraz CD na dysk i nie wiesz co z nim zrobić to poczytaj tutaj.

1.10 Gdzie szukać pomocy?

Obowiązkowe teksty do przeczytania:
  1. Zmiana z Windows
  2. Podstawy Ubuntu Linux: instalacja i pierwsze kroki
  3. Przewodnik po Ubuntu
  4. Wikibooks Ubuntu
  5. Jak kompletnie zastąpić Windowsa przez Ubuntu. Część pierwsza, część druga, część trzecia.
Strony poruszające temat Linuxa Ubuntu:
  1. ubuntu.pl
  2. ubucentrum.net
  3. ubuntu-pomoc.org
  4. czytelnia.ubuntu.pl
  5. planet.ubuntu-pl.org
  6. jakilinux.org
  7. Polska Dokumentacja Ubuntu
Fora dyskusyjne o Linuxie Ubuntu:
  1. forum.ubuntu.pl
  2. forum.ubucentrum.net
  3. forum.jakilinux.org

2. Podobieństwa i różnice między Linux i Windows (z punktu widzenia użytkownika Windows
3. Decyzja zapadła instalujemy Linuxa Ubuntu
4. Linux zainstalowany i co dalej?
5. Jak przystosować Linuxa do swoich potrzeb
jaroslawb1

Odp: Jak przesiąść się z Windows na Linuxa (Ubuntu)

Post autor: jaroslawb1 »

Dalej popadniesz w uzależnienie do Linuksa:DIm więcej będziesz go używał i poznawał,tym bardziej Cię on pochłonie.O Ubuntu w sieci jest naprawdę bardzo dużo.Dużo więcej niż o innych dystrybucjach.Ja używam Ubuntu do wszystkiego.Przełączenie na Windowsa(mam 64 bitową wersję Sevena)jest dla mnie karą za grzechy,choć jest on dużo lepszy od swoich poprzedników.Robię to tylko dlatego,gdyż niestety nie ma porządnego programu do faktur na Linuksa.Polecam Ci stronkę http://www.ubucentrum.net/ .Codziennie znajdziesz tam coś fajnego.Co do programów windowsowych na Linuksa to naprawdę niewiele chodzi dobrze pod emulatorami Wine czy CrossOver(płatny).Proponuję steosować odpwiedniki Linuksowe,które momentami przewyższają swoje odpowiedniki z Windowsa i w dodatku sa za free.
womperm
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86

Post autor: womperm »

Bardzo udany poradnik proponował bym przyklejenie na czas próbny.
Dał by Ci 5+ :)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Zamierzenie tyleż ambitne, co pozbawione sensu.
Podstawy są omówione na setkach, tysiącach stron. Co do konkretów, to Linux jest żywy, cały czas się zmienia i rozwija ... zanim skończysz znaczna część twojej pracy będzie nieaktualna. Więc ? Szkoda życia. Trafisz na problem, to będziesz szukał rozwiązania tego problemu, nie ma zaś sensu uczyć się całego systemu.

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
skibbbi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

igotit4free pisze:Zamierzenie tyleż ambitne, co pozbawione sensu ...

.
Bez obrazy ale z ciebie to stary wyjadacz a ja to pisze dla nowicjuszy i dla ... siebie. W sumie to nie chcę pisać nic na nowo. Raczej chciałbym dokumentować mój związek z Linuxem. Wiesz na zasadzie, że jak coś piszę to sobie układam swoją wiedzę. Dzięki takiemu podejściu jak coś mi się zapomni to wrócę do "notatek" a jeżeli komuś się przyda to super.

Czyli ten poradnik proszę odbierać jako moją drogę przejścia z Windows na Linuxa. Mam nadzieję, że udaną ale tego jeszcze teraz nie mogę stwierdzić.
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Jak tak, to pisz bloga ... dokumentuj ważne kroki w formie notatek, ludziom się przyda a i ty skorzystasz, jak coś spipcysz, wrócisz i zrobisz jeszcze raz wg. wzoru.
Zresztą twój cyrk, twoje małpy. Powodzenia. :-)

.
skibbbi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

jaroslawb1 pisze:...Ja używam Ubuntu do wszystkiego.Przełączenie na Windowsa(mam 64 bitową wersję Sevena)jest dla mnie karą za grzechy,choć jest on dużo lepszy od swoich poprzedników.Robię to tylko dlatego,gdyż niestety nie ma porządnego programu do faktur na Linuksa...
Jeżeli chodzi o program do faktur ja używam pod Windows programu Firma iBiznes. Używam go od ok. pół roku i jest super. Bardzo dobry serwis i kontakt z programistami. Zdarzało się, że sugestie były dostępne jako update już po tygodniu (update udostępniają średnio 2x w tygodniu - bardzo rozwijają program). Jest możliwość korzystania z bazy MySQL ja np. testowałem z bazą na nazwa.pl i działało klasa. Ale co najważniejsze producent twierdzi, że program działa bez problemu pod Linuksem tu link. Sprawdź pobaw się może się spodoba, masz 30dni na testowanie. Ja jeszcze pod linuxem go nie instalowałem (chodź kupowałem program z taką myślą, że kiedyś będę). W razie problemów dzwoń do pomocy technicznej (nr na stronie) na pewno szybko zareagują i pomogą.

A swoją drogą to byłoby super jakbyś odpalił bo byłoby kogo podpytać w razie problemów.

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
sylwester
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: sylwester »

Hmm, nie chce nikogo zniechęcać, ale....

Może zamiast pisać wszystko od zera warto czasem skorzystać z tego co już JEST i np. popracować nad tym: rozwinąć, uzupełnić, uaktualnić?
Na pytania o usunięte/zablokowane/skasowane/przeniesione posty bez linków do nich nie odpowiadam :P
http://ubuntu.pl
skibbbi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Oczywiście, że warto dopracować co już jest. Ale ...
  • Ja dopiero się uczę więc to co napiszę powinno być zweryfikowane przez użytkowników Linuxa Ubuntu.
  • Tekst, Zmiana z Windows jest przeze mnie przeczytany i to dwa razy i sporo mi pomógł ale jest pisany od strony "linuxowca" a nie od strony użytkownika Windowsa i co najważniejsze nie omawia wątpliwości jakie budzi w ludziach korzystających z Windowsa takie coś jak Linux.
  • Na prawdę nie obraź się drogi Administratorze ale w przypadku wielu osób znających już Linuxa trafne jest przysłowie "Nie pamięta wół jak cielęciem był" :) Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile odwagi od "okienkowca" na początku wymaga samo myślenie o przesiadce na Linuxa nie mówiąc już o eksperymentowaniu i ile niesie to za sobą frustracji i często banalnych ale jakże istotnych pytań. Dlatego proszę o te pytania żółtodziobów. Ja się z nich nie będę śmiał i postaram się z pomocą forum udzielić możliwie jak najprostszych odpowiedzi. I przy okazji sam się czegoś nauczę.
  • Nie mam dostępu do modyfikowania tekstów innych niż moje.
  • Jeżeli ktoś z administratorów uzna, że jakieś fragmenty moich wypocin chce wykorzystać do rozszerzenia tekstu "Zmiana z Windows" to byłbym zaszczycony :)
jaroslawb1

Post autor: jaroslawb1 »

Są poradniki faktycznie,ale można by stworzyć poradnik nie tak ogólnikowy,jak pod linkami podanymi tutaj.Warto by było aktualizować go wraz z nowszymi wersjami Ubuntu.Jedne problemy przecież znikają,inne powstają.Mógłby ktoś opiekować się tym wątkiem i dopisywać rozwiązania o poszczególnych punktów,aby nie było bałaganu.Oszczędziło by to dużo czasu każdemu z nas.Taki poradnik stworzony przez społeczność forum.
Awatar użytkownika
Karsonjey
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86

Post autor: Karsonjey »

Ciekawy materiał to może mnie nie wyzwą za wykopaliska? ;)
Jey...Linux user #443386 | Ubuntu user #27260
Błądzić jest rzeczą ludzką, ale aby narozrabiać naprawdę potrzeba hasła roota.
Awatar użytkownika
jp79
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: jp79 »

moim zdaniem dobry pomysł lepiej żeby każdy mógł poczytać o ubuntu na jednym forum
niż szukać po sieci informacji jeśli to jest forum użytkowników linuxa ubuntu to fajnie by było jak każdy potencjalny użytkownik wiedział od czego zacząć sam pamiętam swoja drogę krzyżową jak zaczynałem :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Witch Lady
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Witch Lady »

Ja mam zastrzeżenie do linkowania do tekstu czy linux może zastąpić windows - to zbyt przestarzały tekst, może warto by się pokusić o napisanie czegoś do 10.04?
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

A zwróciłaś uwagę na fakt, że kolega skibbbi nie logował się na forum od dwóch i pół miesiąca ?
Klasyczny przypadek słomianego zapału ... albo pożegnał się z Linuksem, albo zmienił dystrybucję, albo zajął się czymś pożytecznym ... w sensie, że używa systemu zamiast po raz N-ty omawiać te same zagadnienia.

W kontekście zastępowania Windowsa IMHO nic się nie zmieniło ... nie wiem jakiego przełomu dokonał 10.04 ? Rozwiń proszę.

.
Awatar użytkownika
Witch Lady
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Witch Lady »

Nie zwróciłam uwagi :P Ale wiesz, może zajęty rl ;)

Hm... dziwnie mi się czytało o tych problemach z odtwarzaniem DVD. Wiem, że instalowałam automatycznie jakieś kodeki za pierwszym razem, ale nie wydaje mi się, żeby Ubuntu miało problemy z odtwarzaniem DVD.

Generalnie, tak czy inaczej, takie teksty raz na jakiś czas trzeba by odświeżyć, bo oryginał jest sprzed 3 lat. Porównanie 10.04 z Windows 7 może?

A zresztą, ja jeszcze nie przesiadłam się na 10.04 ;)
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Heos »

W ogóle W7 do Visty czy do XP ma się jak pięść do nosa. Różnica jest naprawdę duża, więc wszelkie porównania do Windowsa wcześniejsze są średnio aktualne.

Z drugiej strony nie widzę wielkich przełomów między Ubuntu 8.xx a 10.04, lepiej działają wszystkie pakiety w jakie jest wyposażony system (ale to nie tylko ubunciak), ale sam w sobie nie aż tak bardzo.

A drugiej strony na żadnej dystrybucji nie miałem problemów z odtwarzaniem DVD.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Zgadzam się z pierwszą częścią twojej wypowiedzi, natomiast tu cię trochę poniosło :
Z drugiej strony nie widzę wielkich przełomów między Ubuntu 8.xx a 10.04, lepiej działają wszystkie pakiety w jakie jest wyposażony system (ale to nie tylko ubunciak), ale sam w sobie nie aż tak bardzo.
Że niby co "lepiej działa" ? Jakoś na 8.04 nie doświadczam żadnego z tych ulepszeń:rotfl:, o których od trzech dni piszą na forum użytkownicy 10.04 ...

.
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Heos »

Sterowniki dźwięku, grafiki. Coraz mniej osób ma problem z dźwiękiem czy kartą graficzną w systemie.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Mam wrażenie, że czytam jakieś inne forum niż ty ... otwórz proszę cię podstrony Instalacja i konfiguracja Ubuntu, Software-Multimedia i Hardware-Multimedia ... czy tytuły i zawartość tamtejszych postów świadczą o tym, że "mniej osób ma problem z dźwiękiem czy kartą graficzną" ?

Mam nadzieję, że wzorem poprzednich edycji 10.04 ogarnie się w ciągu najbliższego miesiąca lub dwóch ale w tej chwili na pochwały jest zbyt wcześnie.

.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”