Nie da się tego zrobić inaczej, ponieważ Linuksa nie znam a na Windowsie działam od wersji 3.11 dlatego na tę chwilę punktem odniesienia będzie Windows i w miarę poznawania Linuxa będę mógł wypracować nowy sposób patrzenia i działania.
Niestety takich poradników pisanych dla użytkowników Windowsa chcących przesiąść się na Linuxa nie znalazłem zbyt wiele.
Dlatego postanowiłem, że napiszę swoiste HOW TO "Jak przesiąść się z Windows na Linuxa (Ubuntu)". Jednak nie chcę pisać wszystkiego od początku bo wiele aspektów jest już opisanych. Chciałbym jedynie zebrać linki do konkretnych artykułów i opatrzyć je komentarzami aby łatwiej było nowicjuszowi wejść w temat Linuxa ale co najważniejsze aby nauczyć się Linuxa na tyle by stał się praktyczny narzędziem a nie tylko ciekawostką.
Poniżej prezentuję zarys tekstu. Postaram się często aktualizować temat i mam nadzieję, że pomożecie mi komentarzami i linkami do nurtujących mnie tematów. W miarę nauki tekst będzie się rozrastał i zawierał nowe rozdziały.
Ten teks chciałbym potraktować jako podziękowanie dla tych wszystkich, którzy stworzyli i tworzą Linuxa. Może uda mi się chociaż mały wkład w propagowanie Wolnego Oprogramowania jakim jest Linux.
Bardzo proszę wszystkich o komentarze i wszelkiego rodzaju pytania (najchętniej od nowicjuszy). Może jakiś temat nie był dla mnie problemem i nic o nim nie napisałem ale pominąłem coś co mogło by być ważne dla początkujących. Bardzo proszę o konstruktywną krytykę.
Do "starych" Linuxowców: Może poruszane tematy wydadzą się Wam śmieszne i nieistotne ale wierzcie mi ciężko uwolnić się od Borga (Microsoftu) i aby zrobić to dobrze i skutecznie trzeba zrozumieć podstawy Linuxa i jego fundament

Aktualizajca 08.02.2010
"Jak przesiąść się z Windows na Linuxa (Ubuntu)"
Proszę zgłaszać wszelkie uwagi i pytania. Pomoże to w rozwijaniu poradnika. Słowo Linux używane w tekście odnosi się do dystrybucji Linuxa o nazwie Ubuntu. Strona w języku polskim ubuntu.pl
1. Linux - bezpłatna alternatywa dla Windows
1.1 Wiele wątpliwości na start
Wiele osób korzystających z Windows słyszało o Linuxie i że jest za darmo.
- Ale co to jest Linux?
- Jak mogę przetestować Linuxa na swoim komputerze?
- Czy trudno nauczyć się Linuxa?
- Czy Linux jest legalny gdy komputera używam w pracy?
- A co się stanie z Windowsem gdy zainstaluję Linuxa?
- Czy moje programy z Windows będą działały pod Linuxem?
- Dlaczego jest tak dużo Linuxów i co to są dystrybucje Linuxa?
- Skąd mogę ściągnąć Linuxa Ubuntu?
1.2 Ale co to jest Linux?
Linux to system operacyjny tak jak Windows firmy Microsoft lub Mac OS X dla komputerów Macintosh. Jest to oprogramowanie rozwijane przez ogólnoświatową społeczność na licnecji Powszechna Licencja Publiczna GNU. Jest bezpłatne i wolne (bardziej pasowałoby słowo uwolnione) od licencji i związanch z tym opłat. Więcej o Linuxie przeczytasz w Wikipedii. Ciekawy artykuł o "przestawianiu się" z Windows na Linuxa znajdziesztutaj.
1.3 Jak mogę przetestować Linuxa na swoim komputerze?
Jest na to kilka sposobów i co najważniejsze, niektóre z nich nic nie zmieniają w komputerze więc można wypróbować Linuxa, nie obawiając się że zainstalowany na komputerze Windows się uszkodzi.
- Live CD - Uruchomienie Linuxa z tzw. Live CD czyli samostartującej płyty. Wystarczy włożyć płytę Live CD do napędu CD lub DVD i zrestartować komputer i wybrać opcję uruchomienia komputera z napędu CD lub DVD. Następnie wybrać opcję "Wypróbowanie Ubuntu bez wprowadzania zmian na komputerze". Czekamy chwilę i mamy działającego Linuxa Ubuntu na naszym komputerze. Opis jak uruchomić komputer z płyty CD znajdziesz tutaj.
- Wubi czyli wirtualna instalacja w Windows - działa to w ten sposób, że Linux jest jakby programem w naszym Windowsie. Możemy testować go do woli i w razie potrzeby odinstalować. W tej wersji Linux nie ma wpływu na już zainstalowanego Windowsa. Więcej o tym sposobie znajdziesztutaj. Bardzo ciekawy artykuł o tej metodzie "Ekstremalnie prosty przewodnik - instalacja Ubuntu z użyciem Wubi (dla Windows)"
- Emulator Linuxa w Windows - ten sposób wymaga trochę umiejętności i dodatkowego programu do emulacji np. VirtualBox. Instalujemy w Windows emulator a w nim instalujemy Linuxa. Zmiany i instalacja programów w tak zainstalowanym Linuxie nie wpływają na działanie Windowsa.
- Instalacja na pendrivie - dzięki takiej instalacji nie ingerujesz w zawartość dysku twardego z Windowsem a zyskujesz większą prędkość działania niż w przypadku uruchomienia Linuxa z Live CD. Więcej o tym sposobie znajdziesz tutaj. Sposób ten powinien także działać w przypadku instalacji Linuxa na zewnętrznym dysku podpiętym przez USB.
- Instalacja na dysku - trzeci sposób polega na instalacji Linuxa na dysku. Można to zrobić z dysku Live CD wybierając opcję "Instalacja Ubuntu". Ten sposób wymaga trochę doświadczenia ale umożliwia korzystanie z dwóch systemów na jednym komputerze. Jak zrobić aby móc używać Windowsa i Linuxa jednocześnie znajdziesz tutaj.
1.5 Czy Linux jest legalny gdy komputera używam w pracy?
1.6 A co się stanie z Windowsem gdy zainstaluję Linuxa?
1.7 Czy moje programy z Windows będą działały pod Linuxem?
Do uruchamiania programów Windowsowych pod Linuxem służy program Wine. Pełną listę programów, które potrafi uruchomić Wine znajdziesz na stronie domowej projektu.
Ale z drugiej strony jest mnóstwo programów bezpłatnych, typowo Linuxowych, które potrafią konkurować z drogimi aplikacjami pod Windows. Wystarczy trochę się rozejrzeć i można bez problemu znaleźć coś dla siebie. Stronę po polsku z opisem mnóstwa aplikacji pod Linuxa znajdziesz tutaj.
1.8 Dlaczego jest tak dużo Linuxów i co to są dystrybucje Linuxa?
Cytując za Wikipedią: "Dystrybucja - w odniesieniu do systemu operacyjnego Linux to zestaw programów rozpowszechnianych łącznie i dający po zainstalowaniu gotowy do użycia system.
Ponieważ pobranie i skompilowanie wszystkich programów składających się na system operacyjny wymagałoby od użytkownika dużo wiedzy, czasu i wysiłku, dosyć wcześnie (w historii systemów Linux) zaczęto tworzyć gotowe zestawy istotnie ułatwiające tę czynność."
Każda z dystrybucja ma inne zastosowania. Jedne nastawione są na obsługę serwerów inne na użytkowników domowych. Wszystkie opisy w tym artykule dotyczą dystrybucji Linuksa o nazwie Ubuntu, która jest jedną z najpopularniejszych odmian Linuxa.
1.9 Skąd mogę ściągnąć Linuxa Ubuntu?
- Ze strony ubuntu.pl
- Ze strony ubuntu.com
- Specjalna wersja dla netbooków na stronie ubuntu.com
- Wszystkie dostępne wersje w tym Alternative i serwerowe serwer 1, serwer 2, serwer 3, serwer 4
Jak ściągniesz już obraz CD na dysk i nie wiesz co z nim zrobić to poczytaj tutaj.
1.10 Gdzie szukać pomocy?
Obowiązkowe teksty do przeczytania:
- Zmiana z Windows
- Podstawy Ubuntu Linux: instalacja i pierwsze kroki
- Przewodnik po Ubuntu
- Wikibooks Ubuntu
- Jak kompletnie zastąpić Windowsa przez Ubuntu. Część pierwsza, część druga, część trzecia.
- ubuntu.pl
- ubucentrum.net
- ubuntu-pomoc.org
- czytelnia.ubuntu.pl
- planet.ubuntu-pl.org
- jakilinux.org
- Polska Dokumentacja Ubuntu
2. Podobieństwa i różnice między Linux i Windows (z punktu widzenia użytkownika Windows
3. Decyzja zapadła instalujemy Linuxa Ubuntu
4. Linux zainstalowany i co dalej?
5. Jak przystosować Linuxa do swoich potrzeb