Mam problem z kamerą internetową Logitech QuickCam IM/Connect, która jak wyczytałem na stronach internetowych powinna być dobrze wspierana przez ubuntu. Jednak w moim przypadku niestety tak nie jest. Objawem jest "zamrożony" obraz w cheese (kamera robi tak jakby zdjęcie na początku i potem nie widać żadnego ruchu). Nagrywanie filmów też odbywa sie w dziwny sposób, ponieważ ruch jest skokowy i czas trwania filmu jest krótszy niż nagrywany. Terminal pokazuje coś takiego przy nagrywaniu i potem odtwarzaniu:
Przy samym włączeniu i wyłączeniu programu pojawiają się 2 pierwsze linijki powyższego tekstu. Próbowałem uruchomić kamerę korzystając z aktywatora:libv4lconvert: Error decompressing JPEG: unknown huffman code: 0000ffff
libv4lconvert: Error decompressing JPEG: unknown huffman code: 0000ffff
** (process:2445): WARNING **: Couldn't change nice value of process.
libv4lconvert: Error decompressing JPEG: unknown huffman code: 0000ffff
totem-video-thumbnailer couldn't process file: 'file:///home/mateusz/Wideo/Webcam/2010-02-14-232131.ogv'
Reason: Took too much time to process.
(totem-video-thumbnailer:2445): GLib-GObject-WARNING **: invalid unclassed pointer in cast to `GObject'
(totem-video-thumbnailer:2445): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_ref: assertion `G_IS_OBJECT (object)' failed
(totem-video-thumbnailer:2445): GLib-GObject-WARNING **: invalid unclassed pointer in cast to `GObject'
(totem-video-thumbnailer:2445): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion `G_IS_OBJECT (object)' failed
** (cheese:2412): WARNING **: could not generate thumbnail for /home/mateusz/Wideo/Webcam/2010-02-14-232131.ogv (video/ogg)
Kod: Zaznacz cały
env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so cheese
ale to nie przynosi poprawy. Próbowałem zamiast v4l2convert.so użyć v4l1compat.so ale to też nie przyniosło poprawy.
Podobnie próbowałem uruchomić kamerę w skype'ie ale korzystając z aktywatora w teście było wszystko ok, ale podczas połączenia skype się wyłączał. Znalazłem jeszcze temat na forum
viewtopic.php?p=697023
opisuje on prawie dokładnie moje problemy za wyjątkiem tego, że jak ja łączę się z kimś przez skype to kamera nadal nie działa mimo, że świeci się dioda sygnalizacyjna. Rozwiązanie przedstawione w tym temacie nie przynosi rozwiązania (musiałem korzystać z opcji recovery i wtedy przywrócić stary sterownik).
Idąc dalej zainstalowałem camorama, też nie uruchamia od razu kamery terminal pokazuje
(graficznie pojawia się napis "Unable to capture image"), ale przy użyciu aktywatora(camorama:2213): Gtk-WARNING **: GtkSpinButton: setting an adjustment with non-zero page size is deprecated
Kod: Zaznacz cały
env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so camorama
Moje pytanie zatem brzmi czy ma ktoś może jakiś pomysł jak można to naprawić? Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi. Dołączam jeszcze wynik
może się przyda.lsusb
Bus 004 Device 002: ID 046d:08d9 Logitech, Inc. QuickCam IM/Connect