Logitech QuickCam IM/Connect - "zamrożony" obraz w cheese

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
emati
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Logitech QuickCam IM/Connect - "zamrożony" obraz w cheese

Post autor: emati »

Witam.
Mam problem z kamerą internetową Logitech QuickCam IM/Connect, która jak wyczytałem na stronach internetowych powinna być dobrze wspierana przez ubuntu. Jednak w moim przypadku niestety tak nie jest. Objawem jest "zamrożony" obraz w cheese (kamera robi tak jakby zdjęcie na początku i potem nie widać żadnego ruchu). Nagrywanie filmów też odbywa sie w dziwny sposób, ponieważ ruch jest skokowy i czas trwania filmu jest krótszy niż nagrywany. Terminal pokazuje coś takiego przy nagrywaniu i potem odtwarzaniu:
libv4lconvert: Error decompressing JPEG: unknown huffman code: 0000ffff

** (process:2445): WARNING **: Couldn't change nice value of process.
totem-video-thumbnailer couldn't process file: 'file:///home/mateusz/Wideo/Webcam/2010-02-14-232131.ogv'
Reason: Took too much time to process.

(totem-video-thumbnailer:2445): GLib-GObject-WARNING **: invalid unclassed pointer in cast to `GObject'

(totem-video-thumbnailer:2445): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_ref: assertion `G_IS_OBJECT (object)' failed

(totem-video-thumbnailer:2445): GLib-GObject-WARNING **: invalid unclassed pointer in cast to `GObject'

(totem-video-thumbnailer:2445): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion `G_IS_OBJECT (object)' failed

** (cheese:2412): WARNING **: could not generate thumbnail for /home/mateusz/Wideo/Webcam/2010-02-14-232131.ogv (video/ogg)
Przy samym włączeniu i wyłączeniu programu pojawiają się 2 pierwsze linijki powyższego tekstu. Próbowałem uruchomić kamerę korzystając z aktywatora:

Kod: Zaznacz cały

env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so cheese

ale to nie przynosi poprawy. Próbowałem zamiast v4l2convert.so użyć v4l1compat.so ale to też nie przyniosło poprawy.

Podobnie próbowałem uruchomić kamerę w skype'ie ale korzystając z aktywatora w teście było wszystko ok, ale podczas połączenia skype się wyłączał. Znalazłem jeszcze temat na forum
viewtopic.php?p=697023
opisuje on prawie dokładnie moje problemy za wyjątkiem tego, że jak ja łączę się z kimś przez skype to kamera nadal nie działa mimo, że świeci się dioda sygnalizacyjna. Rozwiązanie przedstawione w tym temacie nie przynosi rozwiązania (musiałem korzystać z opcji recovery i wtedy przywrócić stary sterownik).

Idąc dalej zainstalowałem camorama, też nie uruchamia od razu kamery terminal pokazuje
(camorama:2213): Gtk-WARNING **: GtkSpinButton: setting an adjustment with non-zero page size is deprecated
(graficznie pojawia się napis "Unable to capture image"), ale przy użyciu aktywatora

Kod: Zaznacz cały

env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so camorama
obraz jest dynamiczny jednak nie zgadzają się kolory (miałem czeroną bluzkę była widoczna jako niebieska, bawienie się suwakami nie pomagało, ale to nie jest najważniejsze, napisałem to bo może to jest jakiś objaw mojego problemu). Przy użyciu drugiej opcji (v4l2conve...) camorama nie działa (objawy jak wyżej).
Moje pytanie zatem brzmi czy ma ktoś może jakiś pomysł jak można to naprawić? Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi. Dołączam jeszcze wynik
lsusb
Bus 004 Device 002: ID 046d:08d9 Logitech, Inc. QuickCam IM/Connect
może się przyda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”